joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

S-au reluat operaţiile la SJU Craiova

Vineri conducerea unităţii medicale a decis reluarea tuturor operaţiilor, inclusiv a cazurilor cronice. Se folosesc dezinfectanţii aflaţi acum în spital. La începutul săptămânii viitoare ar putea fi înlocuit stocul. 


Scandalul Hexi Pharma creează probleme în sistemul medical. În Craiova, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), cel mai mare din regiune, nu se mai fac operaţii, decât dacă este vorba de urgenţe. Și asta, în ciuda faptului că la SJU Craiova nu au fost găsite neconformităţi în ceea ce priveşte dezinfectanţii.

Aşa se face că, pacienţii cronici care erau programaţi la operaţii vor fi trimişi acasă, intervenţiile urmând a fi reprogramate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Astăzi de dimineaţă (n.r. joi), am stabilit că nu se mai operează decât strict urgenţe. Restul cazurilor pleacă acasă. Se folosesc dezinfectanţi, printre care şi Hexi Pharma. Medicul, când se spală pe mâini înainte de operaţie, se spală cu săpun Hexi Pharma, apa este sterilă, iar la sfârşit foloseşte un dezinfectant de la alta firmă. Noi aşteptăm de la Ministerul Sănătăţii să ne spună ce să facem cu dezinfectantele Hexi Pharma şi, în aceeaşi ordine de idei, dacă şi când putem achiziţiona noi dezinfectante”, a declarat dr. Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova

 

Sistemul medical riscă să intre în blocaj, spun medicii.

„S-a primit ordin de la Minister, toate cazurile cronice vor fi reprogramate, atât la ramurile chirugicale cât şi la cele medicale. Nu au fost operate decât urgenţele. Este o problemă. Toate loturile de dezifectanţi care sunt acum în spitale trebuie să le înlocuieşti cu ceva. Ori asta înseamnă să faci o nouă achiziţie. Dacă nu se va face pe achiziţie directă, ci pe licitaţii ar însemna să dureze şi atunci activitatea în unităţile medicale va fi blocată”, a afirmat şi directorul adjunct medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, prof.univ. dr. Dănuţ Tarniţă.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, rezultatele primelor teste oficiale potrivit cărora

produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată.
Sunt 50 de spitale din ţară unde au fost constate neconformităţi, două fiind din judeţul Dolj: Spitalul „Filantropia” din Craiova şi spitalul din Calafat. Am încercat să luăm legătura şi cu managerii acestor medicale, însă niciunul dintre ei nu a fost de găsit.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, în afară de Spitalul Judeţean Dolj şi cele din Olt, Teleorman, Galaţi şi Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti efectuează numai intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă.

Ministerul susţine că în cazul acestor unităţi medicale au au fost dispuse măsuri pentru remedierea situaţiei cu celeritate, astfel încât, în cursul zilei de astăzi să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale.

 

 

 

Politica