joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Creșterea salariilor în România trebuie bazată pe competitivitate

România nu își permite să aibă ca principal avantaj costul scăzut al forței de muncă, în condițiile în care țara are una dintre cele mai sărace populații din Uniunea Europeană, fiind în același timp al doilea cel mai sărac stat din UE, a declarat luni șeful reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote, în cadrul Forumului Investitorilor Străini, informează Agerpres.

"Dacă ne uităm la principalele motive pentru care sunt atrași investitorii, cel puțin în ceea ce privește studiile noastre, între aceste motive se numără costul relativ scăzut. Bineînțeles și așezarea geografică, apartenența la UE și resursele energetice. Printre aceste motive, am o problemă în legătură cu costul scăzut. Nu cred că România își permite să aibă ca principal avantaj costul scăzut, nu cred că e corect pentru români. În România trăiesc unii dintre cei mai săraci oameni din Europa. Este al doilea stat în această privință în UE. Salariile sunt mici, oamenii muncesc din greu și speră să fie plătiți mai bine pentru munca lor", a menționat Filote.

Aceasta a subliniat că va trebui să existe o creștere a salariilor, însă bazată pe competitivitate. Totodată, ar trebui "să vedem investiții în sectoarele cu tehnologiile medii și ridicate, pentru că acolo există potențial, există un segment de forță de muncă cu educație ridicată în România".

Policlinica Buna Vestire Craiova

"Climatul investițional, în ansamblu, este bun în România. Bineînțeles că pot fi făcute mai multe în mediul de afaceri, dar cred că a venit timpul ca țara să facă mișcarea de la un stat cu costuri scăzute la unul cu forță de muncă și produse cu valoare adăugată medie și mare", a mai spus Filote.

Potrivit acesteia, la nivelul UE, cercetarea, dezvoltarea și inovarea pot fi "motorul schimbării în competitivitatea pe care o căutăm în Europa".

"Dificultatea pentru autoritățile din țară este să găsească un model în care salariile să crească progresiv și costurile forței de muncă fără a-și pierde atractivitatea pentru investitori străini", a mai spus șeful reprezentanței Comisiei Europene în România.

 

Politica