miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Program inaugurare ”Atelier Intercultural Victoria”

Primăria municipiului Slatina anunţă programul complet al acţiunilor ce marchează inaugurarea ”Atelierului Intercultural Victoria” din localitate, proiect realizat în parteneriat cu Fundaţia EVRIS ses din Islanda şi monitorizat de Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului. Fostul cinematograf ”Victoria”, acum modernizat şi adus la standarde europene în urma implementării de municipalitatea slătineană a proiectului menţionat prin Granturi S.E.E. (Spaţiul Economic European), va fi redat circuitului urban printr-o serie de manifestări care se vor întinde pe durata a cinci zile în perioada 16-20 august. În intervalul menţionat se vor desfăşura următoarele acţiuni:

Ziua 1 – marţi, 16 august:

Expoziţie de fotografie ”Slatina, casa noastră” (orele 14:00 – 18:00);

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ziua 2 – miercuri, 17 august:

Expoziţie de fotografie ”Slatina, casa noastră” (orele 9:00 – 17:30);

Spectacol de muzică lăutărească ”O viaţă, un cântec” (începând cu ora 18:30);

Ziua 3 – joi, 18 august:

Expoziţie de fotografie ”Slatina, casa noastră” (orele 9:00 – 17:30);

Workshop pe teme de cooperare culturală internaţională şi interculturalitate (10:00- 17:00);

Ziua 4 – vineri, 19 august:

Expoziţie de fotografie ”Slatina, casa noastră” (orele 9:00 – 17:30);

Teatru – ”Cerere în căsătorie”, de A. P. Cehov, în regia lui Victor Olăhuţ (Teatrul de Artă din Bucureşti), începând cu ora 18:30;

Ziua 5 – sâmbătă, 20 august:

Expoziţie de fotografie ”Slatina, casa noastră” (orele 9:00 – 14:00);

Vizionare film mut – comedie burlescă, producţie Teo-Film din anul 1930 (ore 18:00 – 18:30);

Tombola expoziţiei de fotografie ”Slatina, casa noastră” (19.00);

Bal tematic ”România în perioada interbelică” (începând cu ora 19:00).

Proiectul a urmărit nu doar reabilitarea unei clădiri declarată monument istoric, dar şi valorificarea acesteia din punct de vedere arhitectural şi redarea sa către publicul larg şi includerea într-un circuit cultural. Efectiv, proiectul a constat în transformarea vechiului cinematograf ”Victoria” din localitate într-un imobil cu o multiplă funcţionalitate. Astfel, aici vor putea fi vizionate filme (inclusiv în format 3D), dar se pot desfăşura şi piese de teatru, expoziţii de artă, conferinţe ş.a. Valoarea proiectului s-a ridicat la 7.577.927,17 lei, majoritatea banilor reprezentând finanţare nerambursabilă, contribuţia municipalităţii slătinene în cadrul proiectului fiind de cca. 323.756,85 lei. Proiectul a presupus: modernizarea vechii săli de cinema şi a sălilor adiacente (camera cu balcon, casa de bilete, sala de proiecţie şi sala de vizionare), montarea a două centrale termice pe gaz, înlocuirea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare, inclusiv amenajarea curţii interioare şi a subsolului pentru găzduirea de expoziţii etc. Sala de cinema are o capacitate de 75 de locuri la parter şi 20 de locuri la balcon.

Primăria municipiului Slatina reiterează invitaţia adresată cetăţenilor urbei care deţin fotografii realizate pe raza oraşului până în anul 1990 să le aducă la sediul Primăriei  pentru a fi prelucrate (vor fi scanate şi înapoiate proprietarilor) şi prezentate în cadrul expoziţiei fotografice ce va marca inaugurarea Atelierului Intercultural Victoria. Scopul expoziţiei fotografice este de a arăta locuitorilor oraşului de azi cum era Slatina odinioară, care era atmosfera, cum se îmbrăcau oamenii, cum se făcea comerţ etc. Toate persoanele care vor aduce fotografii vor fi înscrise automat într-o tombolă ce va fi organizată în ultima zi a manifestărilor anterior menţionate (20 august), câştigătorul concursului urmând să primească drept premiu un aparat de fotografiat profesionist. În plus, câştigătorul tombolei va beneficia şi de avantajul de a realiza o fotografie a Atelierului Intercultural Victoria din Slatina care se va regăsi pe toate materialele ulterioare de promovare a obiectivului amintit.

Politica