joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Omul de afaceri Ştefan Vuza vrea Oltchimul

Acţionarii combinatului chimic Chimcomplex Borzeşti (simbol bursier CHOB), controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, se vor întruni, pe 14 martie, în Adunare Generală Extraordinară pentru a aproba participarea combinatului la procesul de achiziţionare a activelor Olcthim SA şi/sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV SRL, singur sau în orice formă de asociere cu potenţiali investitori, şi achiziţia acestora în măsura în care Chimcomplex Borzeşti câştigă licitaţia în acest sens, inclusiv în schimbul unui preţ care depăşeşte 20% din totalul activelor imobilizate ale societăţii, mai puţin creanţele, informează Ziarul Financiar.

Acţionarii ar urma să aprobe atragerea de către Chimcomplex a unor împrumuturi în vederea completării fondurilor necesare achiziţionării Oltchim, prin contractarea unor împrumuturi în valoare maximă de 95 mil. euro.

În 2012, Ştefan Vuza a pierdut licitaţia pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea, care a fost câştigată de Dan Diaconescu. Preluarea nu s-a finalizat întrucât Diaconescu nu a venit cu banii promişi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În 2012, Chimcomplex a oferit 18,8 milioane de lei pentru acţiuni şi 202 milioane de lei pentru creanţa Electrica, reaminteşte Ziarul Financiar.

La sfârşitul lunii trecute, Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv a declarat că şi două firme româneşti sunt interesate să preia combinatul, fără a oferi însă detalii, afirmând doar că este vorba despre un consorţiu de companii şi de o firmă de pe piaţa de capital.

Cei trei „peţitori” anunţaţi atunci au trimis scrisori de intenţie pentru privatizare.

"Compania chineză Junlun nu şi-a pierdut interesul pentru a achiziţiona Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului şi ce se întâmplă aici. Însă au nevoie de un investitor care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală. Pe de altă parte, partea chineză preferă să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă. Însă interesul încă există şi vor veni în luna martie într-o vizită la Vâlcea", a declarat, într-o conferinţă de presă, Niculae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firmă care, împreună cu Rominsolv, asigură administrarea judiciară a combinatului.
Compania de stat se află în insolvenţă din ianuarie 2013. Au fost mai multe încercări de privatizare, însă toate au eşuat. Planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.
De la intrarea în insolvenţă, compania a disponibilizat 1.200 de salariaţi, iar în prezent, în cadrul combinatului lucrează 1.936 de angajaţi. Conducerea companiei susţine că speră să-i reangajeze pe disponibilizaţi odată cu relansarea producţiei.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%.

 

 

Politica