sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Exerciţiul „Pelendava 16”, la Sala Polivalentă din Craiova

Structuri componente ale Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului din România, au desfăşurat, marţi, primul antrenament din cadrul exerciţiului “Pelendava  16″. Acţiunea a avut loc în parcarea Sălii Polivalente din Craiova şi a avut ca scop dezvoltarea capacităţii de interoperabilitate, reacţie şi intervenţie a forţelor de ordine, în anumite situaţii concrete. Astfel de exerciţii vor mai avea loc şi în zilele de 29 şi 30 iunie în diferite locaţii din Craiova.

“Scenariul de astăzi este împărţit în două părţi, în prima parte este vorba despre depistarea unui colet suspect şi intervenţia grupei pirotehnice din cadrul serviciului de acţiuni speciale al IPJ Dolj, iar cea de-a doua parte a exerciţiului constă în depistarea unei maşini-capcană, acolo unde se va interveni din partea Serviciului Român de Informaţii prin Direcţia Judeţeană de Informaţii Dolj. În cadrul acestui exerciţiu sunt implicate toate structurile componenete ale Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi are drept scop creşterea capacităţii de interoperabilitate şi dezvoltarea capacităţii de intervenţie a structurilor în anumite situaţii create. Este primul exerciţiu de acest gen care se organizează în municipiul Craiova, primul exerciţiu de acest gen la care participă structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Structuri ale Serviciului Român de Informaţii şi alte instituţii cu responsabilităţi în domeniu. Mâine, începând cu ora 14.00, avem un alt exerciţiu care se va desfăşura la sediul Tribunalului Dolj, iar aceast exerciţiu de amploare, “Pelendava 16”, se va finaliza joi, când, începând cu ora 10, vom desfăşura un alt exerciţiu, în zona apropiată Aeroportului Craiova”, a afirmat Ionuţ Țapu, purtător de cuvânt I.J.J. Dolj.

 

La acţiune au luat parte mai multe echipaje ale Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, alături de specialişti din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Dolj, Direcţiei Judeţene de Informaţii Dolj şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Este un exerciţiu care are ca scop creşterea capacităţii de cooperare instituţională, având în vedere faptul că acest exerciţiu poate crea o ipoteză reală, având în vedere contextul internaţional. Tocmai din acest motiv, la nivelul ministerului s-a luat această iniţiativă de a testa capacitatea instituţiilor angrenate în menţinerea ordinii şi liniştii publice şi în combaterea terorismului, astfel încât, într-o ipoteză reală să avem maximă eficienţă în neutralizarea şi luarea măsurilor legale pentru aducerea unei stări de normalitate după neutralizarea agenţilor sau factorilor terorişti”, a declarat Alin Apostol, purtator de cuvânt al I.P.J. Dolj.

“Pelendava 16” este un exerciţiu de antrenament planificat, iar o parte din activităţi se va desfăşura în spaţiul public fără a afecta buna desfăşurare a activităţilor instituţionale sau cetăţeneşti.

“Am văzut o acţiune absolute deosebită şi specială, o desfăşurare de forţe fără precedent, ferească Dumnezeu să avem parte de evenimente reale, însă cei de specialitate trebuie să se antreneze. Am văzut aparatura din dotare, ne-a făcut plăcere să vedem multe din maşinile care sunt achiziţionate chiar de Consiliul Judeţean pe fonduri europene şi date în primire celor care trebuie să aibă grijă de ele. Cred că sunt puţine judeţe care au asemenea aparatură, inclusiv în caz de dezastre, de urcat pe munte şi de acolo apelat 112, de intervenţie pentru Koslodui, de intervenţii pentru radiaţii, de intervenţii pentru substanţe chimice. În continuare vom face eforturi să îi dotăm cu asemenea maşini speciale. Am văzut oameni antrenaţi foarte bine şi acest exerciţiu înseamnă că, la un semnal, toate forţele de pe teritoriul Craiovei îşi dau mâna şi pot să intervină pentru anihilarea unui asemenea incident”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Astfel de exerciţii se vor desfăşura şi în zilele ce urmează, în următoarele locaţii: sediul Tribunalului Dolj– 29 iunie 2016, începând cu ora 14.00 şi zona Aeroportului Craiova– 30 iunie 2016, începând cu ora 10.00.

“Exerciţiul “Pelendava 16”, se va desfăşura pe parcursul a 3 zile. Aţi fost martori, astăzi, la identificarea unui colet, detonarea lui, şi o operaţiune pe care au făcut-o cei de la S.R.I., cu ajutorul unui robot la un autoturism. Sunt prezente echipe specializate de la Jandarmerie, Brigada Mobilă de Jandarmi, S.R.I., Poliţie, I.S.U., toate au conlucrat şi astăzi, din punctual meu de vedere, ca preşedinte al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, au colaborat foarte bine şi exerciţiul a fost reuşit. Vă invităm şi mâine, la ora 14.00, la Tribunalul Dolj, şi acolo va avea loc un exerciţiu, iar poimâine, la Aeroportul Craiova. Este un lucru foarte bun că au loc astfel de exerciţii, în primul rând vedem modul cum colaborează toate structurile Ministerului de Interne, S.R.I., DIICOT, Parchet, Poliţie şi populaţia poate să tragă o concluzie, să vadă că suntem pregătiţi pentru orice fel de situaţie care poate să apară”, a precizat Sorin Răducan, prefectul judeţului Dolj.

 

 

 

 

Politica