joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

CDS… cu scântei la Prefectura Mehedinţi

Joi, 16 iunie, a avut loc şedinţa de lucru a Comisiei de Dialog Social, la sediul Instituţiei Prefectului judeţului Mehedinţi. La primul punct pe ordinea de zi, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mehedinţi (AJPIS) ar fi trebuit să prezinte un material cu tema „Analiza acordării ajutorului social în anul 2016 comparativ cu anul 2015”. Materialul prezentat de AJPIS Mehedinţi a fost catalogat de prefectul judeţului Mehedinţi, Cristinel Pavel, drept unul „de mântuială”, în care au fost înşiruite doar câteva date statistice, fără o analiză clară a modului de acordare a acestor ajutoare sociale, în condiţiile în care în anul 2016 a crescut foarte mult numărul dosarelor în plată. ,,A fost şedinţa lunară a comisiei de dialog social, unde s-a discutat la primul punct pe ordinea de zi o analiză, care s-a vrut a fi una comparativă, a ajutoarelor sociale acordate în anul 2015, în comparaţie cu anul 2016. Din păcate, reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Asistenţă Socială Mehedinţi nu au prezentat o situaţie clară. Am constatat că au apărut brusc, în ultimele două-trei luni, foarte multe dosare la unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, dosare care ridică numărul de asistaţi sociali în judeţul nostru. Le-am trasat o instrucţiune în acest sens, de a reface acest material şi de a pune luna viitoare în faţa comisiei de dialog social situaţia exactă, pentru a vedea modul cum a evoluat numărul persoanelor asistate social în fiecare localitate din judeţul nostru”, a declarat prefectul Cristinel Pavel. Sunt diferenţe flagrante între localităţi, raportat la numărul de locuitori, care ridică serioase semne de întrebare privind corectitudinea modului în care se întocmesc dosarele pentru plata ajutoarelor sociale. De exemplu, dacă în Drobeta Turnu Severin sunt în plată 254 de dosare, aproape acelaşi număr de dosare şi chiar mai mare se regăsesc şi în comunele Corcova (239), Șimian (240), Jiana (273), Gruia (264) ş.a. Prefectul judeţului Mehedinţi a mai precizat că în perioada următoare Instituţia Prefectului judeţului Mehedinţi va monitoriza cu mare atenţie modul în care s-au acordat aceste ajutoare sociale, o comisie mixtă urmând să facă verificări riguroase la toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Mehedinţi.

În context, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mehedinţi, Ioan Suru, a subliniat faptul că în multe situaţii s-a întâmplat ca beneficiarii acestor ajutoare sociale să refuze un loc de muncă, atunci când au existat iniţiative ale unor agenţi economici de a deschide puncte de lucru în mediul rural. „S-au învăţat să stea şi să primească aceste ajutoare. Suntem un judeţ de asistaţi sociali”, a declarat directorul AJOFM Mehedinţi.

În luna iunie, la AJPIS Mehedinţi figurează un număr de 7.279 de beneficiari de ajutor social pentru care s-a plătit suma de 1.902.333 lei. La punctul doi pe ordinea de zi, membrii comisiei de dialog social au aprobat regulamentul privind constituirea şi organizarea Comisiei de Dialog Social la nivelul judeţului Mehedinţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Politica