vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

CET Govora riscă falimentul

CET Govora este obligată să livreze în continuare către Uzinele Sodice Govora abur industrial la jumătate de preţ, asta deşi cele două părţi s-au înţeles la unul mai mare, iar în aceste condiţii, administratorul judiciar al Centralei Electrice de Termoficare din Râmnicu Vâlcea spune că societatea va intra în faliment.

Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, a declarat, joi, pentru Jurnalul Olteniei, că Tribunalul Vâlcea a admis cererea de suspendare a deciziei de denunţare a contractului de furnizare a aburului cald industrial încheiat între cele două părţi. Contractul a fost denunţat, începând cu 1 august, de administratorul judiciar al CET Govora, tocmai din cauza preţului mic de livrare a agentului termic, pentru a reduce pierderile care s-au ridicat anul trecut la 97 milioane lei şi pe primele 6 luni din 2016 la 24 milioane lei.

Noi am discutat, ieri, cu polonezii şi am ajuns la 106 şi 110 lei preţul pe gigacalorie. Am agreat aceste costuri, dar, din păcate, astăzi, judecătorul sindic a admis o cerere a USG de suspendare a deciziei de denunţare şi practic ne obligă să livrăm în continuare aburul la 78 lei, ceea ce va conduce la faliment CET-ul. Decizia este cu atât mai suprinzătoare cu cât aceeaşi instanţă, Tribunalul Vâlcea, săptămâna trecută a respins o cerere similară. Or nu poţi să te duci la aceeaşi instanţă de două ori cu aceeaşi cerere. Căi de atac avem, dar acelea se judecă în trei-patru luni de zile, timp în care noi, zi de zi, va trebui să livrăm în pierdere. 78 lei acoperă doar jumătate din preţul de cost care este 130 lei. Deja avem 400 milioane lei datorii şi 300 milioane lei pierderi. Nu mai putem să continuăm să vindem sub costuri”, a precizat Remus Borza.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Uzinele Sodice Govora a fost preluată, în 2006, de polonezii de a Ciech Soda. Atunci preţul contractual era de 70 lei. Potrivit administratorului judiciar, raportat la inflaţie, preţul contractual ar fi trebuit să fie astăzi de 114 lei, faţă de 78 de lei, atât cât este.

CET Govora, cel mai mare producător de energie electrică şi termică din judeţul Vâlcea, se află în insolvenţă din luna mai. Compania este deţinută de Consiliul Judeţean Vâlcea.

 

Politica