vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bebeluşii, din nou, fără vaccin

Vaccinul hexavalent care se administrează bebeluşilor pentru a-i feri de şase boli grave lipseşte de două luni din cabinetele medicilor de familie din judeţul Dolj.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a făcut comandă la minister, dar până acum nu a primit dozele cerute.

„Noi am făcut comandă, aşteptăm aprovizionarea. Ministerul Sănătăţii cumpără vaccinul de pe piaţa externă şi durează. Când le primim, le repartizăm medicilor de familie şi vor relua vaccinarea. Noi consumăm cam 1.500 de doze pe lună”,  a declarat dr.  Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Situaţia nu este nouă. Și anul trecut au fost înregistrate întârzieri la aprovizionarea cu vaccin hexavalent în judeţul Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii dau vina pe producători şi distribuitori.

„Vaccinurile au o problemă în general, fiindcă sunt foarte puţini producători la nivel european. Durata de producţie este foarte mare din cauza procesului de control al calităţii. Asta duce la discontinuităţi în aprovizionare. Au fost, da ştiu, nişte probleme între producători, distribuitori. Nişte probleme ale lor pe care ar trebui să le soluţionăm. Din punctul nostru de vedere nu a fost niciun fel de întârziere”, a declarat, pentru Digi 24, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu.

Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au confirmat pentru MEDIAFAX că există întârzieri în aprovizionarea cu vaccinul Hexacima la nivel naţional. Potrivit oficialilor din minister, contractul cu firma producătoare a fost semnat în luna martie, însă producătorul nu a putut asigura stocul. Problema ar urma să fie remediată în următoarele zile, urmând să fie semnat un nou contract, notează sursa citată.

Hexacima este un vaccin care se administrează nou-născuţilor de mai multe ori, la 2, 4 şi 11 luni şi protejează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei şi bolilor infecţioase transmise de Haemophilus influenzae tip b (o bacterie care poate provoca meningită şi care pătrunde în organism prin nas şi faringe).

 

 

 

Politica