sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craioveni, blocaţi în oraşul terorii. Atacuri teroriste la Bruxelles. Patru români au fost răniți

Inima Europei, Bruxelles-ul a fost, marţi, ţinta a trei atentate. Patru jurnalişti craioveni au fost prinşi în oraşul terorii. Între ei se află şi colegul nostru, fotoreporterul Lucian Sandu.

Lucian Sandu, împreună cu jurnaliştii Mihai Firică, Magda Bratu şi Simona Lica, au ajuns, luni, la Bruxelles, la invitaţia europarlamentarului Victor Boştinaru. Marţi, aveau programată o vizită de lucru în Parlamentul European, unde urma să se discute despre criza imigranţilor. Nu au mai apucat să părăsească însă hotelul. Două explozii s-au produs în aeroportul din Bruxelles şi una la metrou. 34 de oameni au murit, iar 230 au fost răniţi. Precizăm că acesta era bilanţul victimelor anunţat până la închiderea ediţiei.

Din fericire, colegii noştri sunt în siguranţă. Astăzi, vor pleca spre România. Cel mai probabil, vor fi transferaţi cu un mijloc auto pe aeroportul din Amsterdam, de acolo urmând să fie îmbarcaţi într-o cursă aeriană cu destinaţia România.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat atacurile teroriste comise la Bruxelles, a anunţat agenţia de ştiri Amaq ce are legături cu această grupare, au transmis agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

„Luptătorii Statului Islamic au detonat o serie de bombe, centuri şi dispozitive explozive, marţi, la aeroport şi la o staţie de metrou din centrul Bruxelles-ului, capitala Belgiei, ţară care participă la coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic”, se menţionează în textul difuzat.

Ei “au deschis focul în interiorul Aeroportului Zaventem, înainte ca mai mulţi dintre ei să-şi detoneze centurile cu explozivi; de asemenea, un martir şi-a detonat centura cu explozivi în staţia de metrou Malbeek”, mai precizează sursa citată.

A fost publicată şi o fotografie cu posbilii atacatori. Aceasta arată trei bărbaţi care împing cărucioare cu bagaje. Doi indivizi îmbrăcaţi în negru ar fi fost atentatorii kamikaze, iar cel de-al treilea, care purta o pălărie, ar fi fugit, fiind în prezent căutat activ de poliţie, a relatat postul RTBF în pagina electronică.

Fotoreporterul cotidianului „Jurnalul Olteniei”, Lucian Sandu. ne-a trimis câteva imagini surprinse pe străzile din capitala Belgiei, zona Centrului Istoric, în apropiere de hotelul unde erau cazaţi, după atentatele teroriste.

„Teroare” a fost cuvântul zilei. Poliţia şi armata au fost în stradă. Două centuri cu explozibil au fost detonate controlat. Oameni disperaţi, că nu reuşeau să îşi găsească rudele.

„Am mers, acum, mult pe străzi si am văzut oameni plângând la gurile de metrou. Să ne predăm, să lovească şi România? Sunt zeci de morţi, zeci de răniţi. Instituţiile sunt paralizate, metroul închis, nu circulă nici autobuzele, elicopeterele supraveghează tot Bruxelles-ul, iar poliţia blochează tot mai multe străzi. Nu e o atmosferă de război, dar asta nu mai seamănă cu o capitală a Europei”, a scris, pe Facebook, jurnalistul Mihai Firică.

Ministerul român de Externe a pus la dispoziţia cetăţenilor români precum şi rudelor acestora următoarele contacte telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32(0)2 344 0854.

Ana-Maria CONSTANTINESCU


UPDATE 23.03.2016. Doi belgieni, fraţii Khalid şi Brahim El Bakroui, au fost identificaţi drept presupuşii atacatori kamikaze care s-au detonat pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, marţi dimineaţă, fiind căutaţi şi în cadrul anchetei privitoare la atentatele din Paris, anunţă RTBF, citând o sursă din poliţie, potrivit Mediafax. Atacatorul căutat de autorităţile belgiene care a fost surprins de camerele de supraveghere de pe aeroportul Zaventem, reuşind să scape, este Najim Laachraoui, fiind şi el implicat în atentatele din Paris, în care ar fi avut un rol decisiv, mai arată sursa citată.


UPDATE: „Ministerul Afacerilor Externe transmite că, potrivit informaţiilor deţinute la acest moment, există confirmarea faptului că trei cetăţeni români au fost răniţi în atentatele care au avut loc astăzi, 22 martie, la Bruxelles. Dintre aceştia, doi cetăţeni români se află în spital, iar unul a fost deja externat.

Consuli din cadrul ambasadei României la Bruxelles urmează să îi viziteze pe cetăţenii români spitalizaţi.”, se precizează într-un comunicat al MAE.


UPDATE: Statul Islamic revendică oficial atentatele din Belgia, relatează Reuters. "Statul Islamic a condus o serie de atentate cu centuri si dispozitive explozibile, tintind un aeroport si o statie centrala de metrou in Bruxelles, capitala Belgiei", a anuntat agentia afiliata Statului Islamic, AMAQ, informează stirileprotv.ro.

Autoritățile din Belgia au decretat trei zile de doliu național.


UPDATE: Bilanțul victimelor atentatelor de la Bruxelles a crescut la 34 de morți și peste 150 de răniți. 

Din cauza pericolului două centrale nucleare au fost evacuate partial. 

Centrală nucleară din Belgia, Tihange, din centrul ţării, a fost evacuată parţial, anunţă postul de televiziune VTM, citat de Reuters. Potrivit sitului de internet politico.eu, a fost evacuată și centrala Doel care deține patru reactoare, Tihange având trei. Electrabel, compania care operează centrala a precizat că a fost evacuat personalul neesențial, la cererea autorităţilor. Angajaţii operaționali se află încă în centrală, care îşi continuă operaţiunile, inforează Digi24.


 

Update:  Premierul Belgiei a anunțat un nou bilanț al victimelor: 28 de morți și 35 de răniți. 13 persoane și-au pierdut viața în exploziile de la aeroport, iar alte 15 – în atacul de la metrou, informează Digi24.  Dacian Cioloș a anunțat că nu există victime ccetățeni români.


Delegați ai mass media craiovene se află în acest moment la Bruxelles unde urmau să participe la Parlamentul European, la o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai Comisiei Europene. Pe ordinea de zi era programată o discuție despre criza imigranților, însă din cauza atacului terorist jurnaliștilor li s-a spus să rămână în hotelul unde erau cazați.  

În această dimineață au avut loc la Bruxelles trei explozii, la aeroportul Zaventem și la metroul Maelbeek, aflat în apropierea instituțiilor UE. Stația de metrou Maelbeek se află la doar câteva sute de metri de principalul sediu al Comisiei Europene, clădirea Berlaymont, și de sediul Consiliului European, aflate pe Rue de la Loi, principala arteră care face legătura între instituțiile europene și centrul orașului. Potrivit Le Soir, la Maalbeck ar fi avut loc una sau mai multe explozii, informează Agerpres.

Potrivit VRT, în exploziile de la aeroportul Zaventem și metroul din Bruxelles, produse în această dimineață, au murit cel puțin 13 persoane și alte 35 au fost grav rănite.

Ambasada României în Regatul Belgiei a pus la dispoziția cetățenilor români afectați, precum și a rudelor acestora mai multe numere de telefon unde se pot informa cu privire la situația creată după exploziile din Bruxelles, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 

Contactele telefonice ale ambasadei sunt: +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, precum și telefonul mobil de urgență al secției consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles,  +32(0)2 344 0854.

Foto:stirileprotv.ro

Politica