vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltchim, sub lupa Comisiei Europene. Peţitorii nu fug

Anularea datoriilor Oltchim de către statul român şi continuarea aprovizionării combinatului din Râmnicu Vâlcea de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acesteia, a atras atenţia Comisiei Europene (CE). Astfel că CE a demarat o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă au fost respectate normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat."În urma dificultăţilor economice întâmpinate de societatea Oltchim şi a anulării datoriilor publice ale acesteia, trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acţioneze în acelaşi mod. Datorită recentei sale reorganizări, situaţia financiară a Oltchim s-a îmbunătăţit, iar România speră să găsească un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activităţilor economice ale acestei societăţi, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului', a declarat comisarul european Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenţei, potrivit unui comunicat de presă transmis Agerpres.

Potrivit documentului menţionat, „Comisia va examina în special: acumularea datoriilor faţă de Autoritatea română pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS); anulările de datorii de către AAAS şi diferite întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar; sprijinul acordat Oltchim de două societăţi de stat (CET Govora şi Salrom) care, în ciuda deteriorării situaţiei financiare a Oltchim, au continuat să aprovizioneze Oltchim cu energie electrică, abur şi soluţii saline".

În ianuarie 2013, Oltchim a fost declarată insolventă şi de atunci, compania a trecut printr-un proces de reorganizare. Pentru a o face atractivă pentru investitori, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulări totale sau considerabile ale datoriilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform normelor UE privind ajutoarele de stat, intervenţiile publice în activitatea societăţilor sunt considerate a nu constitui ajutoare atunci când un operator privat ar fi acţionat în acelaşi mod. Comisia va evalua dacă acesta a fost cazul pentru creditorii publici şi furnizorii Oltchim sau dacă, dimpotrivă, măsurile publice au oferit Oltchim un avantaj economic faţă de concurenţii săi şi constituie ajutoare de stat, arată sursa citată.

În cazul în care Comisia va concluziona că Oltchim a primit ajutoare de stat, aceasta va evalua dacă ajutorul ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizează anumite categorii de ajutoare.

Faptul că Oltchim este sub lupa CE nu sperie peţitorii. Societatea Chimcomplex Borzeşti a informat, într-un comunicat de presă că a luat la cunoştinţă de investigaţia declanşată, dar cu toate acestea se angajează ferm să depună în perioada următoare o ofertă de achiziţionare ale activelor viabile aparţinând combinatului din Râmnicu Vâlcea, grupate în societatea Oltchim SPV.

Chimcomplex precizează că  investigaţia Comisiei Europene  vizează doar Oltchim SA, nu şi Oltchim SPV, societate în cadrul căreia nu sunt transferate datoriile combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Cu toate acestea, conducerea Chimcomplex subliniază că dacă prin investigaţia Comisiei Europene, ce va dura aproximativ un an, se constată că într-adevăr statul român nu a respectat, în cazul Oltchim SA, normele UE privind ajutoarele de stat, AAAS va trebui sa recupereze acest ajutoare, iar aceasta se va putea realiza inclusiv prin declanşarea falimentului. Prin urmare, "în cazul în care în acest timp de un an, administratorii judiciari nu vor valorifica patrimoniul Oltchim către un investitor, combinatul din Râmnicu Vâlcea riscă să ajungă într-o situaţie ce va afecta atât activitatea şi salariaţii acestuia, cât şi creditorii, care se vor afla în imposibilitatea de a-şi mai recupera vreodată creanţele deţinute", se precizează în comunicatul Chimcomplex.

 

Politica