joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Regelui

Fostul suveran al României, Mihai I, a împlinit duminică, 94 ani. Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-Mamă Elena. Din iunie 1930, după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui său.

Mihai a fost proclamat Rege, pentru prima dată, în 1927, după decesul bunicului său,

Regele Ferdinand, tatăl său, Carol, renunțând cu doi ani înainte la tron.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fiind minor, atribuțiile regale erau îndeplinite de o regență. În 1930, Carol s-a întors și a preluat titlul de Rege. Mihai a primit atunci titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia.

Mihai a revenit pe tron în 1940. Aceasta, după ce în cel de-al Doilea Război Mondial, România Mare s-a destrămat, pierzând, fără luptă, în decurs de câteva luni, Basarabia, Bucovina de nord, Herța, Transilvania de nord-est și Cadrilaterul. Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice și să părăsească țara, pe 6 septembrie 1940.

Sub statul național-legionar, apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea nici o putere reală de decizie, fiind în permanență sub supravegherea serviciilor de informații și nu a fost informat asupra intrării României în război alături de Germania nazistă.

Când forțele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a pus în aplicare lovitura de stat de la 23 august 1944. Antonescu a fost arestat, iar Constituția din 1923 a fost restaurată. Trei ani mai târziu, regele a fost forțat să abdice, mai exact pe 30 decembrie 1947, în aceeași zi fiind proclamată republica populară.

În ianuarie a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza țării sale, însă fără rezultat.

S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma și s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveția. Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.

După Revoluția din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să întoarcă în țară, cu excepția Paștelui din 1992, când a atras mulțimi entuziaste venite să-l vadă.

Mihai și-a primit înapoi cetățenia română abia în 1997, când președinte era Emil Constantinescu.

Regele şi Regina sau mutat în anul 2001 definitiv în România.

Politica