sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Greenpeace: Liderii politici din Gorj nu acceptă intruşi la CEO

Discuţii aprinse în jurul numirii lui Klaus Leiders în directoratul Complexului Energetic Oltenia

La Complexul Energetic Oltenia (CEO) a fost numit recent ca membru al directoratului Klaus Leiders, în baza Ordonanţei 109 pentru management corporativ, iar asta a iritat puternic baronetul local.

Compania gorjeană este celebră pentru multiplele acuzaţii de corupţie la nivel înalt, în care sunt implicaţi Victor Ponta, Dan Șova şi foşti directori. Din aceste motive, CEO figurează în Strategia Naţională Anticorupţie, propusă recent de Guvern. Din aceleaşi motive, este de aşteptat ca statul să rupă cercul vicios al corupţiei întreţinute în scopuri politice la nivel local, iar pentru asta au fost propuse, de-a lungul timpului, diverse măsuri.

Astfel, în primăvară, Guvernul anunţa propunerea de mutare a sediului CEO la Bucureşti, pentru un control mai strâns din partea ministerului în portofoliul căruia se află compania.  Pierderile anuale de sute de milioane de euro şi alertele de corupţie impuneau această măsură. La scurt timp după anunţ, liderii sindicali gorjeni au adus minerii la Bucureşti, în semn de protest, iar mutarea sediului a fost abandonată. Minerii au făcut, din nou, treabă bună.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Zilele trecute, a fost anunţată numirea lui Klaus Leiders în directorat, alături de ceilalţi patru membri aflaţi deja în funcţie. La foarte scurt timp, au apărut reacţii vehemente de protest din partea liderilor locali:

– Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, face o analiză a CV-ului lui K. Leiders şi îl consideră necorespunzător: “Mi-ar fi dificil să spun cât se pricepe pe partea mineritului din Oltenia. Am văzut în CV că a lucrat în minerit în Siberia, în Germania şi alte ţări, care, din ce ştiu eu de la colegii mei din complex, nu seamănă deloc cu partea de lignit, cu partea minieră din Oltenia”.

– Primarul Târgu Jiului şi preşedinte al PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a declarat că i-a cerut lui Liviu Dragnea (preş. PSD) să îi aducă la Tg Jiu, pentru explicaţii, pe cei doi vicepremieri – C. Borc şi V. Dîncu – domnia sa fiind „nelămuriţi privind numirile din CEO”: „Aşteptăm să se aşeze lucrurile aşa cum trebuie în conducerea CEO pentru că ce se întâmplă în momentul de faţă nu este bine pentru stabilitatea complexului şi a locurilor de muncă. Noi am discutat prin reprezentanţii pe care i-am avut la Bucureşti, cu domnul Dîncu, cu domnul Borc, despre situaţia complexului. Am făcut apel şi la domnul Dragnea, să ne ajute pe această linie. Sper ca în această săptămână sau săptămâna viitoare să avem la Târgu Jiu pe domnul Borc şi dacă e posibil şi pe domnul Dîncu să avem discuţii pe această temă. Suntem nelămuriţi privind aceste numiri şi vrem să discutăm la noi acasă, cu factorii de răspundere, despre această temă”.

-Victor Ponta, unul dintre artizanii includerii CEO în Strategia Naţională Anticorupţie, este citat de către televiziunile prietene –  Antena 3 şi  Realitatea  – cu o serie de  declaraţii  oferite pe Facebook în care explică cum a salvat el CEO şi cum noul membru al directoratului va fi sursa tuturor relelor, însă fără a aduce argumente. Aceasta din calitate de pârât, alături de Șova, pentru căpuşarea aceluiaşi CEO.

Iar emfaza cu care Victor Ponta punctează şi de această dată cuvântul „tehnocrat” subliniază un factor comun al acestor atacuri: ce-i uneşte pe falşii apărători ai CEO enumeraţi mai sus? – afilierea la PSD.

Argumente reale aduse de aceştia împotriva lui Klaus Leiders? – zero.

Concluzie logică? – un asemenea intrus ar putea pune în pericol „sistemul”, ar putea aduce lumină acolo unde se doreşte menţinerea întunericului.

Gorjenii ar trebui să îşi pună semne de întrebare. Încercările acestea de manipulare le sfidează inteligenţa.

Elections are coming!

Articol scris de Ion Cepraga, coordonator campanie energie şi schimbări climatice, Greenpeace România

www.greenpeace.ro

Politica