joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proiectele pe fonduri U.E., din 2007-2013, primesc încă o păsuire

Proiectele finanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune şi Fondul European pentru Pescuit, care nu s-au încheiat până la data de 30 iunie, au putut fi prelungite de către autoritatea contractantă pentru a nu da înapoi banii cheltuiţi din fonduri europene. Asta înseamnă că şi cele implementate de autorităţile din Craiova vor putea fi prelungite. ADR SV Oltenia a explicat, într-un răspuns transmis Jurnalul Olteniei, ce proiecte se încadrează în aceste prevederi şi până la ce dată pot fi ele extinse.

Beneficiarii de proiecte pe fonduri europene de pe exerciţiul finanaciar 2007-2013 au primit încă o amânare care le permite să încheie aceste proiecte fără a returna niciun ban european cheltuit până la data de 31 decembrie 2015, dacă respectă anumite termene. Conform unui răspuns transmis către Jurnalul Olteniei de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, „Autoritatea de Management (AM – n.r.) pentru POR (Programul Operaţional Regional – n.r.) a emis, în 17.06.2016, Instrucţiunea nr. 146, în temeiul HG nr. 433/2016 ce completează HG nr. 678/2015 privind închiderea programelor operaţionale finanţate în perioada 2007—2013 prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune şi Fondul European pentru Pescuit”, care are mai multe prevederi.

Astfel, toate contractele care nu se finalizează în perioada acordată urmare aplicării Instrucţiunii AMPOR 144/2015( respectiv 30 iunie2016), vor putea face obiectul unor acte adiţionale de prelungire a duratei acestora, prin acordarea unui nou termen de finalizare, în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor şi indicatorilor şi în vederea asigurării funcţionalităţii din surse proprii ale beneficiarilor (cheltuieli neeligibile în cadrul proiectelor). Este vorba despre trei categorii de proiecte.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Trei categorii de proiecte pentru care se pot cere prelungiri

Pentru prima, care se referă la proiecte cu o valoare totală de cel mult 5 mil. euro, „prelungirea se poate acorda până cel mai târziu 1 noiembrie 2016, având în vedere prevederile HG 678/2015 cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la termenele pe care AMPOR trebuie să le respecte la transmiterea Declaraţiei finale de cheltuieli şi a Raportului final de implementare”.

În ceea ce priveşte cea de-a doua categorie, ea se referă la proiectele cu o valoare totală de cel puţin 5 mil Euro, incluse în lista proiectelor care pot fi declarate nefuncţionale. În aceste cazuri, „prelungirea se poate acorda până cel mai târziu 31 decembrie 2018, având în vedere prevederile HG 678/2015 cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la termenele pe care AMPOR trebuie să le respecte în pivinţa proiectelor nefuncţionale”.

O ultimă categorie este cea a proiectelor cu o valoare totală de cel puţin 5 mil Euro, neincluse în Lista proiectelor care pot fi declarate nefuncţionale, în cazul cărora se va acorda o prelungire în aceleaşi condiţii cu cele din prima categorie. „În consecinţă, au fost demarate procedurile necesare pentru întocmirea actelor adiţionale pentru contractele nefinalizate până la data de 30 iunie 2016. În prezent, actele adiţionale se află transmise la AM POR în vederea verificării, avizării şi semnării”, se mai arată în răspunsul de la ADR SV Oltenia.

Primăria prelungeşte contractele pentru Parcul „Romanescu” şi Water Park

Primăria Craiova a decis să prelungească, în urma acestor instrucţiuni, două proiecte. „Este vorba despre Parcul 'Romanescu' şi despre Water Park. Dar le vom termina oricum destul de repede. Nu am vrut să riscăm să nu le prelungim, fiindcă dacă ieşeam şi cu o zi din termen, riscam să pună primăria banii. În plus, durează recepţia minimum două săptămâni”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean Dolj, cunoaştem deja faptul că Centrul Brâncuşi, care se construieşte în curtea Muzeului de Artă, este departe de a fi finalizat. Valoarea acestuia depăşeşte 5 milione de euro şi, chiar dacă ar fi fost nevoit să dea înapoi banii din fonduri europene cheltuiţi până la 31 decembrie, CJ Dolj nu ar fi avut de plătit foarte mult, pentru că doar o mică parte a lucrării a fost făcută cu bani europeni. Un alt proiect al CJ Dolj, nedat în folosinţă complet până la ora actuală, ar fi cel ce priveşte reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, din cauza unor inadvertenţe care au apărut între proiect şi lucrările efectuate. Situaţia a fost sesizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Politica