marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Feteasca Neagră şi Tămâioasa românească, pe podiumul vinurilor premiate

Vinurile produse în podgoria Dealu Mare, albe sau roşii, sunt renumite pentru înalta lor calitate, ele fiind premiate la concursuri naţionale şi chiar internaţionale. Unicitatea zonei Dealu Mare constă în faptul că vinurile produse aici vor fi totdeauna premiate şi apreciate la cel mai înalt nivel, în opinia lui Armand Contec, doctor în microbiologie şi tehnologie.

Despre Dealu Mare se spune că este „patria vinurilor roşii”, dintre acestea remarcându-se în mod deosebit Feteasca Neagră. „Noi avem în această podgorie şi vinuri albe deosebit de bune, dar suntem vestiţi mai ales pentru vinurile roşii. De-a lungul timpului s-a făcut remarcată Feteasca Neagră, care acum are şi un fel de cale liberă spre piaţa Vestului. Un soi absolut deosebit, care dă nişte vinuri intens colorate şi foarte catifelate. La vinurile roşii, de obicei ai o astringenţă, un pic de amăreală, ceva care pe unii îi deranjează, însă această Fetească Neagră are caracteristice taninurile care sunt catifelate, blânde. A fost şi foarte premiat acest vin şi există anumite zone în Dealu Mare care sunt deosebit de favorabile soiului”, a explicat Adriana Contec, doctor în chimie. Potrivit acesteia, se poate spune că, datorită caracteristicilor sale deosebite, Feteasca Neagră este „regina” vinurilor roşii. 
„Feteasca Neagră aş recomanda-o la toată lumea. Fiecare poate să bea un pahar de vin roşu pe zi, care face foarte bine. Dacă, de exemplu, Cabernetului i s-a spus „regele”, aş zice că Feteasca Neagră este „regina” vinurilor roşii, pentru că este blândă, mai plăcută, mai uşor de băut şi nu neapărat lângă un anumit fel de mâncare. Este un vin care nu are concurenţă în străinătate, cel puţin deocamdată. Este un vin care şi-a câştigat un loc foarte bun pe piaţa Germaniei şi Austriei”, a mai spus Adriana Contec.

Din zona vinurilor albe produse în podgoria Dealu Mare, se remarcă Tămâioasa românească, o licoare puternic aromată aflată mereu pe podiumul vinurilor premiate şi preferată mai ales de către doamne. Tămâioasa românească, de-a lungul vremii, a creat o impresie favorabilă pentru România. (…) Este un vin care aminteşte de o aromă şi un buchet deosebit. Este plăcut, are echilibru între aciditate şi restul de zahăr şi are o evoluţie magnifică din punctul de vedere al culorii, mergând, odată cu vârsta, până la acel aur antic. Tămâioasa este, de fapt, o licoare, un vin licoros”, spune Armand Contec, doctor în microbiologie şi tehnologie. „A consuma vin înseamnă să te bucuri, în primul rând, de eleganţa, prospeţimea, de aroma, de buchetul vinului. Trebuie să ai acel rafinament de a te bucura de această bunătate oferită de Dumnezeu. (…) România are cel mai puternic ambasador care ajunge pe masa fiecărui cetăţean din lume: vinul”, a conchis Armand Contec pentru agerpres.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica