joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primarul Craiovei, DNA şi facebook

Procurorii DNA au cerut vineri, din nou, punerea sub control judiciar a primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu, după ce aceasta a început să publice pe pagina personală de facebook documente din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupţie. Documentele publicate deja sunt legate de unul dintre denunţători, preşedinte al Asociaţiei de Proprietari a Blocului Romarta, bloc a cărui faţadă a fost reabilită din sponsorizări, reabilitare considerată de procurori nelegală. Publicarea actelor a generat o serie de reacţii în mass-media, dar şi în rândul prietenilor virtuali ai Olguţei Vasilescu. Unii dintre aceştia l-au jignit pe Petru Becheru, preşedintele asociaţiei de proprietari, iar acesta a depus vineri plângere la DNA susţinând că a fost ameninţat cu moartea şi că un subaltern al primarului a încercat să-i cumpere tăcerea.

Astfel că DNA a cerut punerea sub control a Olguţei Vasilescu, susţinând că „alegerea spaţiului virtual public ca opţiune procesuală pentru invocarea de cereri şi excepţii, criticând probele administrate, legalitatea şi temeinicia lor, este incompatibilă şi contrară dispoziţiilor procesual penale”. Avocatul Olguţei Vasilescu îi contrazice însă pe procurori.

După ce a fost trimisă în judecată, iar dosarul ei a devenit public, Olguţa Vasilescu a început să posteze mai multe documente pe pagina personală de Facebook.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai jos aveţi una dintre stenogramele din înregistrarea video efectuată de denunţătorul Petru Becheru şi care vrea să demonstreze că am angrenat în „activitatea infracţională”, aceea de văruire a faţadelor, funcţionarii primăriei. Textul e mai amplu, deoarece discuţia a durat doua ore. Am pus doar partea de final, care demonstrează că I. L. Caragiale n-a trăit în epoca cea mai fastă pentru comedie. Aici funcţionarii încearcă să îi arate bunăvoinţa de a se întâmpla ceva frumos şi în oraşul nostru. Becheru spune că vrea contract. I se spune da. Că vrea garanţie a lucrării. I spune că i se dă, de mai multe ori i se spune că i se dă, dar el tot intervine şi cere repetat. Dacă vede că legal nu e nicio problemă, cere să i se văruiască şi scara pe interior, să i se schimbe uşa, să i se pună camere de luat vederi şi să se văruiască şi pentru spaţiile comerciale de la parterul blocurilor. Totul, în încercarea disperată de a nu se mai face nimic şi de a obţine probe pentru denunţ. P.S. Observaţi şi cum se poate „proba” o infracţiune de spălare a banilor. La un moment dat, nervos după discuţii de doua ore în care nu se ajungea la niciun rezultat şi apăruseră acuzaţii cu DNA şi infracţiunea de spălare de bani, constructorul spune că banii lui şi-i spală el. La nervi, sub formă de glumă. Nu mai faceţi glume! Unii le iau ca atare şi te trimit în judecată… Halucinant!”, se arată într-una dintre postările primarului, la care a ataşat mai multe documente.

Într-o altă postare, edilul scrie: „Continuam seria stenogramelor la baza cărora au stat înregistrările efectuate de Petru Becheru, denunţător în dosarul „Faţada”, asa cum e recunoscut şi de DNA. După cum v-am promis, pe parcursul acestui proces, veţi face cunoştinţă cu toţi denunţătorii mei, cu probele DNA şi cu probele pe care le vom depune în apărarea mea. De aceea, pe unii îi veţi cunoaşte mai târziu, pentru că avocaţii îmi cer să nu dezvălui strategia de apărare. Dar, va asigur că nu voi ascunde nimic din  acest dosar. (…) După două luni de urmărire ca în filme, a mea şi a apropiaţilor mei, la dosar e o singura stenogramă după înregistrările efectuate de DNA care e cât de cât relevantă, zic ei, şi nici măcar nu e cu mine. Mie mi se pare că nici măcar aceea nu poate avea o greutate în dosar, din simplul motiv că ceea ce urmăreau ei să facă, nu le-a ieşit. La restul au renunţat să le pună în dosar pentru că nu aveau nicio legătură cu cauza. Au văzut şi ei ce spun de ani de zile. Eu vorbesc, în orice mediu, ca la televizor şi nu iau şpăgi. (…) Cât despre „oamenii de afaceri”, îi veţi cunoaşte. Și pe cei care nu s-au speriat când au văzut cătuşele pe masă, şi şi-au păstrat demnitatea şi omenia, şi pe cei care s-au dus să toarne mizerii că nu au obţinut de la mine lucruri ilegale. Răbdare! Pe parcursul acestui dosar veţi începe să cunoaşteţi sistemul. E un dosar public, dar primul publicat integral pe facebook…”.

Mai multe persoane au comentat pe marginea postărilor, dar şi a faptului că în urmă cu ceva ani, Petru Becheru a încercat să înregistreze la Finanţe un contract pe hârtie igienică, în semn de protest faţă de legislaţie. Unii dintre comentatori l-au jignit pe acesta. Edilul a intervenit cerându-le „decenţă”. Ulterior Olguţa Vasilescu a publicat şi postări ale lui Becheru, în care ea este jignită de acesta.

În urma acestor întâmplări, DNA a considerat că Olguţa Vasilescu încalcă legea.

DNA: Olguţa Vasilescu, agresivă în limbaj

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia Judiciară Penală au solicitat, vineri, Tribunalului Bucureşti luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de Olguţa Vasilescu, trimisă în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. De asemenea, procurorii au solicitat stabilirea, de către instanţă, a unor măsuri şi obligaţii prevăzute de Codul procedură penală, între care şi aceea de a nu se apropia de persoane anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale.
„În intervalul de timp consecutiv înregistrării cauzei pe rolul instanţei şi după primirea actului de sesizare, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a postat selectiv, pe pagina sa dintr-o reţea de socializare, acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanţii săi să facă aprecieri asupra probelor. Această acţiune a inculpatei a generat în mass-media, în perioada 30.07.2016 – 31.07.2016, ample reacţii în legătură cu postările efectuate. În concret, inculpata a încercat discreditarea martorului denunţător, publicând o fotografie a acestuia şi formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmaţiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau ameninţat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguţa. În aparenţă aceasta a intervenit în discuţii cerând decenţă, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau.
O altă apreciere relevantă în poziţia adoptată de inculpată este cea referitoare la alţi martori audiaţi în timpul urmăririi penale, potrivit căreia susţinătorii săi vor avea posibilitatea, în continuare, în mediul ales pentru comunicare de inculpată, să îi cunoască pe oamenii de afaceri care ar fi denunţat-o calomnios, sugerând astfel indirect că va face publice date despre aceştia.
Astfel, începând cu 30.07.2016, inculpata s-a plasat în spaţiul public virtual şi, în acest cadru, diferit de cel legal procesual, într-un mod agresiv ca limbaj, şi-a făcut apărări, a invocat excepţii şi cereri. În raport cu realitatea cauzei, respectiv că faptele reţinute în sarcina sa se bazează pe probe temeinice, alegerea spaţiului virtual public ca opţiune procesuală pentru invocarea de cereri şi excepţii, criticând probele administrate, legalitatea şi temeinicia lor, este incompatibilă şi contrară dispoziţiilor procesual penale.
La data de 3 august 2016, prin intervenţia sa la un post de televiziune, inculpata a exprimat o poziţie prin care s-a apărat în aceeaşi manieră şi a continuat să supună un alt cadru decât cel procesual şi unei altfel de analize decât cea a judecătorului, dosarul în care s-a dispus trimiterea sa în judecată, aflat în prezent pe rolul Tribunalul Bucureşti.
În concluzie, procurorii apreciază că luarea măsurii controlului judiciar s-ar impune ca o garanţie a bunei desfăşurări a procesului penal, măsură proporţională cu gravitatea acuzaţiilor formulate în dosarul penal şi conduita procesuală a inculpatei”, îşi motivează DNA solicitarea.

Vineri, în ziua în care procurorii au făcut anunţul, Petru Becheru, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Bloc Romarta, a depus o plângere la DNA susţinând că s-a încercat mituirea lui.

„Am venit, astăzi, la DNA deoarece un subordonat al doamnei Lia Olguţa Vasilescu a încercat să mă mituiască, pentru a îmi retrage declaraţia din dosar, pentru a retrage probele, scopul fiind ca doamna primar să scape de acuzaţiile care i se aduc. În opinia mea, este inadmisibil ca un primar de municipiu să folosească instituţiile din subordine pentru a face presiuni asupra denunţătorilor şi promisiuni de a fi recompensaţi, în condiţiile în care dânsa pe Facebook îi atacă. Din acest motiv, eu, preşedintele Asociaţiei Romarta solicit demisia doamnei Lia Olguţa Vasilescu din funcţia de primar pentru a nu mai influenţa ancheta”, a declarat Petru Becheru.

Acesta a spus pentru Adevărul că este vorba de un angajat al Regiei Autonome de Transport Craiova care i-ar fi propus să meargă la el la cabană să se relaxeze după ce îşi va retrage plângerea. Sursele noastre afirmă că acesta ar fi un apropiat al lui Radu Preda.

În urma anunţului DNA, Olguţa Vasilescu a reacţionat: „Am fost informată de avocat că DNA a cerut măsura controlului judiciar faţă de mine, cel mai probabil pentru că am „îndrăznit” să nu tac în apărarea mea. Să nu tac la zecile de informaţii pe surse despre mine şi dosarul meu şi la ieşirile publice ale denunţătorului meu. Cu alte cuvinte, mi se spune: „În apărarea ta, ai dreptul să taci!” Eram pregătiţi de represalii. Și suntem pregătiţi şi de proces”.

Avocatul acesteia, Radu Marinescu, spune însă că atât timp cât dosarul este public, publicarea lui, inclusiv pe facebook, este legală.

Facebook este un spaţiu public în care funcţionează libertatea de exprimare ca un drept fundamental. Prezentarea de către o persoană publică, în speţă doamna  Lia Olguţa Vasilescu  a unor aspecte de fapt, pe bază documentară, provenind din dosarul cauzei în care a fost trimisă în judecată, se înscrie in limitele acestui drept, atât timp cât aceasta a fost făcută în scopul informării adecvate a opiniei publice cu privire la acuzaţii în materie penală ce vizează tocmai gestionarea adecvată a intereselor comunităţii locale. O persoană publică trebuie să beneficieze de o sferă mai largă a garanţiilor privind libertatea de exprimare, proporţional cu interesul public suscitat de subiectul vizat; are astfel posibilitatea şi obligaţia de a expune şi comenta public aspecte de fapt dintr-un dosar penal ce vizează chiar activitatea sa publică. Prezentarea a fost făcută fără a incita la comentarii antisociale acestea fiind, dimpotrivă, sistematic dezavuate. Dosarul fiind trimis la instanţă, acesta este expus publicităţii specifice şedinţelor de judecată, oricine putând astfel lua cunoştinţă de fapte, persoane, calităţi procesuale, acuzaţii şi apărări. Nu există „reguli procesuale” în spaţiul public şi nici interdicţii legale de a publica date din dosarul devenit public conform celor de mai sus. Răspunderea pentru comentarii, de altfel diferite, aparţine celor care iau astfel atitudine.
Conchid arătând ca un astfel de demers este strict informativ, legal şi nu constituie o presiune asupra actului de justiţie, existând o jurisprudenţă şi o practică publică europeană în acest sens”, a scris, pe facebook, Radu Marinescu, avocatul primarului Craiovei.

O decizie privind solicitarea procurorilor va fi luată, marţi, de Tribunalul Bucureşti.

 

Politica