vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Foștii șefi de la Electrificare CFR Craiova își așteaptă sentința definitivă

Curtea de Apel Craiova a anunțat, miercuri, că a finalizat judecarea apelurilor în cazul foștilor șefi de la SC Electrificare CFR SA – Sucursala Craiova și a celor doi contabili împreună cu care au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Magistrații Tribunalului Dolj i-au condamnat, în decembrie 2014, la pedepse cuprinse între 3 ani și 4 luni închisoare cu executare și 10 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, iar judecătorii de la Curtea de Apel urmează să facă publică sentința definitivă pe 12 iulie a.c.

Dosarul a ajuns în instanță în urmă cu trei ani. Pe 31 iulie 2013, Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunța trimiterea în judecată a patru inculpați – Gheorghe Mitroi, la data faptelor contabil-șef la SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova, Valentina Ghizdăveţ, contabilă în cadrul aceleiași societăți la data faptelor, Marian Spînu şi Alin Florin Neacşu, șefi ai SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova în perioada comiterii faptelor, acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, evaziune fiscală săvârșită în legătură cu infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată, și neglijență în serviciu. În rechizitoriul prin care șefii de la Electrificare au fost deferiți justiției, procurorii anticorupție au reținut că  „în perioada 2005-2008, inculpatul Mitroi Gheorghe, în calitate de contabil șef la Sucursala Electrificare Craiova, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu referitoare la achizițiile de bunuri sau servicii și la înregistrarea lor în contabilitatea societății și plata acestora, cauzând prin aceasta un prejudiciu S.C. Electrificare CFR SA evaluat la suma de 1.788.012,70 lei (echivalentul a 504.917,26 euro). Concret, Mitroi Gheorghe, fără a avea vreun mandat din partea conducerii Sucursalei Electrificare Craiova, a contactat personal mai mulți furnizori, cărora le-a lansat comenzi ferme, în numele Sucursalei, de achiziții de bunuri și servicii, care nu aveau nicio legătură cu activitatea instituției în care își desfășura activitatea. De asemenea, inculpatul a ridicat personal atât mărfurile cât și facturile emise de către furnizori. În înțelegere cu inculpata Ghizdăveț Valentina, contabil, aceste facturi au fost înregistrate în contabilitatea instituției fără a îndeplini condițiile legale, iar Mitroi Gheorghe, în calitate de contabil șef, a semnat ordinele de plată pentru achitarea acestor facturi, astfel că a determinat efectuarea de plăți în mod nelegal. Acest lucru a fost posibil și pentru faptul că inculpații Spînu Marian și Neacșu Alin Florin, ambii șefi ai Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul S.C. Electrificare CFR SA în perioadele de referință, și-au încălcat din culpă atribuțiile de serviciu și au contrasemnat ordinele de plată, care erau neînsoțite de documente justificative, fără să se asigure că plățile efectuate sunt pentru bunuri și servicii achiziționate legal și în interesul societății”, după cum a comunicat DNA la momentul respectiv. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Contabilul șef – singurul condamnat la pedeapsă cu executare

Bunurile achiziționate și achitate în mod nelegal au fost însușite de inculpații Mitroi Gheorghe și Ghizdăveț Valentina. Ca urmare a acestor achiziții, în aceeași perioadă, inculpații Mitroi Gheorghe și Ghizdăveț Valentina, în calitate de contabil șef, respectiv contabil, au solicitat deducerea taxei pe valoare adăugată în valoare de 328.426 lei (echivalentul a 92.708,50 euro), fără a exista documente justificative care să ateste achiziția efectivă a bunurilor sau prestarea serviciilor în beneficiul unității, situație în care nu exista drept de deducere. S.C. Electrificare CFR SA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.325.599,90 lei, iar Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj cu suma de 328.426,81 lei, reprezentând TVA dedus nelegal. Procurorii DNA au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților Spînu Marian, Neacșu Alin Florin și unui membru al familiei inculpatei Ghizdăveț Valentina. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 31 iulie 2013, iar pe 17 decembrie 2014 instanța a pronunțat sentința. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Gheorghe Mitroi, de 3 ani și 4 luni închisoare cu executare. Contabila Valentina Ghizdăveț a fost condamnată la doi ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, iar Marian Spînu și Alin Florin Neacșu au primit câte 10 luni de închisoare cu suspendare pentru neglijență în serviciu. În plus, inculpații au de achitat peste 500.000 euro și 300.000 lei conform hotărârii instanței de fond.

Cei patru inculpați, societatea de pe urma căreia au făcut bani, dar și procurorii

anticorupție au declarat apel, înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova, pe 17 februarie 2015. După ce instanța de apel a decis că este inutilă o nouă expertiză contabilă în dosar, miercuri, 29 iunie a.c., judecătorii au anunțat că pronunțarea sentinței a fost amânată pentru data de 12 iulie a.c.

Politica