miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltchim are trei peţitori

O companie din China şi două din România ar vrea să cumpere Oltchimul. Acestea au trimis scrisori de intenţie pentru privatizare. 

"Compania chineză Junlun nu şi-a pierdut interesul pentru a achiziţiona Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului şi ce se întâmplă aici. Însă au nevoie de un investitor care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală. Pe de altă parte, partea chineză preferă să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă. Însă interesul încă există şi vor veni în luna martie într-o vizită la Vâlcea", a declarat, într-o conferinţă de presă, Niculae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firmă care, împreună cu Rominsolv, asigură administrarea judiciară a combinatului.
Gheorghe Piperea,  reprezentantul Rominsolv a declarat că şi două firme româneşti sunt interesate să preia combinatul. Piperea nu a dat detalii afirmând doar că este vorba despre un consorţiu de companii şi de o firmă de pe piaţa de capital.

Cifra de afaceri, în creştere

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe de altă parte, compania a anunţat că anul trecut a înregistrat o creştere cu 18 procente  a cifrei de afaceri, faţă de anul trecut. Anul trecut, Oltchim a avut o cifră de afaceri de 167 de milioane de euro. Profitul operaţional din activitatea curentă (EBITDA) s-a situat la 9,6 milioane de euro.
Oltchim a înregistrat, din activitatea curentă, o pierdere totală brută de 8,2 milioane de euro, reprezentând, însă, o îmbunătăţire cu 34,6 milioane euro faţă de anul 2014 şi cu 64,2 milioane euro faţă de anul 2013.
Din activitatea instalaţiilor care funcţionează, Oltchim a obţinut un profit total brut de 3 milioane de euro, dar a contabilizat şi o pierdere de 11,2 milioane de euro determinată de cheltuielile de conservare a instalaţiilor nefuncţionale de pe platformele de la Bradu şi de la Vâlcea, plus cheltuielile cu plăţile compensatorii aferente disponibilizării de personal finalizate în luna decembrie precum şi alte costuri financiar bancare calculate până la data aprobării planului de reorganizare, se arată în comunicatul, remis Mediafax, de Oltchim.
Pentru 2016 societatea estimează obţinerea de profit pe total activitate, respectiv acoperirea integrală a cheltuielilor cu amortizarea şi cheltuielilor financiare. Profitul pe total activitate este estimat pentru anul acesta la 110.000 de euro. Ultimul an când Oltchim a înregistrat profit pe total activitate a fost anul 2006.
Compania de stat se află în insolvenţă din ianuarie 2013. Au fost mai multe încercări de privatizare, însă toate au eşuat. Planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.
De la intrarea în insolvenţă, compania a disponibilizat 1.200 de salariaţi, iar în prezent, în cadrul combinatului lucrează 1.936 de angajaţi. Conducerea companiei susţine că speră să-i reangajeze pe disponibilizaţi odată cu relansarea producţiei.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%.

 

Politica