sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Minerii nu mai au chef de petreceri

Dumbrava de la Câlnic nu s-a mai umplut, ca în anii trecuţi, de Ziua Minerului. În acest an, doar câteva zeci de persoane au participat la sărbătoare, potrivit MEDIAFAX.

Odată, poiana era neîncăpătoare, iar minerii veneau cu autobuzele la locul serbării câmpeneşti, în luna august, scrie sursa citată.

„Nu e cum era demult, cu miile, dar ne aşteptam să vină măcar o sută, două de participanţi. Angajaţii CEO sunt dezamăgiţi, nu le mai arde de petrecere când stau cu frica zilei de mâine, locurile lor de muncă fiind puse permanent în pericol”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Costantin Creţan, unul dintre liderii organizatori ai serbării.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Printre puţinii participanţi din dumbrava Câlnicului s-a aflat, sâmbătă, şi Daniel Dumitru, salariat al UMC Tismana I, care se va afla de luni pe lista celor disponibilizaţi, mai scrie sursa citată.

„Am aflat că voi fi disponibilizat în urmă cu doar două săptămâni. Eram în concediu când m-au chemat la Resurse Umane şi mi-au arătat pe o ciornă că mai am doi ani până la pensie şi că astfel m-aş încadra în categoria pensionabililor. Într-un cuvânt că trebuie să îmi primesc preavizul de luni şi trei salarii compensatorii. Asta după 29 de ani munciţi în minerit. Nu sunt însă convins că mă încadrez la pensionare şi stau cu teama că mă vor trimite acasă chiar şi aşa, fiind apoi obligat să mă mai angajez o lună sau două pe undeva ca să îmi fac anii pentru pensionare. Am venit aici pentru colegii mei şi pentru liderii de sindicat care mi-au fost alături. Ziua Minerului o consider astfel un fel de petrecere a mea la ieşirea din câmpul muncii”, a declarat Daniel Dumitru.

Primarul comunei Câlnic, Dumitru Vulpe, a spus, la rândul său: „Îl compătimesc pe domnul Dumitru, cum îi compătimesc şi pe cetăţenii comunei pe care o conduc care îngroaşă şi ei, de luni, lista disponibilizaţilor CEO. De altfel, localitatea pe care o conduc avea altădată 90% dintre localnici angajaţi în minerit şi energie, pentru ca acum doar 10-15% să mai fie angajaţi la UMC Tismana I, UMC Tismana II şi la Termo Rovinari. Tinerii muncesc în străinătate, iar aproape trei sate au dispărut din cauza exproprierilor cauzate de lucrările miniere. Comuna Câlnic mai are 2.400 de locuitori şi scăderea populaţiei se datorează mineritului. Cu toate acestea, găzduim în fiecare an Ziua Minerului, o serbare în care încercăm să păstrăm vie această meserie importantă pentru Gorj”, a declarat primarul comunei Câlnic.

Ziua Minerului este marcată în luna august pentru comemorarea celor peste 20 de muncitori ucişi în timpul grevei de la Lupeni din 5-6 august 1929, care au luptat pentru obţinerea unor condiţii de muncă mai bune, notează MEDIAFAX.

Foto:voceatransilvaniei.ro

Politica