joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Căldura din Spitalul de Urgenţă, o problemă de nerezolvat

Ca în fiecare vară, pacienţii, aparţinătorii acestora şi inclusiv angajaţii din Spitalul de Urgenţă Craiova se confruntă cu căldura din spital care devine insuportabilă, mai ales la etajele superioare ale clădirii. Conducerea unităţii sanitare explică faptul că nu se poate face mare lucru, mai ales în condiţiile în care instalaţia electrică, cea iniţială a spitalului, nu poate face faţă mai multor aparate de aer condiţionat. Ca să se întâmple asta, spitalul ar trebui consolidat şi instalaţiile schimbate cu totul.

Este lucru binecunoscut că, vara, temperaturile din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova devin aproape insuportabile. Atât pacienţii, cât şi aparţinătorii lor şi, nu în ultimul rând, angajaţii din spital, se confruntă cu o problemă pe care nu o pot controla şi, se pare, pe care nu o poate rezolva nimeni.

„E mult prea cald. Nu putem lucra aşa. Noi avem aparate de aer condiţionat în cabinetele noastre, dar nu e suficient. Pacienţii stau numai pe hol, că e curent şi, deci, mai răcoare decât în saloane. Dar tot e cald de te lasă picioarele. Unui pacient i-au adus ventilator de acasă, dar mă îndoiesc că a fost de mare ajutor”, ne-a povestit un rezident din spital.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ce-i drept, pacienţii care se pot deplasa ies pe hol şi petrec acolo majoritatea timpului. Geamurile sunt deschise aproape peste tot în spital, pentru ca aerul să poată circula.

„Sunt asistentă aici de ani întregi şi, de fiecare dată, este la fel. S-au mai schimbat lucrurile, s-au mai pus aparate de aer condiţionat, dar nu fac faţă. Sunt foarte multe persoane şi chiar nu avem ce să facem. Suferim şi noi, şi pacienţii, şi toată lumea. Dar asta este situaţia”, s-a plâns şi o asistentă care lucrează în spital. Atmosfera este diferită, totuşi, în ambulatoriul spitalului, renovat recent, unde, deşi există un sistem de climatizare, geamurile stau tot deschise.

 

Investiţii în transformator. Instalaţia, aceeaşi de la început

Problema pare să nu aibă o soluţie sau, dacă o are, aceasta e departe de a fi pusă în practică.

„Nu cred că se poate rezolva această problemă până în momentul în care nu vor fi făcute nişte reparaţii capitale în ceea ce priveşte acest spital. Instalaţia electrică este cea din anii 1970, cea iniţială a spitalului. Cu toate că s-au făcut investiţii foarte mari în ceea ce priveşte transformatorul spitalului şi tot ce se aduce până la spital, cu toate că au fost mărite puterile, în ceea ce priveşte partea de spital, circuitele, acestea sunt cele iniţiale, la fel ca ţevile din spital şi aşa mai departe”, a explicat managerul SCJU Craiova, dr. Bogdan Fănuţă.

Acesta a spus că, dacă s-ar suplimenta aparatele de aer condiţionat, ar exista riscul ca reţeaua să pice şi să existe pericole mult mai mari. „În momentul în care aduci suplimentar anumite aparate de aer condiţionat – şi cu cele existente la această oră -, din când în când cade curentul. Se ard siguranţele, pentru că instalaţia nu face faţă nevoii în momentul de faţă. Este riscant. Nu numai că se poate lua curentul într-o sală de operaţie, dar dacă se măreşte puterea pe circuitele din spital, pot apărea incidente, incendii şi aşa mai departe. Plus că s-a creat suplimentar un consum faţă de 1970, sunt aparate în sălile de operaţii, în spital, aparate care au o putere mult mai mare pe aceeaşi instalaţie”, a detaliat dr. Fănuţă.

 

Există, în fiecare secţie, aparate de aer condiţionat”

Conducerea unităţii a precizat că se încearcă ţinerea sub control a situaţiei, atât cât se poate. „Când sunt foarte mari temperaturile, noi încercăm, într-un fel sau altul, să facem ceva. Există, în momentul de faţă, la nivelul fiecărei secţii, aparate de aer condiţionat. Oricum, în principiu, nu prea poţi să stai în salonul în care foloseşti aerul condiţionat şi de aceea ar trebui făcut într-un fel sau altul un sistem de climatizare. Discutăm de lucruri cu totul şi cu totul speciale. Probabil că acestea vor putea fi făcute în noul spital care se va construi la Craiova. Puţin probabil ca în acest spital să fie făcute aceste lucruri. Ele ar putea fi făcute doar în condiţiile în care ar avea loc o consolidare, urmată de investiţii masive în partea electrică, de climatizare”, a conchis managerul SCJU Craiova.

Politica