joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Vreau în clasa a noua” – sprijin pentru continuitate în învăţământ

Copiii care provin din zonele rurale şi au posibilităţi financiare reduse sunt sprijiniţi să-şi continue liceul, primind lunar 250 lei de la donatori sau firme care doresc să contribuie cu bani pentru a-i menţine pe tineri la şcoală. 

Programul „Vreau în clasa a noua” este derulat de opt ani consecutiv de Fundaţia World Vision România în parteneriat cu restaurante din ţară. În această perioadă se derulează campanii de strângere de fonduri. Campania are ca scop susţinerea a cel puţin 75 de copii cu posibilităţi financiare limitate, din zonele rurale ale României, pentru a-şi continua studiile la liceu. 

„Vreau în clasa a noua” este un program de prevenire a abandonului scolar pentru tinerii de liceu care aduce continuitate în suportul pentru educaţie pe care l-au primit copiii din proiectele tradiţionale de dezvoltare comunitară ale fundaţiei World Vision România. Programul oferă copiilor care îşi doresc să înveţe, dar nu au susţinerea financiară necesară, o bursă care le dă şansa să-şi continue studiile la liceu. Copiii sunt selectaţi în funcţie de situaţia financiară a familiei din care provin, de rezultatele şcolare şi de dorinţa lor de a merge la şcoală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru fiecare bursier, un donator plăteşte 250 lei, sumă din care sunt acoperite cheltuieli de transport, cazare, masă, rechizitie, suport educaţional, dezvoltare personală şi consiliere. Donatorii din program sunt cetăţeni români din ţară sau străinătate şi companii de renume.  Cei care vor să ajute aceşti copii pot accesa şi linkul http://www.worldvision.ro/vreau-in-clasa-a-noua.Fundaţia World Vision a ajuns şi în judeţul Dolj cu acest program. Aproximativ 60 de elevi doljeni sunt bursieri „Vreau în clasa a noua”.

 „Programul “Vreau în clasa a noua” care constă în acordarea de burse pentru accesul şi urmarea unui liceu pentru copii defavorizaţi de la sate este pentru World Vision o încununare a activităţii noastre. Suntem prezenţi în România de 25 de ani. În 25 de ani ne-am dedicat toate resursele noastre pentru a le oferi o şansă la un viitor mai bun copiilor de la ţară. „Vreau în clasa a noua” dacă putem spune aşa este ultima etapă, de sustenabilitate a intervenţiei noastre întrucât îi vedem pe aceşti copii pe care i-am crescut de mici, i-am preluat în grija noastră, copii care au reuşit, care îşi vor depăşi condiţia, vor urma un liceu, vor avea acces la un viitor mai bun. Bursa constă în 250 ron, fiecare copil este sprijinit, fie de un donator individual prin donarea a 250 ron în fiecare lună, fie prin parteneriate, unde primim o sumă de bani colectată în urma eforturilor depuse de ei. Ei pot fi strânşi prin donaţii individuale, prin intermediul site-ului www.worldvision.ro sau prin donaţii în conturile comunicate pe site, plată online sau depunerea la orice bancă într-un cont. Cei 250 lei sunt folosiţi pentru două direcţii majore, accesul la educaţie, nevoi primare, decontarea cheltuielilor cu transportul, cheltuieli de cazare, dacă este necesară cazarea la un cămin din proximitate, cheltuieli cu îmbrăcăminte, încălţăminte, cantină. În zona aceasta încadrăm nevoile pentru a facilita accesul la educaţie”, a declarat Cristina Moşteanu, director marketing World Vision România.

În plus tinerii au parte şi de activităţi de educaţie non-formală.

“Celălalt pilon major cu rezultate sustenabile sunt investiţiile pe care le facem cu activităţile de educaţie non-formală, extracurriculare. Un copil de la sat care vine să se integreze în mediul urban, se confruntă cu provocări, componenta de integrare socială, psihologică. Prin investiţiile pe care le avem venim să răspundem acestor nevoi specifice. În fiecare lună, toţi copiii din program din judeţul respectiv sunt aduşi la un loc astfel încât nu doar că vor forma o comunitate cu aceleaşi aspiraţii, dar participă la activităţi concrete de formare, dezvoltare personală, îi învăţăm să-şi gestioneze finanţele, cursuri de public speaking, fie de abilităţi de comunicare sau alcătuirea unui Cv, dar şi activităţi de culturalizare şi socializare. Mergem la muzee, să vizităm atracţii turistice, dar şi tabăra de vară unde toţi copiii sunt duşi. Acolo aprofundează şi solidifică stadiul la care au ajuns din punct de vedere social. Sunt încurajaţi să decidă ce vor mai departe pentru viitorul lor”, a mai adăugat Cristina Moşteanu, director marketing World Vision România.

„Trăim într-o societate în care din nefericire, televizorul ne învaţă că toţi vrem să fim Gigi Becali, Leo de la Strehaia, Guţă şi nimeni nu mai vrea şcoală”

Dani Oţil, prezentator TV, este ambasadorul programului „Vreau în clasa a noua”. Prezent la Craiova, acesta a susţinut un discurs motivaţional, prin care le-a adus elevilor din Dolj înscrişi în program argumentele care să-i convingă pe aceştia cât de important este să urmeze liceul.

„Am venit în proiectul acesta acum trei ani cu mai multe scopuri, unul este să aducem mai mulţi  bani şi pot să zic cu cifre că am reuşit, nu numai că am venit eu, dar oamenii au învăţat să facă lucrurile şi mai bine, le este şi mai bine acum. Am vrut să văd unde se duc banii şi din motivul ăsta de câte ori sunt chemat să-i văd pe copii, fac asta. Treaba mea este să aflu unde se duc banii, de când am intrat în proiect văd unde se duc leu cu leu şi sunt sigur că dacă vreau să văd unde se duc banii mi se arată pentru că totul este transparent. Noi strângem, îi convingem pe oameni să dea bani, să ne ajute. Important este ca şi voi să vă ţineţi de şcoală. Știu că avem copii buni şi foarte buni, dar aşa zicea şi mama despre cei doi băieţi ai ei, după cum vedeţi unul dintre ei nu a ieşit cine ştie ce, frate-meu este mai muncitor şi mai silitor. Umblu mult prin şcoli şi mă uit la copii şi văd tineri de toate felurile. Din nefericire, văd şi tineri dezinteresaţi, care au posibilitatea să meargă la liceu şi renunţă la el pentru că trăim într-o societate în care din nefericire televizorul ne învaţă că toţi vrem să fim Gigi Becali, Leo de la Strehaia, Guţă şi nimeni nu mai vrea şcoală. Să facem o statistică, scurtă şi rapidă câţi dintre voi aţi vrea să lucraţi la Neatza, adică în echipa mea, cu un salariu enorm (râde), Vlăduţ să vă gătească zilnic şi credeţi-mă face super mâncăruri, să vă cunoaşteţi cu tot showbiz-ul românesc, să puteţi vorbi cu Ștefan Bănică, de la egal la egal, să puteţi să cunoaşteţi cele mai mari trupe care vin în România. Statistic, toţi oamenii care lucrează la „Neatza” au cel puţin liceul, nu am angajat niciodată în 10 ani un om care nu are liceul. Încercaţi să terminaţi liceul pentru că asta vă duce un pic mai departe”, a spus Dani Oţil.

Tinerii care au beneficiat de această bursă au povestit ce a însemnat pentru ei acest program. Cristina, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti a spus că acest program a ajutat-o enorm în dezvoltarea personală şi a fost un sprijin financiar prin intermediul căruia a avut şansa să-şi continue studiile, diminuându-şi cheltuielile lunare.Cristina a avut rezultate bune la învăţătură, selecţia elevilor care primesc acea bursă de 250 lei bazându-se pe acest criteriu. A terminat clasa a IX-a cu media 9,88 şi clasa a X-a cu 9,86.

„Proiectul “Vreau în clasa a noua” înseamnă enorm de mult pentru fiecare dintre noi, reprezintă un sprijin moral, financiar şi cultural. Prin intermediul activităţilor desfăşurate ne-am dezvoltat pe noi înşine, modul de a gândi şi de a privi lucrurile. Am putut vizita multe locuri turistice pe care poate nu am fi avut posibilitatea să le vizităm dacă nu ar fi fost acest proiect. Personal, mi-am dorit să vizitez Castelul Bran, dar nu am avut posibilitatea să o fac până acum. Un sprijin financiar e important deoarece ne ajută să ne micşorăm cheltuielile lunare pentru a ne continua studiile, fie pentru plata abonamentului, cămin, alimente, îmbrăcăminte”, a spus Cristina.

La eveniment a luat parte şi Lidia, absolvent de liceu. Ea face parte din prima generatie de bursieri “Vreau în clasa a noua”. După rezultatele frumoase avute în anii de liceu, Lidia a urmat Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din Craiova, fiind în prezent studentă la Masterul ,,Paradigme ale comunicării organizaţionale". Lidia a fost voluntar World Vision Romania, a lucrat apoi pentru o perioadă de un an pe poziţia de facilitator dezvoltare comunitară, în proiectul World Vision Romania ,,Made in Rural", iar în prezent este angajată a fundaţiei Svasta. Lidia consideră că proiectul „Vreau în clasa a noua” i-a deschis drumul, sprijinul oferit ajutând-o foarte mult în anii de liceu. Ea s-a bucurat şi de o relaţie frumoasă cu sponsorul ei cu care a păstrat legatura şi după finalizarea liceului.
Un alt elev care locuieşte la o comună aflată la aproximativ 30 km de Filiaşi, unde urmează liceul, a spus că cei 250 lei l-au ajutat foarte mult.

„Sunt în clasa a X-a. Programul a însemant un sprijin atât financiar cât şi moral pentru că banii pe care i-am primit m-au ajutat să achit o parte din abonament ca să îmi fie mai uşor să ajung la liceu, la Filiaşi. Cred că rămâneam la mine, în comună, la profesională dacă nu intram în acest program. Părinţii mei nu lucrează, doar mama a mai fost plecată, dar acum are probleme de sănătate. Noi ne întreţinem că are tatăl o pensie, este bolnav. Eu vreau să urmez Jandarmeria”, ne-a spus Răzvan.

Politica