miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gospodinele au început pregătirile pentru iarnă

Sezonul pregătirilor pentru iarnă a intrat în linie dreaptă, iar gospodinele care doresc săşi umple cămările pentru sezonul rece au dat năvală zilele acestea în piaţă. În bucătării este forfotă mare, întrucât, în această perioadă, toate gospodinele îşi pregătesc proviziile de iarnă. De la dulceaţă, compot, gem, zarzavaturi pentru ciorbe, suc de roşii şi până la zacuscă şi murături, toate acestea se găsesc în cămara oricărei gospodine pricepute.

Murături după reţete tradiţionale

Multe dintre gospodine încă mai pun murături după reţete pe care le-au învăţat de la mamele sau bunicile lor şi despre care spun că sunt cele mai bune. Preparatele sunt destul de simple, este nevoie de sare, apă, oţet, verdeţuri, condimente pentru aromă şi borcane pentru depozitarea acestora.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pun gogoşar după reţeta veche, cum se făcea odată, 1 litru de oţet, o cană de zahăr, una de sare, imi plac reţetele noastre din bătrâni. Pentru murături, într-un bidon, punem jos foi de ţelină, mărar uscat, mai mult seminţe şi apoi un rând de gogonele, un rând de varză, conopidă, ţelină frunze, ţelină rădăcină, sfeclă, un rând aşa, un rând aşa, hrean, piper şi apoi umpleţi cu apă cu sare şi pitrocite zi de zi”, ne-a dat reţeta de murături asortate Coliţa Obeanu, o gospodină din Piaţa Centrală din Craiova.

Sunt şi persoane care nu au timp să prepare murăturile şi preferă să le cumpere gata murate, iar ţăranii au pe lângă legumele proaspete şi borcane cu murături numai bune de pus pe masă. Alţii preferă să le cumpere de la supermarket-uri, însă aici preţurile sunt de 3-4 ori mai mari.

În borcanele alea am iuţică, am tocat ardeiul, ceapă, mărar, oţet şi sare sau faceţi şi fără ceapă că nu toţi vor cu ceapă sau cu mărar.Care au mai luat, mai vin şi ia dacă le-a plăcut”, a spus o comerciantă din Potmelţu, în vârstă de 60 de ani.

Buget redus pentru cumpărături

Multe dintre gospodinele pe care le-am întâlnit la cumpărături în Piaţa Centrală din Craiova au mărturisit că vor pune pentru iarnă doar câteva borcane de zacuscă, murături şi dulceaţă, întrucât veniturile sunt reduse. Cele mai norocoase sunt doamnele care folosesc legume din propria grădină sau cele care au rude pe la ţară.

Sunt mai scumpe decât anul trecut, dar ce să facem, la iarnă sunt bune. Luăm şi noi câte puţin din fiecare. Noroc cu mama că îmi mai dă de pe la ţară una, alta”, a spus o doamnă din piaţă.

Nici vânzarea nu merge…

Producătorii sunt dezamăgiţi de reticenţa cumpărătorilor, care vin, se uită, întreabă de preţ şi pleacă mai departe cu gândul că vor găsi ceva după buget, “ca pentru buzunarul nostru”.

Este producţie proprie, eu sunt producătorul. La noi problema nu este de vânzare, problema este de clienţi. Ne străduim, avem cât de cât calitate, cât se poate, vorbesc despre produsele mele, nu sunt tratate. Eu, personal, clienţi mai mai, majoritatea oamenilor care ştiu că este marfa mea se întorc. Oamenii sunt pretenţioşi. Preţurile, în orice caz, nu prea ne acoperă costurile de producţie, dar noi ne străduim şi sperăm ca de acum încolo să vină cât mai mulţi clienţi să cumpere ca săşi facă murăturile. În sezonul ăsta se caută vinetele, roşiile, care sunt pe cale de dispariţie că nu prea mai sunt, ardeii gogoşari. Nu mai sunt roşii că s-a terminat producţia, nu au mai pus oamenii multe, au fost prea ieftine şi acum care sunt pe câmp s-au mănat de la ploi, de la temperaturi. Ardeii îi am la 2,50 lei dar îi dau şi cu 2 lei, facem reducere, ca să vindem la orice facem reducere, cine ia mai mult…până la un leu reducere la orice produs. Verdeţurile le aruncăm la greu, mărar, pătrunjel, leuştean, că asta este situaţia, astea nu merg deloc. Avem aproape un hectar de grădină la Işalniţa. Nu am scos nici banii pe care i-am investit. Noroc că are şoţul salariu şi acoperim, luăm dintr-o parte şi punem în alta, cu pensiile de la ăi bătrâni, ca să ţinem rândul, că nu putem să lăsăm pământul nemuncit”, a spus Cristina Blaga, o comerciantă din Işalniţa care venise cu marfă în Piaţa Centrală din Craiova.

 

Politica