marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova, momentan fără administrator public

Craiova a rămas fără administrator public, după ce mandatul lui Radu Preda a expirat odată cu alegerile locale. Atribuţiile de city-manager au fost preluate de către viceprimarul Adrian Cosman, după cum se arată pe site-ul municipalităţii. Nu se ştie încă, la nivel de primărie, dacă postul de administrator public va fi scos la concurs. Cert este că nici legea nu obligă angajarea unei persoane pentru acest post, pentru că unitatea administrativ teritorială „poate” înfiinţa acest post.

După alegerile locale, persoanele cu funcţii executive importante din Primăria Craiova şi-au împărţit atribuţiile. Important de ştiut este că, momentan, Craiova nu are un city-manager – sau administrator public, aşa cum mai este el numit –, pentru că mandatul lui Radu Preda a expirat odată cu alegerile locale.

Cosman a preluat o mare parte dintre atribuţiile de city-manager

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urma discuţiilor şi împărţirii atribuţiilor, mare parte dintre responsabilităţile de city-manager au fost preluate de noul viceprimar Adrian Cosman. Astfel, acesta se ocupă de Direcţia Administraţie Publică şi Asistenţă Socială, cu excepţia Serviciului Administraţie Publică Locală, care va rămâne în sarcina Secretarului Municipiului Craiova. Mai departe, în atribuţiile lui Cosman cad Direcţia Fond Locativ şi Control Asociaţii de Proprietari, Direcţia Servicii Publice (cu excepţia Serviciului Administrare şi Monitorizare Transport Public Local şi Siguranţa Circulaţiei), Serviciul Administrativ, Întreţinere, Compartimentul Expert Local pentru Romi şi Compartimentul Secretariat.

Ca instituţii şi regii subordonate, Adrian Cosman se va ocupa de coordonarea şi urmărirea punerii în aplicare a prevederilor legale, a hotărârilor consiliului local şi a dispoziţiilor primarului în ceea ce priveşte RAADPFL, Termo Craiova, Pieţe şi Târguri, Salubritate Craiova, Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova, Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe şi cele trei spitale subordonate municipalităţii. Momentan, pe site-ul municipalităţii, viceprimarul Adrian Cosman nu apare cu un program de audienţe.

Genoiu păstrează vechile atribuţii, plus RAT SRL

În ceea ce îl priveşte pe Mihail Genoiu, acestuia îi revin în atribuţii coordonarea, îndrumarea şi verificarea, precum şi propunerea de măsuri de îmbunătăţire a activităţii personalului de la Direcţia Impozite şi Taxe, Direcţia Economico-Financiară, Direcţia Juridică, Asistenţă de Specialitate şi Contencios Administrativ, Direcţia Relaţii Publice şi Management Documente, Direcţia Servicii Publice-Serviciul Administrare şi Monitorizare Transport Public Local şi Siguranţa Circulaţiei şi Serviciul Registrul Agricol.

Totodată, acesta se va mai ocupa de activitatea RAT SRL – sarcină care îi revenea city-managerului înainte -, de cea a instituţiilor de cultură subordonate primăriei şi de Sport Club Municipal Craiova. Mihail Genoiu ţine audienţe miercurea, de la ora 9:30, iar înscrierile se fac la sediul primăriei din str. Al.I. Cuza nr. 7, de luni până joi, între orele 8:00 şi 16:00.

Nu e obligatoriu să avem city-manager

În legătură cu postul de city-manager, nu se ştie încă dacă Primăria Craiova îl va scoate la concurs. Conform legii, funcţia de administrator public poate fi propusă spre înfiinţare de primarul unităţii administrativ-teritoriale, iar numirea şi eliberarea din funcţie se fac de către primar, pe baza unor criterii, proceduri şi atribuţii specifice, aprobate de consiliul local. Printre atribuţiile administratorului public se numără cele de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local.

Reamintim că postul de city-manager a fost ocupat, înainte de Radu Preda, de către Gheorghe Nedelescu, actual consilier local. Acesta a fost în funcţie de la jumătatea anului 2012, atunci când s-a înfiinţat acest post în administraţia din Bănie, şi până la finele anului 2014. Ulterior, Nedelescu a plecat din primărie pentru a ocupa o funcţie în cadrul Complexului Energetic Oltenia. Postul a fost apoi scos la concurs de două ori, pentru că prima dată nu s-a prezentat nimeni. La a doua strigare, scaunul de administrator public a fost ocupat de Radu Preda, singurul candidat.

Vehiculat, oricum, pentru ocuparea acestei funcţii, este fostul viceprimar Dan Daşoveanu.

Articolul precedent
Articolul următor

Politica