sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Judeţele Mehedinţi şi Dolj, campioane la VMG

Mehedinţiul se află pe locul 4 pe ţară în topul beneficiarilor de ajutor social. Campion pe ţară este Doljul, cu cele mai multe persoane, peste 15.000, care primesc venitul minim garantat, prescurtat VMG

Judeţul Mehedinţi e fruntaş nu numai la şomaj, ci şi în privinţa beneficiarilor de ajutor social sau al venitului minim garantat, VMG. Într-un top al judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai VMG, raportat la populaţie, Mehedinţiul se află pe locul numărul 4. Teleorman: 2,9% din toată populaţia primeşte acest ajutor. 11.175 de oameni, la o populaţie de circa 381.000 de locuitori.Buzău: 2,5% din populaţie primeşte venitul minim garantat. Adică 12.090 de persoane din circa 465.000 de locuitori, cât numără tot judeţul.Vaslui: 2,5% din populaţia judeţului, de circa 452.000 de persoane, primeşte acest ajutor, adică 11.328 de oameni. Mehedinţi: 2,5% din populaţia judeţului primeşte venitul minim garantat. Adică 7.277 de oameni din cei 283.000, cât numără tot judeţul. Dolj: 2,2% din populaţie este beneficiară a venitului minim garantat: 15.604 de oameni din cei aproape 689.000, cât numără tot judeţul, beneficiază de acest tip de ajutor.

Cine primeşte venitul minim garantat

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ajutorul social (cunoscut sub numele de venit minim garantat – VMG) se acordă familiilor şi persoanelor singure, cetăţeni români sau străini, inclusiv persoanelor fără locuinţă, ale căror venituri lunare se situează sub pragul de 142 lei – pentru persoanele singure şi 527 lei pentru familia formată din cinci persoane. Concret, sunt îndreptăţiţi să primească VMG persoanele singure care au venituri nete lunare sub 142 lei, familiile formate din două persoane cu venituri lunare per gospodărie sub 255 lei, familiile formate din trei persoane cu venituri lunare pe gospodărie sub 357 lei, familiile formate din patru persoane cu venituri lunare pe gospodărie mai mici de 442 lei, familiile formate din cinci persoane cu venituri lunare pe gospodărie mai mici de 527 lei.

Valoarea lunară a VMG-ul primit de beneficiar este diferenţa între nivelurile prezentate defalcat mai sus şi venitul net lunar al persoanei singure sau familiei, după caz. Ajutorul social se acordă pe bază de cerere, de declaraţie pe proprie răspundere, precum şi în baza unor acte doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate, care se înregistrează la primăria localităţii în a cărei raza teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa beneficiarul.

Acordarea dreptului la ajutor social se face prin dispoziţia scrisă a primarului, după o anchetă socială la domiciliul sau reşedinţa beneficiarului. Persoanele apte de muncă ce solicită ajutorul social şi care nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi trebuie să dovedească faptul că sunt în evidenţa AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă şi că nu au refuzat un loc de muncă, şi mai trebuie să presteze lunar acţiuni sau lucrări de interes local.

Doljul e campion

Un sfert de milion de români primesc venitul minim garantat, adică ajutorul social acordat de stat celor care nu au suficiente venituri din care să poată trăi.

Mai precis, potrivit datelor aferente de la Ministerul Muncii, 248.987 de cetăţeni români au primit ajutorul social. Raportat la numărul total de locuitori din evidenţele Ministerului Muncii, rezultă că 1,17% din toată populaţia primeşte acest venit minim garantat. În luna mai, pentru care avem cele mai recente date oficiale disponibile, valoarea medie a venitului minim garantat plătit către beneficiari a fost de 281 lei. Guvernul a plătit 70 de milioane de lei pentru acordarea acestui ajutor, în acea lună. Cei mai mulţi beneficiari ai acestui ajutor se găsesc în judeţul Dolj, circa 15.600, iar cei mai puţini în Bucureşti, doar 277.

 

Politica