joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

La 91 de ani, îşi povesteşte viaţa în cărţi

Întâmplări din copilărie, adolescenţă şi din viaţa de adult a omului ce 30 de ani a fost „sub drapel” sunt adunate în două volume de proză. Serafim Dumitru, la 91 de ani, a hotărât să îşi împartă amintirile cu cei curioşi, astfel, după ce a lansat mai multe volume de poezie a venit şi rândul celor de proză.

Primul volum, intitulat „Din trăirile vieţii – Treizeci de ani sub drapel”, adună în paginile sale amintirile autorului din valea Bahnei, obiceiuri, poveşti, întâmplări, capcane ale vieţii şi cazuri rezolvate în cariera de militar.

Aşa cum ne-a obişnuit încă de la volumele de poezie, şi în cazul celor de proză prefaţa este scrisă de fiica sa Doina Ionaşcu, profesoară de limba română şi engleză. Aceasta nu doar că îşi susţine tatăl în ceea ce face, ci îi corectează lucrările, ca atunci când sunt gata de tipărit să ajungă aşa cum trebuie în mâinile cititorilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ajuns la o vârstă considerabilă, Serafim Dumitru vorbeşte în cărţile sale, printre altele, şi despre viaţă.

Viaţa omului este ireversibilă, vine, trece şi nu se mai întoarce. Omul, ca persoană, este un fenomen irepetabil, se naşte, creşte, îmbătrâneşte şi lumea o părăseşte”, spune autorul.

Al doilea volum, „Strădania”, este scris sub acelaşi motto ca primul, „Din gândurile mele” şi continuă să dezvăluie cititorilor, poveşti încărcate de sensuri şi simboluri. Pot fi regăsite cu uşurinţă figuri familiare autorului, părinţi, bunici, rude şi colegi. Prin cele scrise, Serafim Dumitru exprimă dragostea de viaţă, de părinţi, de persoana iubită şi ataşamentul faţă de ţara pe care străbunii au apărat-o cu preţul vieţii.

Cariera militară l-a învăţat pe autor ce înseamnă devotamentul şi perseverenţa. De aceea, la vârsta de 91 de ani, nu s-a oprit din scris, mai mult, un nou volum de proză aşteaptă să iasă din tipar, iar anul viitor să fie lansat publicului.

Însă, până atunci, cele două volume menţionate anterior vor fi lansate, pe 26 octombrie 2016, ora 17:00, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”.

Serafim Dumitru s-a născut la 31.03.1925 în comuna Vârciorona, satul Bahna-Mehedinţi. A absolvit gimnaziul din Orşova, liceul din Caransebeş, a fost învăţător în comuna natală, secretar la Şcoala Militară Arad, şef de post în comuna Locusteni, profesor la Şcoala Militară Oradea. În 1964 a fost decorat cu Medalia Muncii,a fost decorat cu Ordinul clasa III, în 1970 cu Ordinul clasa II şi în 1974 cu Ordinul clasa I.

 

Politica