vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Străzile Râului şi Bariera Vâlcii, cu probleme la recepţia lucrărilor

Cele două străzi rămase codaşe la reabilitare din contractul „Reabilitarea infrastructurii rutiere pe relaţia Nord-Sud-Est a Polului de Creştere Craiova, în vederea fluidizării traficului în Zona Metropolitană Craiova” nu sunt încă finalizate oficial. Pentru Bariera Vâlcii, recepţia nu a fost încă aprobată de investitor din cauza unei expertize tehnice, iar pe strada Râului, Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că, timp de cinci luni, s-a lucrat fără autorizaţie de construire.

Contractul finanţat din fonduri europene, care cuprinde străzile Caracal, Râului şi Bariera Vâlcii este aproape de încheiere. Totuşi, nereguli au existat pe fiecare şantier, în urma convocării comisiilor de recepţie. Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a explicat, într-un răspuns oficial transmis Jurnalul Olteniei, că au existat mai multe probleme la ambele străzi rămase neterminate, Râului şi Bariera Vâlcii.

Bariera Vâlcii, nerecepţionată încă

Astfel, în ceea ce priveşte Bariera Vâlcii, lucrările au fost propuse spre recepţie de către comisie, însă recepţia nu a fost aprobată de către investitor. „Lucrările au fost recepţionate cu procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 106470/28.06.2016. Nu s-a întocmit anexa 1, 2, 3. Comisia a propus admiterea recepţiei şi urmărirea comportării în timp a tronsonului unde s-a montat canalizarea pluvială pentru sesizarea eventualelor neconformităţi. Reprezentantul IJC Dolj, ing. Gîjgă Adrian a emis un punct de vedere separat prin care a solicitat efectuarea unei expertize pentru faptul că ISC nu a fost convocat la verificarea lucrărilor ajunse în faze determinante premergător aşternerii stratului de uzură, conform programului avizat. Recepţia nu a fost aprobată de investitor. Se aşteaptă finalizarea expertizei tehnice”, se arată în răspunsul ISC.

Pe strada Râului, a fost propusă recepţia, însă reprezentanţii ISC au constatat anumite nereguli în ceea ce priveşte autorizaţiile de construire. „Lucrările au fost recepţionate cu procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 80608/24.06.2016. Nu s-a întocmit anexa 1, 2, 3. Comisia a propus admiterea recepţiei şi a recomandat: urmărirea comportării în timp a neconformităţilor ce pot să apară pe carosabil pe tronsonul cuprins între strada Brestei şi pod Tabaci – partea stângă; pentru evitarea prespălării fundaţiei pistei de biciclete se recomandă somarea Companiei de Apă Oltenia să intervină de urgenţă la decolmatarea Canalului Craioviţa şi matarea rosturilor dintre casete”, se arată în răspunsul ISC.

Policlinica Buna Vestire Craiova
Pe Râului s-a lucrat fără autorizaţie, timp de cinci luni

Mai mult, reprezentantul instituţiei a observat că, pe o perioadă de cinci luni, pe strada Râului lipseşte autorizaţia de construcţie. „Reprezentantul IJC Dolj, ing. Gîjgă Adrian a emis un punct de vedere separat prin care a solicitat efectuarea unei expertize tehnice pentru faptul că în perioada mai-2015-octombrie-2015 s-a lucrat fără autorizaţie de construcţie”, a transmis ISC. Punctul de vedere al ISC în ceea ce priveşte recepţia de pe Râului, ataşat răspunsului, explică următoarele: „Am observat că în perioada 5.2015-10.2015 nu a existat autorizaţie de construire în sensul că prima autorizaţie expirase în 05.2015 iar cea de-a doua a fost emisă în 10.2015. La vizita în teren am observat pe tronsonul 1 (fir stânga) nişte fisuri longitudinale şi transversale colmatate. Acest tronson este o zonă din lungimea totală a străzii pe care s-a păstrat fundaţia existentă, iar în proiect a fost prevăzut doar frezare şi aşternerea unui singur strat de uzură. Datorită acestor defecţiuni, am emis punct de vedere separat, am propus respingerea recepţiei şi efectuarea unei expertize tehnice pentru a identifica cauzele apariţiei fisurilor”.

Contractul, prelungit până la 30 octombrie

Primaria Craiova a prelungit şi acest contract pe fonduri europene până la data de 30 octombrie, pentru a nu returna costul întreg al proiectului la UE. Conform proiectului de hotărâre care va fi supus votului consilierilor locali la şedinţa de joi, „str. Caracal – a fost recepţionată conform PV de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 161996/24.11.2014, str. Râului – a fost anunată finalizarea lucrărilor de către constructor în data de 5.04.2016, conform adresei TEL DRUM SA nr. 972/05.04.2016, înregistrată la Primăria Municipiului Craiova cu nr. 63811/05.04.2016, acestea fiind în prezent în procedura legală de recepţie; str. Bariera Vâlcii – a fost anunţată finalizarea lucrărilor de către constructor în data de 27.05.2016, confom adresei TEL DRUM SA nr. 1464/27.05.2016, înregistrată la Primăria Municipiului Craiova cu nr. 95009/27.05.2016, acestea fiind în prezent în procedura legală de recepţie”.

Anca Ungurenuș

Politica