vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rectorul UVT şi preşedintele Iohannis la un eveniment important

Universitatea de Vest din Timişoara, alături de preşedintele Iohannis, într-un moment istoric pentru cercetarea românească, la Organizaţia Europeană pentru Cercetarea Nucleară.

Data de 5 septembrie 2016, marchează un moment istoric pentru cercetarea românească. La Geneva, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, drapelul României a fost arborat alături de steagurile celorlalte 21 de state membre ale celei mai importante structuri de cercetare de pe continent, Organizaţia Europeană pentru Cercetarea Nucleară – CERN. Universitatea de Vest din Timişoara a fost reprezentată la acest eveniment de rectorul instituţiei, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea şi de prorectorul responsabil cu strategia de cercetare, conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu. Alături de 180 de universităţi din 38 de state, UVT este un actor important în implementarea Experimentului ATLAS derulat la CERN. Acesta are ca obiect desfăşurarea unor cercetări fundamentale privind structura materiei, începutul şi evoluţia universului. UVT, prin Facultatea de Fizică, face parte din clusterul RO-ATLAS, coordonat de Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei din Bucureşti şi derulează, sub coordonarea dlui lector dr. Paul Gavrilă – autor calificat CERN-ATLAS, lucrări specifice de analiză fizică a datelor (menţinerea şi rularea unui instrument software pentru simularea folosirii şi refolosirii evenimentelor de fond în timpul digitizării, studiul măsurării cuplajului Yukawa al cuarcului top).

România a devenit membru cu drepturi depline al CERN în data de 17 iulie 2016 după un proces îndelungat care a început în anul 1991, an în care între CERN şi guvernul României a fost semnat un acord de colaborare ştiinţifică şi tehnică. România a depus intenţia formală de a deveni membru al organizaţiei în aprilie 2008, iar în 12 noiembrie 2010 României i-a fost atribuit statutul de candidat pentru obţinerea calităţii de membru. După cum se poate constata, drumul până la acest moment nu a fost nici uşor şi nici rapid. „România a devenit membru al celei mai importante reţele de cercetare din Europa – CERN mulţumită eforturilor unor membri marcanţi ai comunităţii ştiinţifice româneşti din ultimii 25 de ani. Alături de ELI-laserul nuclear de intensitate foarte înaltă, aceasta este o reuşită majoră a României în cercetarea fundamentală. Obiectivul atins este probabil printre puţinele exemple prin care o comunitate profesională, cercetătorii din institutele de cercetare, cât şi din universităţi, au reuşit să convingă clasa politică de faptul că aderarea la CERN este un deziderat care transcede culorile, luptele şi interesele politice, a declarat Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT. Din delegaţia României, la acest eveniment, au făcut parte personalităţi care au susţinut acest proiect. Astfel, pe lângă preşedintele României, în delegaţie s-au aflat Mircea Dumitru, actualul ministru al Educaţiei şi Cercetării, Adrian Curaj, Daniel Funeriu şi Anton Anton, foşti miniştri ai învăţământului şi cercetării, Mihai Dima, actualul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Știinţifică, alături de un număr restrâns de personalităţi ale comunităţii ştiinţifice româneşti. Dintre universităţi, la ceremonia de ridicare a drapelului au fost reprezentate Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Politica