Conecteaza-te cu noi

Eveniment

Doi ani şi jumătate de puşcărie pentru lichidatorul judiciar craiovean acuzat de luare de mită

Publicat

pe

Lichidatorul judiciar din Craiova, prins în flagrant, pe 26 februarie a.c., în timp ce primea 1.000 din cei 3.000 de euro pe care îi ceruse de la o denunţătoare promiţând obţinerea unei soluţii favorabile într-un dosar de faliment, a fost condamnat. Magistraţii Tribunalului Dolj i-au aplicat o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare, iar timp de 4 ani după executarea pedepsei nu mai are voie să fie practician în insolvenţă. Hotărârea, pronunţată vineri, 1 iulie a.c., nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început cercetările în acest dosar pe 17 februarie a.c., după ce o craioveancă a depus plângere că lichidatorul judiciar Constantin Florescu, de 61 de ani, din Craiova, i-a cerut prietenului său, administrator al unei societăţi comerciale, 30.000 de lei şpagă. În schimbul sumei de bani, lichidatorul promisese că îl va ajuta pe prietenul femeii „în cadrul procedurii falimentului, în sensul întocmirii unui raport care să nu atragă răspunderea patrimonială“. Anchetatorii au precizat că era vorba de un dosar de faliment aflat pe rolul Tribunalului Dolj, în care Cabinetul Individual de Insolvenţă Constantin Florescu se ocupa de lichidarea societăţii administrate de prietenul denunţătoarei, SC LU&LU SRL. În denunţ, femeia a povestit că, pe 22 ianuarie a.c., a avut loc o întâlnire la supermarket-ul Kaufland – Craioviţa Nouă, pe parcursul căreia Florescu i-a pretins prietenului ei suma de 10.000 lei. Întrucât două zile mai târziu acesta urma să plece din ţară, lichidatorul i-a spus că de remiterea sumei să se ocupe femeia.  Ulterior, pe 18, respectiv 24 februarie, între denunţătoare şi Florescu Constantin au avut loc două întâlniri, pe parcursul cărora lichidatorul judiciar i-a pretins femeii suma de 3.000 euro, susţinând că 1.000 euro din aceşti bani erau destinaţi magistratului judecător desemnat cu soluţionarea dosarului de faliment, pentru obţinerea unei decizii favorabile. În final, la ultima convorbire telefonică, cei doi au stabilit ca, vineri, 26 februarie a.c., la ora 11:00, să se întâlnească în parcarea magazinului Billa, din municipiul Craiova, pentru remiterea unei tranşe de 1.000 euro, astfel că anchetatorii au pus la punct detaliile flagrantului.

”În dimineaţa zilei de 26.02.2016, în jurul orelor 10:40, denunţătoarea (…) s-a deplasat în parcarea magazinului Billa, poziţionându-se în apropierea uşilor de acces în punctul comercial, iar după circa cinci minute şi-a făcut apariţia şi Florescu Constantin. Cei doi au purtat discuţii timp de circa 8-10 minute, perioadă în care inculpatul i-a dat asigurări denunţătoarei că o parte din suma pretinsă anterior (1.000 euro)  va fi remisă magistratului judecător de la Tribunalul Dolj, arătându-şi disponibilitatea de a completa cu banii proprii diferenţa, iar la finalul acestora denunţătoarea i-a remis lichidatorului Florescu Constantin suma de 1.000 euro, pe care acesta i-a introdus într-un  portmoneu, de culoare neagră, pe care l-a pus în buzunarul din spate,  partea dreaptă al pantalonilor”, au reţinut procurorii în rechizitoriu. Inculpatul a fost reţinut pe 26 februarie, apoi arestat preventiv, măsura fiind prelungită ulterior de instanţă. La jumătatea lunii martie, Florescu a fost trimis în judecată, dosarul înregistrându-se la Tribunalul Dolj, unde a intrat în procedura camerei preliminare. Pe 4 aprilie a.c., judecătorii au decis începerea procesului lui Constantin Florescu, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Bărbatul a fost judecat în stare de arest preventiv, dosarul finalizându-se repede, întrucât inculpatul a recunoscut totul în faţa magistraţilor, cerând să beneficieze de prevederile vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Astfel, vineri, 1 iulie a.c., a fost pronunţată sentinţa, bărbatul fiind condamnat la o pedeapsă totală de 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare şi menţinut după gratii: „condamnă pe inculpatul Florescu Constantin la pedeapsa de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev de art 66 alin 1 lit a, b şi g NCP, lit g constând în interzicerea profesiei de practician în insolvenţă pe o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei principale. În baza art 291 alin 1 NCP cu aplic art 396 alin 10 cpr pen condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. Inculpatul Florescu Constantin va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare la care se adaugă un spor obligatoriu de 6 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev.de art.66 alin.1 lit.a,b şi g NCP –lit.g constând în interzicerea dreptului de a practica profesia de practician în insolvenţă, pe o perioadă de 4 ani. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Florescu Constantin durata reţinerii şi arestării preventive de la 27.02.2016 şi în continuare la zi. În baza disp. art. 399 alin 1 cpr pen mentine arestarea preventivă a inculpatului. Dispune confiscarea specială, a sumei de 1000 euro consemnată în procesul verbal din 26.02.2016. Obligă pe inculpat la 700 lei cheltuieli judicare statului – fond şi urmărirea penală. Cu apel”, se arată în hotărârea instanţei.

 

 

 

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.