vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Crucea Roşie Română, 140 de ani de activitate

Filiala de Cruce Roşie Dolj a sărbătorit 140 de ani de la înfiinţare, timp în care a realizat numeroase activităţi umanitare şi de voluntariat. Pentru a marca acest moment istoric, reprezentanţii Crucii Roşii Filiala Dolj s-au reunit, marţi, rememorând activităţile la care au luat parte de-a lungul timpului şi întâmplările prin care au trecut împreună. Cei 140 de ani de activitate umanitară s-au împlinit pe 4 iulie.

“Astăzi, Filiala de Cruce Roşie Dolj sărbătoreşte împreună cu voluntarii săi, care sunt într-un număr destul de mare, deşi suntem într-o perioadă a verii cu destul de multe probleme şi le mulţumesc că sunt aici. De altfel, aş vrea să adresez mulţumiri conducerii Filialei de Cruce Roşie Dolj pentru toţi voluntarii care de-a lungul timpului au ştiut să se implice în sprijinul comunităţii. Astăzi, dorim să le mulţumim şi printr-o diplomă de recunoştiinţă şi îl am alături de mine şi pe domnul preşedinte de onoare al Filialei de Cruce Roşie Dolj care vă poate spune mai bine şi mai frumos ce se întâmplă astăzi cu Crucea Roşie Română”, a declarat Maria Vintilă, director al Filialei  Dolj  a Societăţii Naţionale de „Cruce Roşie” din România.

 

Ion Filimon, membru activ al organizaţiei de peste două decenii, a prezentat un scurt istoric al Crucii Roşii Române dar şi rolul pe care voluntarii organizaţiei l-au avut în acordarea primului ajutor, în toate momentele importante din istoria ţării.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Eu nu sunt atât de în vârstă cât este aici, dar oricum mă apropii de jumătate. Crucea Roşie Română este membră a Mişcării de Cruce Roşie Internaţionale, care este mai în vârstă decât ea şi s-a implicat, mai ales în perioada de început, sau dacă vreţi, în perioada de început a secolului XX, în toate evenimentele mari ale ţării. La noi, în 1876, se pregătea Războiul de Independenţă, Carol Davila, medic recunoscut, numele Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti îi poartă numele şi noi, recunoştinţă. A iniţiat primele surori de Cruce Roşie iar imediat s-au înfiinţat şi Societatea Naţională de Cruce Roşie. Aşa că, au participat la Războiul de Independenţă şi la toate celelalte. Perioda cea mare, de glorie, a fost în Primul Război Mondial pentru că sub patronajul Reginei Maria, a început o activitate serioasă. Hortensia Papadat-Bengescu scrie şi un roman, “Balaurul”, care nu face altceva decât să arate Crucea Roşie parcurgând toate zonele ţării să trateze răniţi, bolnavi, bătrâni, orice. Deci, lucruri deosebite s-au făcut, printre altele, şi sediul Crucii Roşii din Bucureşti, care e în Piaţa Romană”, a spus Ion Filimon.

În prezent, Crucea Roşie, Filiala Dolj e implicată în mai multe proiecte umanitare.

“Ce vedeţi aici, este tot un proiect, cu sprijinul, am înţeles, al Crucii Roşii Internaţionale şi ajută, fie că e vorba de copii cu nevoi de ajutor, fie că e nevoie de bătrâni. Fetele pe care le vedeţi aici, au umblat în tot judeţul să trateze bolnavii, să le ducă medicamente, pentru bolnavii de TBC. A fost o campanie extraordinară la inundaţiile care au avut loc pe Valea Dunării, au venit din toată ţara şi din lume şi armata, aşa că sunt lucruri deosebite care se fac. Ceea ce reuşim să facem cu mare forţă este ca fiecare salariat să doneze din impozitul pe anul anterior, 2% pentru Crucea Roşie. Sigur că se bagă alte fundaţii şi iau mult mai mulţi bani decât luăm noi la Crucea Roşie. Sunt echipaje pregătite de-a lungul anilor în şcoli care au câştigat şi premiul I pe ţară şi premiul II. De asemenea, noi pregăteam înainte foarte multe surori de Cruce Roşie, iar ne-au luat-o alte fundaţii înainte şi le pregătesc ele şi le iau şi bani şi mai mulţi. Pe lângă Facultatea de Medicină s-au făcut şi cursuri speciale, de moaşe, asistente şi acolo se pregătesc nu numai medicii dar şi personalul de care e nevoie în toate împrejurările. Dacă vă amintiţi ceea ce s-a întâmplat pe stadion, ceea ce a fost la Bucureşti, un curs imens, cu mii de participanţi să înveţe să acorde primul ajutor şi acum se extinde în toată ţara. Important ar fi ca oriunde, în orice loc să existe o persoană care poate acorda primul ajutor. Bănuiesc că toţi care sunt aici au fost iniţiaţi, avem o echipă care iniţiază şi pe unii salariaţi care sunt obligaţi să înveţe treaba asta şi atunci, dacă cineva i-a iniţiat în privinţa asta imediat se poate acorda ajutorul. Urez la mulţi ani şi Crucii Roşii şi tuturor voluntarilor care sunt aici şi activităţi cât mai bogate şi diversificate, spre binele tututror”, a mai spus Ion Filimon.

Filiala de Cruce Roşie Dolj a obţinut rezultate deosebite în ceea ce priveşte desfăşurarea proiectului de pregătire a populaţiei pentru acordarea primului ajutor în situaţii critice. De altfel, organizaţia este implicată în diferite acţiuni de incluziune socială a copiilor şi tinerilor provenind din familii cu probleme sociale.

“Proiectul acesta de pregătire a populaţiei în domeniul acordării primului ajutor de bază, este unul dintre proiectele de bază ale Crucii Roşii Române şi a Filialei de Cruce Roşie Dolj. Am obţinut şi rezultate importante în acest sens. Vreau să vă spun că în acestă vară se desfăşoară etapa naţională a concursului de sănătate şi prim ajutor, “Sanitarii pricepuţi”, chiar în luna iulie, în tabăra Poiana Pinului din judeţul Buzău la care noi vom participa cu echipajul de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”. Avem şi o echipă de intervenţie care s-a calificat la etapa naţională a Competiţie Naţionale de Prim Ajutor care se va desfăşura în luna august, când se va organiza şi tabăra internaţională de pregătire pentru dezastre. Sunt acţiuni foarte multe, sunt proiecte foarte importante în care suntem implicaţi, este şi acesta al incluziunii sociale a copiilor şi tinerilor provenind din familii cu probleme sociale. Acesta este spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea cei care lucrează pe acest proiect. Deja am încheiat o primă serie de copii pe care i-am pregătit şi cărora le-am asigurat câteva chestiuni de bază precum masă, îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării, daruri diverse de-a lungul anului. Au încheiat acest prim sezon 36 de copii cu probleme speciale din familii cu probleme sociale deosebit de grave. Din toamnă, încercăm să recrutăm 50 de copii pe care să-i ţinem în acest centru până la finalul viitorului an şcolar. Oricum, toţi cei pe care îi vedeţi aici sunt implicaţi cu sufletul în tot ce înseamnă activitate umanitară, activitate de pregătire pentru intervenţii la dezastre pe Filiala de Cruce Roşie Dolj”, a mai declarat Maria Vintilă director al Filialei  Dolj  a Societăţii Naţionale de „Cruce Roşie” din România.

La finalul evenimentului, un moment deosebit l-a reprezentat acordarea de Diplome de Recunoştinţă tuturor celor care s-au implicat în activitatea umanitară dar şi celor care au reuşit să transmită mesajul Crucii Roşii în rândul cetăţenilor.

 

 

 

Politica