Olguţa Vasilescu: Interceptările din dosar, făcute ilegal

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, s-a prezentat, marţi, la Tribunalul București, unde dosarul în care este cercetată pentru fapte de corupţie se află în fază de cameră preliminară. Atât Olguţa Vasilescu, cât şi avocatul acesteia afirmă că interceptările din dosar au fost făcute cu încălcarea legii.

Olguţa Vasilescu a declarat, marţi, la Tribunal, că așteaptă începerea judecăţii pe fond a dosarului în care este acuzată de corupţie şi că cel mai probabil va ataca în instanţă interceptările care apar în dosarul său.

„În cazul meu sunt făcute interceptări timp de câteva luni de către SRI, nu apare niciuna la dosar, asta înseamnă că nu a existat nimic care să mă incrimineze. Probabil că vom ataca interceptările care apar în dosarul meu, pentru că este clar că s-au facut ilegal, în urmă cu doi ani de zile. Nu sunt foarte relevante, dimpotrivă. Au fost provocări, nu doar la adresa mea, ci a tuturor funcţionarilor din Primărie, ca să se dovedească faptul ca a fost vorba de o ilegalitate. Nicăieri în lumea normală nu se pedepseşte aşa ceva”, a spus primarul Craiovei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avocatul Olguţei Vasilescu, Radu Marinescu, afirmă, de asemenea, că interceptările s-au făcut cu încălcarea legii.

„Noi am considerat că denunţurile sunt neconforme cu normele de procedură. Obiectăm în privinţa respectării dreptului la apărare, obiectăm în privinţa interceptărilor din dosar, considerăm că au fost realizate cu încălcarea unor drepturi fundamentale, precum cel privitor la viaţa privată. Avem obiecţiuni de procedură care se vor discuta și urmează ca instanţa să decidă dacă dosarul se va întoarce la parchet sau va merge la instanţa de judecată„, a spus Marinescu.

Tot marţi, a fost chemat la instanţă şi Liviu Dragnea, în dosarul „Bombonica”, din acest motiv, primarul Craiovei afirmând: “Și eu, și Liviu Dragnea suntem, azi, în procedură de cameră preliminară. Trebuie să se termine această procedură, după care urmează Tribunalul, ca să putem să intrăm pe fond, să ne judecăm. Eu abia aștept, vă spun sincer, ca să terminăm odată cu toată această farsă. Am mai fost cu Liviu Dragnea întâmplător în aceeași zi chemată și la DNA (…), au fost o serie de coincidenţe. Nu știu de cine e pusă această farsă la cale, dar este foarte clar că e o farsă, adică e… bătător la ochi”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a fost trimisă în judecată, de procurorii DNA, pe 19 iulie. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi Radu Preda, fost city manager al Craiovei, şi Elena Daniela Popescu, reprezentanta Asociaţiei „Pro Craiova”.

Reamintim că o parte a dosarului se referă la campania electorală din anul 2012, când, conform comunicatului DNA, „mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic. În cadrul „donaţiilor” respective, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizatoare evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. În acelaşi context şi în aceeaşi calitate, inculpata şi-a folosit influenţa în scopul obţinerii de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale conţinând imaginea candidatului Lia Olguţa Vasilescu şi sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 euro. Materialele respective, utilizate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoţionale. Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în scopul menţionat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni”, se arată în comunicatul DNA.

Cealaltă parte a dosarului vizează vopsirea unor faţade din centrul Craiovei. „În cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie non profit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguţa în considerarea atribuţiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor. Referitor la banii pretinşi şi primiţi de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a patru contracte de sponsorizare. Ulterior, în luna iunie 2014, inculpata Popescu Elena Daniela, a dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, mai spun procurorii DNA în rechizitoriu.

Radu Preda este acuzat de două infracţiuni de complicitate la luare de mită şi de instigare la spălare de bani, iar Elena Daniela Popescu are câte o infracţiune de complicitate la luare de mită şi de spălare de bani.

Într-o emisiune, la o televiziune centrală, Olguţa Vasilescu a declarat că a fost întrebată dacă vrea să facă un denunţ împotriva preşedintelului Klaus Iohannis.

Este vorba despre nişte oameni de afaceri care nu au avut acces la nişte licitaţii. O să spun totul în instanţă. Au chemat martorii ca să schimbe declaraţiile, după ce procurorii au văzut ce am declarat la DNA. E foarte bine că au trimis dosarul în instanţă pentru că aşa vom putea şi noi să-l vedem. Tot ce am făcut noi e perfect legal, tot ce am făcut noi la Craiova, au făcut toate primăriile. Mi s-a cerut să fac denunţuri împotriva celorlalţi primari. Pe mine nu mă interesează asta. O să aibă o surpriză foarte mare. Va fi un caz-şcoală. Eu nu am dat nicio declaraţie la DNA, dar procurorul ştia, din spaţiul public, că acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Sibiu, Cluj-Napoca, şi în alte mari oraşe. M-au întrebat dacă vreau să fac un denunţ, chiar împotriva preşedintelui Klaus Iohannis. S-a discutat despre o singură persoană, despre Klaus Iohannis, am fost întrebată de chestiunea asta.

Eu nu am făcut rău la nimeni. Le-am zis că nu fac niciun denunţ împotriva lui Iohannis. Eu nu consider că am încălcat legea. Nu mă interesează dacă are imunitate, eu nu aveam ce să caut într-un denunţ împotriva lui Klaus Iohannis. Când o să vorbesc în instanţă o să fie o adevărată bombă atomică”, a spus Lia Olguţa Vasilescu,  la o televiziune centrală.

 

Populare

Recomandări

Ghete Disney contrafăcute, oprite la vamă

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a...

Edi Iordănescu vrea la EURO cu George Pușcaș și Florin Andone

Naționala României dispută alte două partide din preliminariile Campionatului...

Rotaru își pregătește plecarea: „Ar vrea să vină la o echipă mai aproape de București”

Florin Prunea a fost foarte aproape să ajungă președintele...