sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dependenţa de droguri, tratată la Centrul Antidrog din Craiova

Consumul de droguri afectează din ce în ce mai mult persoanele tinere, vârsta primului consum scăzând în jurul vârstei de 14 ani. Acest fapt face ca tinerii să fie consideraţi un grup vulnerabil care necesită atenţie sporită, acordându-i-se tot sprijinul instituţional pentru a nu deveni victime ale consumului de droguri.

Chiar dacă oamenii cunosc aceste riscuri, ei continuă să le consume, ignorând efectele pe care acestea le au asupra sănătăţii şi vieţii lor în general.

Anturajul sau lipsa experienţei îi pot determina pe cei mai mulţi dintre tineri să recurgă la consumul de droguri. Drogurile constituie una din principalele cauze ale criminalităţii şi violenţei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Există însă şi instituţii cărora, cei dependenţi de droguri, se pot adresa. Spre exemplu, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog  Dolj, care are ca responsabilitate implementarea politicilor antidrog în judeţul Dolj şi poate ajuta persoanele dependente de droguri să scape de acest viciu.

Centrul, are în componenţă specialişti în domeniul politicilor antidrog, prevenire şi asistenţă, care desfăşoară numeroase programe de luptă împotriva drogurilor.

“Programele noastre se desfăşoară în concordanţă cu obiectivele naţionale în domeniu şi aici fac referire la Strategia naţională antidrog, e Hotărârea de Guvern 784/2013, şi la planul său de acţiune, care se derulează în perioada 2013-2016 şi acolo sunt prevăzute obiective, cu activităţi, legate de domeniile instituţionale de interes, cu accent prioritar pe partea de prevenire a consumului de droguri, pe cele trei arii de intervenţie, şcoală, familie, comunitate”, a spus Florin Nicoliţă, coordonator Centrul Antidrog Dolj.

 

Trei modalităţi prin care se poate beneficia de serviciile Centrului Antidrog

Reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, promovarea serviciilor pentru tratamentul dependenţei de droguri, acordarea de servicii de consiliere medicală, psihologică, socială, individuală şi de grup consumatorilor de droguri şi familiilor acestora, sunt principalele obiective ale instituţiei. Cei care doresc să beneficieze de aceste servicii, se pot adresa instituţiei.

“Un obiectiv foarte important este cel al asistenţei acordate consumatorilor de droguri, care, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se desfăşoară pe trei principii de bază. Mai concret, consumatorii de droguri ajung la noi, fie prin acord de voinţă, adică conştientizeză că au probleme şi consimt că trebuie să-şi rezolve această problemă, sau prin grija aparţinătorilor, după caz, pentru cei mai mici, care nu au capacitate de exerciţiu. Referitor la celelalte două aspecte, o dată, printr-o decizie a unei instanţe de judecată sau a unei autorităţi de anchetă, după caz, în speţă aş vorbi de DIICOT, de structurile de anchetă ale poliţiei. În al treilea rând, cazurile care vin prin urgenţă, medicale, care au ca şi consecinţă consumul de droguri. Aici este un aspect problematic pentru că pe la secţiile de primiri urgenţe tot apar cazuri de copii care ajung cu intoxicaţie severă ca urmare a consumului de droguri, sau în sevraj, după caz”, a mai spus Florin Nicoliţă.

Persoanele care se adresează Centrului nu trebuie să îndeplinească niciun fel de condiţie expresă, singurul aspect fiind acela al acordului de voinţă.

“Cu cât persoana conştientizează mai profund că are o problemă pe acest domeniu şi vrea să şi-o rezolve, cu atât mai mult secialiştii pot să intervină pentru că, persoanele respective, înţelegând ce este de făcut într-o speţă dată, specifică fiecărui beneficiar, ne ajută pe noi foarte mult, ne ajutăm reciproc, pentru ca până la urmă rezultatul să fie unul al inserţiei în societate. În multe dintre cazuri, din păcate, sunt persoane care nu sunt foarte convinse că vor să renunţe la droguri, că au o problemă din acest punct de vedere şi atunci este un pic mai greu pentru că e greu de lucrat cu persoanele respective. Atât timp cât persoana nu conştientizează că are o problemă, este foarte delicat, dar sunt şi persoane care conştientizează că au probleme şi apelează la specialiştii în acest domeniu. Noi facem o analiză semestrială, sunt persoane care se adresează periodic, lună de lună”, a declarat coordonatorul Centrului Antidrog Dolj.

 

Ziua Internaţională împotriva drogurilor

Începând cu anul 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite se marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri.

Anul acesta, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Luptă Antidrog Craiova şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, celebrează această zi şi organizează în perioada 26 iunie – 22 iulie 2016  Campania ”Să ne dezvoltăm fără droguri”, al cărei slogan este: “Să ne dezvoltăm vieţile, comunităţile, identităţile fără droguri!”.

 

Atunci când există ajutor, există şi speranţă!

200.000 de oameni mor în fiecare an din cauza supradozelor. Tulburările cauzate de consumul de droguri afectează relaţiile cu persoanele apropiate, cu familia şi pot distruge oportunităţile de educaţie şi angajare.

Persoanele dependente trebuie ajutate să se reintegreze în societate.

Pentru persoana dependentă, recuperarea înseamnă întoarcerea vieţii înapoi. Procesul de recuperare necesită un mare curaj din partea persoanei dependente şi un mare ajutor din partea celorlalţi.

Acţiunile de Informare-Educare-Comunicare planificate, desfăşurate de instituţiile statului, vor încuraja copiii şi tinerii din comunităţi să stea departe de droguri şi vor atrage atenţia părinţilor pentru a fi mai vigilenţi.

Toată lumea trebuie să se implice, pentru a proteja tinerii de substanţele periculoase!

 

 

 

 

 

 

 

Politica