miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rejudecarea ucigaşului din Lipovu amânată

Judecătorii Tribunalului Dolj au prelungit arestarea preventivă a bărbatului de 34 de ani, din comuna Lipovu, care, anul trecut, a ucis o femeie, de 33 de ani, din aceeaşi localitate, lovind-o repetat în cap cu o bucată de lemn, pentru că i-a refuzat avansurile, după care i-a aruncat cadavrul într-un lan de floarea-soarelui de la marginea comunei. Conform deciziei Curții de Apel Craiova, Tribunalul rejudecă procesul în care bărbatul a fost condamnat, pe 4 februarie a.c., la 10 ani de puşcărie, următorul termen fiind stabilit pentru 7 septembrie a.c..

Reamintim că, o descoperie macabră făcută pe 13 iulie 2015, de un localnic din comuna doljeană Lipovu, a îngrozit întreaga comunitate. Bărbatul s-a dus săşi verifice cultura de floarea-soarelui şi a găsit cadavrul unei femei, în stare de descompunere şi sfârtecat de animale, după cum s-a stabilit ulterior. Localnicul a anunţat Poliţia, astfel că la scurt timp poliţişti şi procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au ajuns la faţa locului şi au demarat ancheta. S-a stabilit că victima era Floriana Ploşteanu, de 33 de ani, din localitate, iar în urma autopsiei medicii legişti au confirmat că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei cerebrale, urmare a unui traumatism cranio-cerebral cu  fractură, mai precis lovituri puternice în cap:  moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei şi dilacerării meningo-cerebrale, urmare a unui traumatism cranio-cerebral cu fractură multieschiloasă de boltă şi bază de craniu. Leziunile traumatice s-au putut produce prin compresiune între două planuri dure (călcare), lovire cu un corp dur. În urma unei anchete complexe, poliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reuşit să stabilească cine a fost autorul faptei – Marius Marin, de 34 de ani, tot din Lipovu, şi cum a procedat acesta.

Fapta s-a petrecut sâmbătă, 11 iulie 2015, după-amiaza, în jurul orei 15.00.Victima a plecat pe jos peste câmp, din Lipovu către Radovan. Pe drum s-a intersectat cu Marius Marin, zis ,,Traian al lui Zorinel”, care venea cu căruţa către sat. Bărbatul a trecut de ea, însă s-a răzgândit, a întors căruţa şi a pornit în urmărirea ei. A oprit-o şi i-a cerut să întreţină relaţii sexuale cu el, însă victima l-a refuzat. După cum a declarat la audieri autorul, refuzul femeii l-a enervat aşa de tare că a pus mâna pe o furcă din căruţă şi a început să o lovească în cap. I-a rupt hainele de pe ea, apoi, dându-şi seama că a ucis-o, a urcat-o în căruţă şi a dus-o către Radovan, aruncând-o în lanul de floarea-soarelui unde a fost găsită. Dimineaţa următoare, duminică, 12 iulie 2015, autorul a hotărât să scape şi de căruţa cu care transportase cadavrul victimei, aşa că a demontat-o, a ascuns structura metalică în spatele unei locuinţe abandonate, într-o zonă cu vegetaţie sălbatică înaltă şi şi-a cumpărat altă căruţă, iar partea din lemn a ars-o. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au reţinut, pe 14 iulie 2015, pe autor, l-au adus la Craiova pentru audieri, fiind apoi introdus în arestul IPJ Dolj, iar o zi mai târziu l-au prezentat Tribunalului Dolj, care a dispus arestarea acestuia pentru 30 de zile, iar de atunci este după gratii.

Pe 4 februarie a.c., magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în acest dosar. Inculpatul a recunoscut în faţa magistraţilor comiterea oribilei fapte şi a cerut să beneficieze de prevederile vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. În acest condiţii a fost condamnat la 10 ani de detenţie. Inculpatul, dat şi Ilie Ploşteanu, au declarat apel împotriva sentinței pronunțate pe fond, iar Curtea de Apel Craiova a admis, luni, 30 mai a.c., ambele apeluri, dispunând rejudecarea cauzei. În aceste condiții dosarul a revenit la Tribunalul Dolj, iar instanța a menținut arestarea preventivă a inculpatului: „Menţine măsura arestării preventive a inculpatului Marin Marius Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 19.07.2016”, se arată în încheierea de şedință a instanței. Bărbatul a contestat hotărârea instanței, contestația sa urmând să se judece astăzi, la Curtea de Apel Craiova. Pe fond, magistrații au stabilit termen de judecată pe 7 septembrie a.c., după încheierea vacanței judecătoreşti.

Camelia SÂRBU

Politica