vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Adio apă grea! Adio Romag Prod!

Cu girul guvernanţilor înguşti la minte, România nu va mai putea produce apă grea. Singurul combinat din ţară, dar şi din Europa, ce produce apă grea, Romag Prod Halânga-Mehedinţi, a rămas de ieri fără 900 de salariaţi. Acesta este începutul sfârşitului.

 
Singurul combinat din România ce produce apă grea, colosul industrial care se numeşte Romag Termo din Mehedinţi, se prăbuşeşte ca un elefant cu picioarele de lut. Ieri, primul val masiv de disponibilizări a lăsat fără locuri de muncă nu mai puţin de 900 de persoane. Directorul Romag Prod, Ervin Watzlawek, a declarat că de pe platforma Romag Prod vor pleca într-o primă fază 904 persoane. Alţi 521 de salariaţi sunt în preaviz din cadrul platformei Romag Termo şi vor fi disponibilizaţi, de asemenea, începând cu data de 1 octombrie. Alt val de disponibilizări la RAAN  va fi  în data de 31 martie 2016, când vor pleca 520 de persoane de la Romag Termo şi RAAN Executiv. Conform documentelor aprobate de Guvern, angajaţii disponibilizaţi urmează să primească timp de doi ani venituri de completare, în funcţie de vechime de până la maximum 1.200 lei la care se adaugă şi indemnizaţia de şomaj în primele 12 luni. „Ieri a fost ultima zi a majorităţii să lucreze. Mai sunt câteva cazuri excepţionale, gen concedii medicale sau persoane cu handicap care au o perioadă mai mare de preaviz. De acum se rămâne în structura minimală, cu 150 de persoane care vor intra efectiv în funcţiune de la 1 octombrie, pe noua schemă de organizare a unităţii.”, a declarat directorul Romag Prod. Apa grea este necesară pentru funcţionarea reactoarelor nucleare de la Cernavodă în vederea producerii de energie electrică.  

Un angajat în greva foamei, altul a făcut infarct

Policlinica Buna Vestire Craiova

O angajată a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare este de 11 zile în greva foamei la locul de muncă, nemulţumită de neplata restanţelor salariale, iar un alt angajat a făcut infarct şi a decedat, acesta împreună cu soţia fiind pe lista celor 1.525 de salariaţi care sunt disponibilizaţi începând cu data de 1 octombrie. Bărbatul în vârstă de 56 de ani era angajat al platformei Romag Prod din cadrul Regiei Autonome din Drobeta Turnu Severin împreună cu soţia, ambii aflându-se pe lista celor 1.525 de angajaţi care se află în preaviz şi urmează să fie disponibilizaţi începând cu data de 1 octombrie, odată cu închiderea companiei. Potrivit colegilor de serviciu, Dan Puicea era şi sportiv de performanţă, antrenor de karate, iar marţi seara, după antrenament a făcut infarct. O echipă de medici din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mehedinţi i-a acordat îngrijiri medicale, dar bărbatul a murit. “Am primit o veste tristă, unul dintre colegii noştri, bun sportiv, antrenor de karate recunoscut, a venit de la antrenament, i s-a făcut rău şi a făcut infarct. Oare numai din cauza efortului de la antrenament sau tot ce s-a strâns?! Urma să fie disponibilizat şi dumnealui şi soţia.”, a declarat o angajată a platformei Romag Prod, arătând că problemele legate de restanţele salariale afectează sănătatea angajaţilor. Salriaţii RAAN au restanţă salarială de patru luni, aceştia primind în perioada verii doar câte 300 de lei şi tichete de masă. Nemulţumită de lipsa banilor pentru a-şi achita cheltuielile curente, o angajată în vârstă de 53 de ani se află în greva foamei de 11 zile, la locul de muncă, aceasta fiind monitorizată de echipajele de medici din cadrul companiei, dar şi de către medicii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Mehedinţi. „Eu am intrat în această formă de protest, în data de 5 septembrie, la ora 24.00. Este a doua oară când fac această formă de protest pentru neachitarea drepturilor salariale. În data de 28 august am rămas prima dată în greva foamei până în data de 1. În data de 1 septembrie, domnul Viorel Marian (n.r. administratorul special al RAAN) a venit la Romag Prod, am discutat cu dânsul, mi-a explicat că nu sunt bani, dar că pe 2 septembrie, în sedinţa de Guvern, intră hotărârea, se aprobă şi se plătesc drepturile restante. Am înţeles, am ieşit din greva foamei. Pe 2, nu s-a discutat în şedinţa de Guvern. Motivele sunt puerile, că a uitat să semneze domnul vicepremier, că nu a fost la şedinţă. Oricum, nu s-a semnat. Atunci am hotărât ca pe data de 5 să intru pe termen nelimitat până la rezolvarea problemei cu drepturile salariale. Asta este problema mea. Ca sumă, nu ştiu exact, dar este din luna mai, în jur de 5.000 – 5.500 lei.”, a declarat Mihaela Cozma, salariată a RAAN, în cadrul dispeceratului Romag Prod de 27 de ani.

 

Politica