joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Săraci, săraci, dar prea mulţi!

Beneficiarii de ajutor social, sub lupa Prefecturii Mehedinţi

Dacă la Mehedinţi rata şomajului este mare nici numărul beneficiarilor de ajutor social nu poate fi mic. Din contră, este în creştere. Iar acest lucru îi îngrijorează pe reprezentanţii prefecturii Mehedinţi care sunt nemulţumiţi de munca şi calitatea lucrărilor prestate de aceste persoane. La sediul Instituţiei Prefectului judeţului Mehedinţi, a avut loc şedinţa de lucru a Comisiei de Dialog Social, în cadrul căreia directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Mehedinţi, Elena Mocofan, a prezentat un material cu tema: „Analiza acordării ajutorului social în anul 2016 comparativ cu anul 2015”. S-a precizat că la nivelul judeţului Mehedinţi, în anul 2015, au fost în plată un număr de 7170 de beneficiari de ajutor social, iar costul aferent plăţii ajutorului social la nivelul judeţului a fost de 196.537.135 lei. Numărul acestor beneficiari este însă în creştere în anul 2016, după cum arată datele statistice ale Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mehedinţi

În luna februarie 2016 au fost plătite drepturile lunii ianuarie 2016 la ajutor social şi se constată faptul că a crescut numărul de beneficiari de la 7.047 în ianuarie 2016 la 7.205 în februarie 2016, totodată crescând şi sumele plătite de la 1.766.110 lei la 1.981.774 lei”, a declarat directorul executiv Elena Mocofan.

Din acest motiv, directorul Cancelariei Prefectului judeţului Mehedinţi, Constantin Sârbulescu, consideră că activitatea AJPIS Mehedinţi nu se corelează cu programele de guvernare fiindcă scopul statului român nu este de a creşte numărul beneficiarilor de ajutor social, ci dimpotrivă de a-l diminua, prin oportunităţile oferite de mai multe instituţii. Mai ales că în urma unei analize în teren se constată faptul că în multe cazuri primăriile din judeţul Mehedinţi raportează situaţii nereale privind activităţile realizate cu aceşti beneficiari de ajutor social, obligaţi să presteze un număr de ore de muncă în folosul comunităţii.,,Dacă facem un inventar al realizărilor la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale pe ultimele 12 luni vom constata că nu s-a realizat nimic, adică nu s-a modernizat o uliţă, un parc. Eu vă spun că în tot judeţul găsim că au tăiat iarba şi constatăm că s-au tuns sute de hectare de iarbă, de fâneţe, s-au curăţat zeci de hectare de cimitir şi s-au igienizat, dar dacă mergem prin cimitire constatăm că majoritatea sunt împădurite, că s-au împrejmuit şcoli, că s-au făcut alei şi multe alte asemenea activităţi” , a declarat directorul Constantin Sârbulescu. Pe fondul acestor observaţii, conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mehedinţi a subliniat în cadrul şedinţei de lucru a Comisiei de Dialog Social că în perioada următoarea va intensifica activitatea de control în judeţ, pentru o verificare atentă a modului cum se aplică prevederile legii privind acordarea ajutorului social la unităţile administrativ-teritorale din Mehedinţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Politica