miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Muncă „la negru” în staţiunea Rânca

Un angajat al unui hotel din zona Rânca a fost depistat de inspectorii de muncă lucrând „la negru”. Alţi angajaţi de la două ferme din Bengeşti Ciocadia şi Prigoria au fost şi ei depistaţi fără forme legale. 

Potrivit  Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj săptămâna trecută au fost desfăşurate mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă după cum urmează.
Astfel, Serviciul Control Relaţii de Muncă a efectuat 31 controale, din care 30 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.

“Au fost sancţionaţi 3 angajatori care  prestau activitate cu 6 persoane fără forme legale de angajare, din care 1 este femeie. Au fost aplicate 3 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 60.000 lei. Angajatorii depistaţi cu munca la negru desfăşurau activitate în staţiunea montană Rânca (hotel-restaurant) şi com. Prigoria şi Bengeşti-Ciocadia (zootehnie)”, potrivit Inspectorului şef al ITM Gorj, George Octavian Romanescu. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

În total, inspectorii de la Serviciul Control Relaţii de Muncă au aplicat 18 sancţiuni contravenţionale la 15 angajatori, în valoare de 78.000 lei.  Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în forma scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal şi la muncă suplimentară; neînmânarea, către salariat a unui exemplar a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii, etc.
Tot săptămâna trecută Compartimentul Securitate şi sănătate în muncă a efectuat 
37 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 32 neconformităţi. Au fost aplicate 32 sancţiuni contravenţionale în valoare de 33.000 lei.
Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic. 
În această perioadă ITM Gorj cercetează accidente de muncă şi incidente periculoase. 

 

Politica