vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Biserica “Sfânta Treime ” şi-a sărbătorit hramul

Biserica paraclis mitropolitan „Sfânta Treime” din centrul municipiului Craiova a devenit luni, 20 iunie, loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi veniţi din toate zonele Cetăţii Băniei, în zi de hram şi de mare praznic împărătesc.

Evenimentele liturgice dedicate sărbătorii hramului sfântului locaş au debutat în Duminica Rusaliilor cu slujba Vecerniei şi a Pavecerniţei Mici unită cu Litia şi au continuat în ziua praznicului Sfintei Treimi cu Utrenia şi Sfânta Liturghie săvârşite în altarul amenajat în pridvorul bisericii de către un sobor format din 14 preoţi şi 3 diaconi, alături de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, părintele Grigore Vulcănescu, delegat din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, să participe la eveniment. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, părintele Vulcănescu a vorbit despre importanţa şi semnificaţia dogmatică a praznicului Sfintei Treimi, subliniind bucuria duhovnicească pe care o trăiesc toţi creştinii în această sfântă zi. „Sărbătoarea Sfintei Treimi înmănunchează întru cinstire şi slavă cele trei Persoane ale Sfintei Treimi: Dumnezeu Tatăl şi Creatorul, Dumnezeu-Fiul şi Mântuitorul Lumii, Dumnezeu-Duhul Sfânt şi Sfinţitorul lumii. De aceea este un praznic deosebit, întâmpinat cu mare bucurie şi o trăire duhovnicească deosebită din partea tuturor credincioşilor creştini. De altfel, atât închinarea şi rugăciunea, cât şi slujbele Bisericii noastre au în centru Sfânta Treime. Iar în această zi vorbim de o sărbătoare a lui Dumnezeu însuşi, Cel întreit în Persoane: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, Treimea cea deofiinţă şi nedespărţită”, a precizat părintele consilier.

Momentele liturgice s-au încheiat cu o slujba de Parastas întru pomenirea ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş şi o procesiune în jurul bisericii, având în frunte icoana Sfintei Treimi şi Sfânta Evanghelie. De asemenea, în zi de hram, peste 600 de pachete cu dulciuri şi alimente au fost împărţite tuturor celor prezenţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Biserica “Sfânta Treime”, repere istorice

Aşezată în zona centrală a oraşului, străjuită de statuia marelui voievod Mihai Viteazul şi de monumentul domnitorului Barbu Ştirbei care este amplasat chiar în curtea sfântului locaş, Biserica „Sfânta Treime“ din Craiova îşi are rădăcinile în secolul al XVIII-lea, când a fost ridicată pe temeliile unei biserici mai vechi, de cunoscutul arhitect şi restaurator francez André Leucomte de Nouy, cu sprijinul financiar al principilor Alexandru şi Dimitrie Ştirbei. Îniţial, biserica a fost construită în stil brâncovenesc cu ajutorul jupânesei Dumitrana Ştirboaica între anii 1765-1768. Ulterior, la lucrările de înfrumuseţare şi reconsolidare a bisericii au participat şi membrii familiei princiare Ştirbei: marea vorniceasă Ecaterina Bibescu şi mai ales fiul ei, marele logofăt şi viitorul domn al Ţării Româneşti, Barbu Ştirbei. Din fondurile bisericii s-a construit în 1890 un dispensar medical pentru persoanele sărace, care a funcţionat aici până în 1939.

 

 

 

Politica