vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Modelul de creștere economică al României nu este în interesul cetățeanului

România este țara care se situează în topul creșterii economice printre statele Uniunii Europene, însă în același timp este și în topul sărăciei. Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a precizat la conferinţa de prezentare a Raportului de ţară că modelul de creştere nu este în beneficiul cetăţenilor, iar Comisia Europeană nu-l poate încuraja.

"România este în topul creşterii în Uniunea Europeană, dar în acelaşi timp se află şi în topul sărăciei. Asta îmi spune mie că actualul model de creştere nu lucrează în interesul cetăţeanului. Nu este un model pe care să-l încurajăm", a declarat miercuri Angela Filote, citează Mediafax.

Competitivitatea este bazată pe costuri mici, nu pe calitate, pe salarii mici, astfel că începe să se explice acest paradox, apreciază Filote.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ea a punctat că un element-cheie îl reprezintă relansarea investiţiilor, arătând că România "încă stă bine" la criteriile de deficit bugetar, însă Comisia Europeană este îngrijorată de trendul care se prefigurează, întrucât disciplina economică s-a bazat pe tăierea cheltuielilor, lipsind investiţiile, decât pe creşterea veniturilor.

"Ne dorim să vedem o relansare puternică a investiţiilor în România. Sperăm, pe viitor, ca măsurile care au un impact fiscal important să nu mai fie luate în afara programării bugetare anuale, întrucât se pune presiune pe buget", a adăugat Filote, citată de aceeași sursă.

Şeful reprezentanţei CE a amintit de planul de investiţii Junker, o "oportunitate foarte mare la nivelul UE", la care România încă nu participă, încurajând aceste demersuri la nivel naţional.

Raportul de ţară întocmit de Comisia Europeană va fi urmat de un răspuns al Guvernului României, printr-un program naţional de reformă, un program de convergenţă, iar după analizarea documentelor CE va face recomandările de ţară.

Sursă:mediafax.ro

Articolul precedent
Articolul următor

Politica