joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pentru că avocaţii lor au tergiversat procesul, evazioniştii de la Zahărul Corabia, apăraţi de avocaţi din oficiu

Judecătorii Tribunalului Dolj, nemulţumiţi de strategiile avocaţilor care încearcă tergiversarea procesului celor 18 persoane din judeţele Dolj şi Olt, mare parte administratori de societăţi comerciale, trimise în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova în aprilie 2013, într-un dosar vizând o evaziune fiscală de aproximativ 4,5 milioane de euro, au hotărât ca inculpaţii să primească avocaţi din oficiu, pentru continuarea procesului. Hotărârea a fost luată la termenul de marţi, 28 iunie a.c., iar următoarea înfăţişare a fost stabilită pentru data de 5 iulie a.c. Inculpaţii sunt acuzaţi că au înfiinţat 24 de societăţi comerciale prin intermediul cărora au derulat activităţi comerciale ilicite, folosindu-se de faptul că pentru achiziţiile intracomunitare sunt scutite de plata TVA.

Judecătorii Tribunalului Dolj au fost nevoiţi să amâne, din nou, procesul evazioniştilor de la SC Zahărul Corabia, din cauza unui avocat. Nemulţumiţi însă de faptul că se trage de timp, părţile neputând fi audiate dacă nu au un apărător legal, judecătorii au decis să ceară avocaţi din oficiu pentru următorul termen.

„Instanţa respinge cererea de amânare a cauzei formulată de avocat ales Balaci Silviu Costinel şi având în vedere că nu este însoţită de înscrisuri doveditoarea, iar acesta avea obligaţia să-şi asigure substituirea printr-un alt apărător, aspect cunoscut şi adus la cunoştinţă de instanţă pe parcursul cercetării judecătoreşti, iar la termenul trecut i s-a pus în vedere să-şi asigure substituirea prin avocaţi care pot pune concluzii, va dispune amendarea apărătorului cu suma de 5.000 lei,  având în vedere că se încearcă tergiversarea cauzei penale. Dispune emiterea unei adrese către Baroul Dolj în vederea comunicării dacă apărătorii desemnaţi din oficiu pot asista sau reprezenta în continuare pe inculpaţi, iar în caz contrar pentru a se desemna câte un apărător pentru fiecare inculpat. Pune în vedere faptul că următorul temen este acordat pentru studierea dosarului şi pregătirea apărării”. Următorul termen a fost stabilit pentru 5 iulie a.c.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reamintim că gruparea a fost destructurată în urmă cu mai bine de trei ani, pe 5 noiembrie 2012, când poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins la 10 locaţii – locuinţe şi sedii de societăţi comerciale – majoritatea din Craiova şi comunele limitrofe, dar şi din Corabia şi Caracal, judeţul Olt, Ilfov şi Bucureşti, aparţinând suspecţilor. Aceştia erau acuzaţi că au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând 24 de societăţi comerciale înfiinţate special pentru derularea de activităţi comerciale ilegale cu zahăr şi ulei. Astfel, potrivit anchetatorilor, suspecţii au înfiinţat, în Bulgaria şi Ungaria, societăţi comerciale în numele cărora erau efectuate achiziţii intracomunitare de mărfuri din România, scutite de plata TVA.

În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente, prin intermediul altor societăţi comerciale, controlate tot de membrii grupării. După cum au mai comunicat anchetatorii, cu titlu de exemplu, prin intermediul uneia dintre aceste societăţi, respectiv SC Zahărul Corabia SA, a fost creat un prejudiciu de peste 6.300.000 lei, prin înregistrarea fictivă a aproximativ 10.000 tone de zahăr, ca fiind livrare intracomunitară, lucru ce nu corespundea realităţii. Pe 6 noiembrie 2012, nu mai puţin de 14 persoane au fost reţinute în acest dosar: Andrei Dumitru, Felician Popa, Ana Popa, Costinel Carşin, Ion Laurenţiu Chiriac, Costinel Moandă, Gabriela Duinea, Silviu Moandă, Ion Marius Voiculescu, Daniela Popescu, Alexandru Adelin Maria, Dumitru Cristian Udrescu, Rabie Abdalla (director executiv al SC Zahărul Corabia SA) şi Henri Saouma. Toţi cei 14 au fost arestaţi preventiv la momentul respectiv, însă, ulterior, o parte dintre ei au fost eliberaţi.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetările în cauză şi au întocmit rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor 14 inculpaţi, dar şi a altora care nu au fost reţinuţi la momentul destructurării grupării, sub acuzaţia de evaziune fiscală. Dosarul a fost înregistrat pe 30 aprilie 2013, pe rolul Tribunalului Dolj, gruparea fiind acuzată de un prejudiciu total, cauzat prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, estimat la 4,5 milioane de euro.

 

 

Politica