vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vor dispărea seringile

Clasica seringă ar putea să fie înlocuită cu un plasture cu ajutorul căruia se pot administra medicamentele nedureros.  

 MicroHyala este un plasture cu mini-ace și a fost deja testat cu succes în Japonia pentru administrarea unui vaccin anti-gripal, relatează Digi24.

Mini-acele sunt atât de mici încât abia străpung primele straturi ale pielii iar apoi se dizolvă exact în vaccinul pe care îl administrează. Plasturele se spală apoi pur și simplu cu apă. Tot procesul este nedureros şi nu cauzează sângerări.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ideea acestei inovaţii a început prin anii '90, dar s-a lovit de diverse piedici, de la preţul ridicat până la riscul de rupere al mini-acelor. Un grup de la o universitate japoneză a găsit o metodă de a rezolva toate aceste probleme, iar plasturii s-au dovedit chiar mai buni decât acele pentru administrarea unor vacinuri, informeayă Digi24.

În trecut s-au mai încercat plasturi cu ace metalice sau din silicon care se puteau rupe şi cauza probleme, acum însă  mini-acele sunt solvabile.

Cel mai important pas însă va fi administrarea cu ajutorul plasturelui a unor medicamente care azi se administrează sub formă de pastile, cu efecte adverse grave asupra stomacului şi ficatului, potrivit aceleiaşi surse.

Foto:sciencedaily.com

Politica