sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spitalul municipal, gata mai repede?

Spitalul municipal care se construieşte în Craiova ar putea fi gata mult mai repede decât era preconizat. Două corpuri de clădire au fost închise cu zidărie şi compartimentate. Municipalitatea estimează că, având în vedere ritmul lucrărilor, spitalul ar putea fi gata cel târziu la începutul anului viitor. La momentul respectiv, aici se vor muta patru secţii ale Spitalului Municipal „Filantropia”.

Lucrările la spitalul municipal care se construieşte pe fostul schelet din zona Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” au mari şanse să se încheie mai repede decât termenul asumat prin contract. Ritmul lucrărilor este destul de alert în ciuda temperaturilor ridicate, iar municipalitatea intenţionează ca, la rectificarea bugetară, să aloce mai mulţi bani pentru acest spital.

„Spitalul municipal este în grafic, ca lucrare. Chiar este avansat faţă de termenul de execuţie, pentru că acesta este un contract multianual. El ar trebui, în mod normal, să se finalizeze undeva pe la jumătatea anului viitor, dar, la modul în care se mişcă acum această firmă, este posibil să îl avem gata până la sfârşitul anului. Asta înseamnă că, la rectificare, trebuie să ne punem mai mulţi bani pentru spital ca să putem să acoperim cheltuielile până la sfârşitul anului”, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Construcţia este undeva la 40 şi ceva – 50% din execuţia totală”

Acesta a detaliat şi stadiul lucrărilor, care pare destul de avansat. ”Până acum, au fost închise cu zidărie două corpuri şi jumătate din cele patru corpuri. Asta înseamnă că, la ora actuală, construcţia este undeva la 40 şi ceva – 50% din execuţia totală, ceea ce este foarte bine. Au fost făcute pe două corpuri chiar şi compartimentările interioare din zidărie. Urmează ca, după ce este închis în totalitate cu zidărie, să se facă tencuiala şi să se lucreze la amenajarea interiorului, inclusiv cu mobilier şi aparatură nouă. O parte din aparatură este chiar trasă prin pereţi şi va trebui să se lucreze acum la tragerea firelor şi la tot ceea ce este nevoie acolo. Cea mai mare parte din aparatură este pe contractul de construcţie, tocmai pentru că firele sunt deja zidite. Una peste alta, putem să spunem că se desfăşoară foarte bine această construcţie şi aşteptăm să fie gata la finalul acestui an, maxim la începutul anului viitor, ca să putem să îl inaugurăm”, a mai precizat edilul. Proiectul mai include şi două pasarele care vor face legătura între clădiri şi vor fi folosite pentru transferul alimentelor şi pentru cel al bolnavilor.

 

Parcare comună pentru Municipal şi Infecţioase

Primarul a mai explicat că s-a avut în vedere şi situaţia locurilor de parcare, având în vedere străzile destul de înguste din zona viitorului spital. „Inclusiv partea de parcare este în contract. Sunt suficiente locuri de parcare, pentru că vom lua o mare parte din curtea Spitalului de Boli Infecţioase ca să putem să amenajăm acolo. Ne-am gândit de la început. Au venit şi cei de la asociaţia de proprietari din zonă ca să ne roage să poată şi ei să îşi pună maşinile în această parcare. Asta nu este posibil, pentru că ea va deservi doar cele două spitale”, a conchis Lia Olguţa Vasilescu.

La spitalul municipal lucrează asocierea de firme Recon SA – Getrix SA – GTX Proex Instal SRL – Electro Alfa Internaţional SRL, în cadrul unui contract cu o valoare de 33.615.422 de lei cu TVA. După ce ar urma să fie amenajat noul spital, clădire, aici vor fi mutate patru dintre secţiile Spitalului „Filantropia“: Secţiile Medicală I, Medicală II, Medicală III şi Secţia Fizioterapie şi Urgenţă.

 

Spitalul regional pleacă de lângă aeroport?

Pe de altă parte, conform unor surse apropiate proiectului, spitalul regional care ar urma să se construiască la Craiova nu are încă un amplasament cert. Mai mult, Autoritatea Aeronautică Civilă ar fi transmis autorităţilor publice locale că regimul maxim de înălţime pentru zona aeroportului, acolo unde există un teren disponibil, este de P+1, ceea ce ar duce la o întindere foarte mare a spitalului şi la costuri mai mari, având în vedere că trebuie realizată o fundaţie mult mai mare. Se pare că o alternativă ar fi un teren al Armatei, la Gherceşti. Rămâne de văzut ce se va decide pe mai departe.

Politica