Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Doi pacienţi morţi, un control de la Minister

Publicat

pe

Doi dintre cei nouă pacienţi cu obezitate operaţi, în luna mai, de o echipă mixtă româno-franceză, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, au decedat, iar Ministrul Sănătăţii trimite Corpul de Control al Ministerului la unitatea medicală.

În perioada 25-27 mai 2016, nouă pacienţi cu diagnosticul de obezitate morbidă au fost operaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova. Aceştia au fost supuşi unor intevenţii de micşorare stomacală, efectuate de medici craioveni, împreună cu doi medici chirurgi de la Centrul Integrat de Tratament al Obezităţii Morbide din Franţa.

Unul dintre aceşti pacienţi a decedat pe 8 iulie, iar familia sa a depus deja o plângere penală pentru ucidere din culpă împotriva medicilor care l-au operat. Bărbatul, în vârstă de 47 ani, a fost operat pe 25 mai, iar evoluţia sa a fost pozitivă. Până la un moment dat.

“Diagnosticul său a fost obezitate morbidă, hipertensiune arterială, esofagită  peptică gr. A. Evoluţia a fost pozitivă, investigaţiile postoperatorii nu au arătat complicaţii. A fost externat în data de 3 iunie. Pe 6 iulie, pacientul a fost reinternat de urgenţă, dar nu a putut fi operat din cauza hemoglobinei foarte scăzute. Pe 8 iulie, pacientul a decedat. Diagnosticul de deces este stare toxico-septică, fistulă gastrică, peritonită generalizată, obezitate morbidă”, a transmis Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Un alt pacient a decedat, vineri, la domiciliul său din localitatea olteană Vădastra. Bărbatul, de 43 ani, a fost operat pe 27 mai.

“Diagnosticul de externare a fost diabet zaharat tip II, insuficienţă cardiacă cl. II, miocardiopatie mixtă, dislipdemie, aritmie extrasistolică ventriculară, insuficienţă venoasă membre inferioare, fistulă gastrică postoperatorie. Pacientul a fost externat afebril, stabil hemodinamic. A decedat la 17 zile de la externare, la domiciliu”, se arată în documentul menţionat.

Alţi doi pacienţi au avut probleme după operaţii, unul dintre ei fiind declarat cu infecţie intraspitalicească.

“Un pacient, de 42 de ani, a fost operat în aceeaşi zi şi externat pe 13 iunie. Diagnosticul a fost obezitate morbidă, diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială insuficienţă venoasă cronică, arteriopatie diabetică, colită cu costridium difficile şi cangrenă gambă stângă. A fost reinternat pe 18 iunie şi urmează tratament pentru plăgi infectate la gambe. Pacientul a fost declarat cu infecţie nosocomială cu Klebsiella şi cu Costridium Difficile. Au fost verificate documentele de raportare a infecţiilor şi acestea sunt conforme.

O pacientă, de 33 de ani, a fost operată în aceeaşi perioadă cu diagnosticul de externare obezitate morbidă, guşă chistică lob drept, pneumonie bazală stângă, pleurezie stângă, abces subfrenic stâng. Evoluţia postoperatorie nu a fost pozitivă, pe 7 iunie analizele au evidenţiat rezultat pozitiv pentru Stafilococ sp, Bacil Gram negativ, Stafilococ coagulazo negativ. Pe 9 iunie a fost operată din nou, urmează tratament cu antibiotice, iar evoluţia este lent pozitivă”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

În urma celor întâmplate, Inspecţia Sanitară a sesizat Colegiul Medicilor şi Agenţia Medicamentului pentru controale la Spitalul de Urgenţă Craiova, iar ministrul Sănătăţii a dispus o verificare de către Corpul de Control al Ministerului.

“Inspecţia Sanitară a sesizat Colegiul Medicilor cu privire la nouă operaţii efectuate cu sprijinul unor medici străini la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova fără aprobare temporară sau ocazională de prestare de servicii medicale în România de la Colegiul Medicilor. Inspectorii au mai sesizat şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale cu privire la utilizarea în cadrul acestor operaţii a unor dispozitive şi consumabile provenite şi din sponsorizări pentru care nu există contracte de sponsorizare, respectiv documente care să ateste calitatea acestora.

Răspunderea pentru obţinerea aprobărilor, respectiv pentru documentaţia aferentă dispozitivelor medicale aparţine Spitalului Judeţean, nu medicilor din Franţa”, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu “condamnă orice acţiune care ar putea arunca îndoieli asupra cooperării internaţionale dintre spitalele româneşti şi specialişti străini. Intensificarea acestei cooperări este una dintre priorităţile mandatului său, parteneriate cu spitale din afara ţării şi cooperarea între medici români şi străini dovedindu-se de nenumărate ori benefice pentru pacienţii români”.

Controlul de la Minister ar urma să demareze în această săptămână.