vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Să ducem tradiţia mai departe!

Liceul Tehnologic “George Bibescu” din Craiova a fost, vineri, gazda Olimpiadei Naţionale ”Meşteşuguri artistice tradiţionale”, faza judeţeană. La concurs au paticipat 37 de elevi de la mai multe instituţii de învăţământ din Dolj, care s-au întrecut în a-şi demonstra îndeletnicirile. Îmbrăcaţi în straie populare, elevii au confecţionat diferite produse tradiţionale, au pictat pe sticlă sau pe lemn, au sculptat, au ţesut la război, au brodat sau au confecţionat podoabe. Copiii au fost supravegheaţi de către o comisie alcătuită din preşedintele juriului, Irinel Cănureci, muzeograf la secţia de etnografie a Muzeului Olteniei, Iulia Ciocoiaş, profesor educaţie vizuală la C.N. ”Fraţii Buzeşti”, Simona Chiriţă, inspector şcolar la ISJ Dolj, Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic “George Bibescu” şi Laurenţiu Dumitru, profesor la acelaşi liceu.

“Ca în fiecare an, se desfăşoară etapa judeţeană a Olimpiadei Naţionale de Meşteşuguri. Ca şi finalitate, constă într-o tabără la Iaşi. Au venit în jur de 37 de copii, sunt plăcut surprinsă, sunt de la an, la an copii mai mulţi şi deja sunt lucrări mai deversificate. Avem şi broderie, avem şi ţesut, avem şi împletituri cu mărgele, cu diferite textile, diferite aţe de cânepă, bumbac. Locaţia este foarte frumoasă, domnul director Cauc, îi şi mulţumesc pe această cale, de la an, la an, vine cu ceva nou, ceva care completează şi ne impresionează. Copiii sunt de la şcolile din Dolj, am postat la ISJ nota cu regulamentul concursului şi doritorii s-au înscris, dovadă că sunt aici prezenţi. Nu am impus condiţii stricte, elevii trebuie doar să îmbrăţişeze această pasiune a lor de a nu uita istoria, trecutul, tradiţia, portul românesc. La finalul olimpiadei se va face o evaluare şi elevii vor obţine premii constând în diplome, iar câştigătorii vor participa la faza naţională care se va desfăşura la Iaşi, pentru că este organizată de Muzeul Astra din Iaşi. Va fi o tabără de creaţie, lucrările lor şi proba practică se vor desfăşura acolo. Îi vedem la muncă pe copilaşi, muncă pe care ei o fac cu pasiune şi dăruire şi îşi pun în practică imaginaţia, asta contează foarte mult”, a spus Simona Chiriţă, inspector şcolar pentru activităţi extraşcolare, ISJ Dolj.

Pasiune, dăruire şi imaginaţie

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fie că au învăţat de la bunici sau părinţi, fie că au învăţat de la profesori, micii meşteşugari, au venit la olimpiadă pentru a-şi demonstra talentul pe care l-au moştenit sau dobândit de la cei care le îndrumă paşii.

 

“Am învăţat să ţes la război de la bunica mea care acum are 60 de ani. Lucrez la un preş pe care îl fac din diverse materiale şi haine mai vechi, pe care oamenii nu le mai poartă, şi pe care le tai cu foarfeca”, a spus o elevă de la Valea Stanciului care ţesea la război.

Elevii au venit la olimpiadă alături de profesorii îndrumători.

“Este un lucru extraordinar, aducem din zona noastră meşteşugul popular tradiţional. Am venit cu elevi din clasele a II-a, a V-a, a VI-a şi a VII-a. Ne-am gândit să iniţiem fetiţele în războiul de ţesut şi începem cu lucruri mici dar de mare efect şi pentru astăzi am pregătit preşul, reciclarea materialelor vechi care nu se mai folosesc sau care s-au deteriorat şi facem lucruri noi. Copiii sunt foarte interesaţi, o masă întreagă care vine de la Valea Stanciului”, a spus Voicu Viorica, profesor coordonator al elevilor veniţi de la Valea Stanciului.

Adriana, elevă la Colegiul  Tehnic de Arte şi Meserii “Constantin Brâncuşi”, a participat şi anul trecut la olimpiadă, iar anul acesta, speră să câştige marele premiu.

“Împletesc gentuţe, botoşei, pot să fac o gentuţă împletită chiar într-o oră şi câteva minute. Am învăţat de la doamna dirigintă să lucrez, dar m-a mai ajutat şi bunica şi mama”, a spus eleva.

Profesorii i-au sprijinit pe copii, mai ales că unii sunt începători şi au participat pentru prima data la olimpiadă.

“Suntem de la Liceul Beethoven, sunt trei fete şi trei băieţi pe sculptură şi cusături artistice. O să facem o expoziţie de pernuţe, dar deocamdată suntem la început, am făcut câteva, am adus una şi aici, fetele lucrează la celelalte două. Mai avem încă două săptămâni de instruire practică şi vom continua. Sperăm ca la sfârşitul instruirii să facem o mică expoziţie. E primul an în care particip la olimpiadă cu copiii, sunt bobocei, sunt şcoală profesională, suntem la început”, a spus Bogdan Florica, profesor de instruire practică la Liceul Beethoven din Craiova.

Nici elevii Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova nu s-au lăsat mai prejos. Cu mult dăruire şi imaginaţie, ei au pictat diferite icoane, alegându-şi cu grijă culorile.

“Voi picta o icoană pe sticlă, reprezentând pe Maica Domnului Îndurerată. Nu copiez picturile, mă inspir, pentru că la fiecare pictură îmi pun şi amprenta proprie. Pe sticlă se poate lucra şi cu tempera, şi cu acrilice, eu prefer să folosesc acrilice pentru că durează mai mult şi se usucă mult mai repede”, a spus una dintre elevele Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti”.

Directorul Liceul Tehnologic “George Bibescu”, Petre Cauc, a fost alături de elevi şi i-a susţinut în valorificarea talentului lor.

“La olimpiadă participă tineri cu vârsta de la 7 la 18 ani, atât din mediul rural, cât şi din mediul urban, din mediul rural chiar şi cei care au învăţat arta asta de la părinţi, bunici, meseriaşi din localitatea respectivă. Sunt diferite sectoare, toate dedicate tradiţiilor româneşti şi este un lucru extraordinar. Anul acesta s-au înscris 37 de elevi”, a spus directorul.

În urma acestei faze judeţene, câştigătorii locului I, vor participa la o faza naţională a olimpiadei, finalizată cu o tabără care se organizează la Sibiu.

 

 

Politica