vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova, trei zile de alertă

Craiova va fi timp de trei zile în alertă, structurile componente ale Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului vor desfăşura un exerciţiu combinat de antrenament, „PELENDAVA 16”, al cărui scop este dezvoltarea capacităţii de interoperabilitate în sistem integrat, precum şi verificarea capacităţii de reacţie şi intervenţie, a forţelor de ordine, în diferite situaţii.

Prevenirea şi combaterea faptelor de natură antisocială a constituit permanent o preocupare pentru instituţiile cu atribuţii în domeniu.

„PELENDAVA 16 este un exerciţiu de antrenament planificat, bazat pe scenarii adaptate după posibile situaţii reale la care vor participa reprezentanţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Jandarmeriei, Poliţiei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, Serviciului Român de Informaţii, DIICOT, Parchetul Militar. În calitatea mea de preşedinte al comitetului pentru situaţii de urgenţă şi pentru că am şi misiunea de a veghea la buna desfăşurare a ordinii şi siguranţei publice consider că este absolut necesar ca cetăţenii să fie informaţi în aşa fel încât să nu se creeze panică în cazul în care se vor afla în zona desfăşurării unor astfel de evenimente”, a declarat prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aproximativ 200 de cadre ale forţelor de ordine vor încerca în cele trei zile să aducă în atenţia publică, în condiţii cât mai apropiate de provocările mediului de securitate actual, dar şi de a asigura cetăţenii din toate straturile societăţii, că toate structurile componente ale acestui sistem au capabilităţile necesare gestionării unor situaţii de risc specifice acestui domeniu.

„Având în vedere contextul internaţional actual precum şi faptul că un domeniu foarte important în îndeplinirea atribuţiilor Jandarmeriei Române îl constitue paza şi protecţia infrastructurilor critice, la momentul actual, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj asigură paza şi protecţia a 26 de asemenea obiective dintre care nouă aparţin Ministerului Public, şase aparţin Ministerului Justiţiei, alte şase aparţin unor structuri financiar bancare, dar şi paza şi protecţia unor transporturi cu caracter special. S-a planificat un exerciţiu combinat, numit generic PELENDAVA 16, pe linia intervenţiei antiteroriste la obiectivele din competenţa Jandarmeriei Române. Intervenţii antiteroriste pirotehnice în situaţia descoperirii unor obiecte artizanale explozive în zona unor obiective sau în spaţiul public şi nu în ultimul rând intervenţia specializată a structurilor competente în situaţia unui atac asupra unui transport special. Acest exerciţiu are drept scop antrenarea efectivelor locale pentru gestionarea în comun a unor situaţii de pericol public neprevăzute, dezvoltarea capacităţii de interoperabilitate precum şi verificarea capacităţii de reacţie şi intervenţie a acestor efective în situaţii determinate de aplicarea competenţelor materiale şi teritoriale ale acestora. Prin intermediul acestui exerciţiu de antrenament planificat se doreşte o evaluare obiectivă a modului de desfăşurare a tuturor activităţilor cuprinse în actele normative în vigoare sau în scenarii, din punct de vedere al organizării misiunilor, a etapelor parcurse de la luarea deciziilor, elaborarea documentelor operative, coordonarea forţelor în teren şi până la modul de acţiune efectiv în vederea revenirii la starea de normalitate”, a spus general de brigadă, Constantin Florea.

Primul exerciţiu are loc astăzi, în intervalul 10.00 – 12.00, în parcarea Sălii Polivalente Craiova, urmând ca miercuri, 29 iunie, un alt scenariu să fie pus în aplicare la sediul Tribunalului Dolj, începând cu ora 14.00, iar ultimul exerciţiu se va desfăşura în zona Aeroportului Internaţional Craiova, joi, 30 iunie, ora 10.00.

„La nivel naţional prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, indiferent de pericolul acestora, se organizează şi se desfăşoară în mod unitar. În acest sens în cadrul acestui exerciţiu îşi vor da concurs mai multe instituţii cu reponsabilităţi şi în domeniul ordinii şi siguranţei publice. În structura organizatorică a Grupării de Jandarmi Mobile Craiova se regăseşte o subunitate de acţiuni speciale care printre altele execută şi misiuni de intervenţie antiterorisă la obiectivele aflate în responsabilitatea Jandarmeriei Române. Efectivele acestei structuri vor fi implicate activ în dinamica exerciţiului, cu precădere în cazul intervenţiei pentru anihilarea sau nimicirea persoanei inamice şi pentru eliberarea ostaticilor”, potrivit colonelului Ion Dina, de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova.

Criminalişti aflaţi sub coordonarea unui procuror din cadrul Serviciului Teritorial DIICOT, efective de poliţie rutieră, de ordine publică, vor fi prezenţi la exerciţiul „PELENDAVA 16”.

„Un rol important în desfăşurarea exerciţiului îl au şi poliţişti din cadrul serviciului pentru acţiuni speciale, grupa pirotehnică. Ei vor avea rolul de a interveni în cazul coletelor suspecte, pentru izolarea zonei, pentru verificarea şi testarea la mişcare a coletelor şi neutralizarea acestora prin folosirea mijloacelor de intervenţie pe care le au la dispoziţie”, informează Comisar Șef de Poliţie, Nicuşor Badea.

Pentru că exerciţiul va simula foarte bine realitatea, nelipsite în situaţii de alertă sunt şi efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” Dolj.

„ISU Oltenia va asigura principalele misiuni de prim-ajutor în cazul în care este nevoie. Avem autospeciale de transport victime multiple pentru persoanele care necesită transportul la spital şi intervenţia de prim-ajutor. Maşina, punct de comandă mobil, care va fi instalat conform procedurilor şi scenariului în punctele stabilite de coordonatorii exerciţiului. Se va monitoriza şi coordona activitatea din punctul de comandă, iar toate celelalte ipoteze de intervenţii şi scenarii, conform programului se vor desfăşura după cum s-a stabilit”, a conchis colonel Constantin Florea, inspector şef în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia”.

Astfel, datorită exerciţiului de amploare, Primăria Municipiului Craiova a hotărât să restricţioneze temporar circulaţia autovehiculelor pe anumite sectoare de drum, după cum urmează: în data de 28 iunie 2016, în intervalul orar 10.00-12.00, se va închide accesul autovehiculelor în parcarea amenajată din zona Sălii Polivalente, iar în data de 29 iunie 2016, în intervalul orar 14.00-16.00 se va închide circulaţia autovehiculelor pe str. Iancu Jianu, tronsonul cuprins între intersecţia cu str. Constantin Lecca şi intersecţia cu str. Brestei.

În situaţia în care autovehiculele staţionate în zonele restricţionate sau în parcările adiacente acestor zone obstrucţionează buna desfăşurare a manifestărilor, aceste autovehicule vor fi ridicate şi relocate pe amplasamente din zonele aflate în imediata apropiere.

 

 

 

Politica