vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un medic acuză neregularităţi la dezinfecţia din spitale

Maria Dragotoiu, fost medic epidemiolog la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu a făcut dezvăluiri despre modul în care ani l-a rând s-a făcut dezinfecţia în unitatea spitalicească. Medicul a mărturisit într-un interviu acordat Europa FM cum a fost nevoită să utilize formolul pentru dezinfecţie deoarece substanţele pe care le primea erau insuficiente şi prea slabe pentru a putea face faţă.

Medicul a fost nevoit, într-un final, să se pensioneze, din cauza criticilor conducerii Spitalului din Bumbeşti Jiu, iar spitalul a rămas o bună vreme fără epidemiolog.

“Eu eram necăjită că aveam pioceanic în apa sterilă de la chirugie şi eu nu puteam să las medicii să se spele cu aşa o apă şi să introducă în burta bolnavului pioceanic, care este cel mai păcătos dintre toţi microbii din spital. Dar nu am fost înţeleasă şi eu atunci mi-am depus cererea de pensionare. Dar, la noi în Romania trebuie să moară oameni ca să priceapă lumea că există infecţii în spital. Nimeni nu raporta infecţiile în spital, la noi se credea că e totul foarte bine. Aveam substanţe dezinfectate foarte puţine. Am făcut dezinfecţie cu formol, că nu aveam cu ce să fac, şi atunci directoarele care erau la momentul respectiv m-au criticat şi la radio, şi la televiziune, că formolul s-a scos. Nicăieri nu scrie că formolul s-a scos şi nu se mai foloseşte”, a declarat doctorul Maria Dragotoiu pentru Europa FM.

Policlinica Buna Vestire Craiova

S-au efectuat percheziţii la mai multe spitale din ţară în scandalul dezinfectanţilor de la Hexi Pharma. La Bumbeşti Jiu, spital care apare pe lista celor 50 de unităţi cu probleme, managerul recunoaşte că n-a verificat niciodată cum acţionează persoanalul cu aceste soluţii.

De la spitalul din Bumbeşti Jiu, poliţiştii şi procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au ridicat contractele şi facturile încheiate cu firma Hexi Pharma precum şi 7 probe din soluţiile folosite, în special în blocul operator. Cu câteva zile în urmă, Ministerul Sănătăţii a ridicat de aici alte probe care au ieşit cu probleme. Managerul spitalului recunoaşte că personalul care se ocupa cu prepararea dezinfectantului nu a fost verificat niciodată, dar că testele efectuate lunar indicau eficienţă.

 

 

Politica