vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

CEO angajează consultanţă pentru un plan de restructurare

Complexul Energetic Oltenia va angaja, prin licitaţie, o companie de consultanţă care să elaboreze un plan de restructurare şi să analizeze cu câte grupuri să rămână în funcţiune compania de stat. Achiziţia serviciului, prin licitaţie, va fi supusă votului Consiliului de Supraveghere în şedinţa din 4 septembrie.

Contractul cu această companie de consultanţă s-ar putea ridica la aproximativ un milion de euro, a declarat marţi Ion Petroniu, director Divizia Strategii Dezvoltare la Complexul Energetic Oltenia.

"Va urma elaborarea unui plan de restructurare, reorganizare şi eficientizare a companiei. Acest plan va fi făcut de o companie specializată de consultanţă. Compania de consultanţă o vom alege printr-un proces de achiziţie publică şi va face o analiză diagnostică a societăţii şi va propune nişte măsuri de restructurare, reorganizare în funcţie de capacitatea de a intra pe piaţa de energie, de competitivitate şi de păstrare a unui prag de profitabilitate. Noi, prin caietul de sarcini, am făcut solicitarea ca să se trateze două aspecte: un aspect ţine de asigurarea siguranţei naţionale. Noi va trebui să ştim dacă mai e nevoie de cărbune pentru asigurarea acestei siguranţe naţionale din punct de vedere energetic. Şi atunci va trebui să dimensioneze capacităţile de producţie sub acest aspect. Dacă se pune problema că autorităţile decid că nu mai e nevoie ca societatea să asigure siguranţa naţională, atunci va trebui să tratăm ca abordare alt aspect, al profitabilităţii. Şi din acest punct de vedere vor dimensiona capacităţile de producţie doar pentru a fi competitiv şi pentru a asigura profitabilitatea", a afirmat Petroniu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit acestuia, nu vor fi luate în calcul noi disponibilizări: "Nu vor urma noi disponibilizări, tocmai ce a trecut o fază de disponibilizări, aceasta a fost pusă în aplicare pe baza unui plan de disponibilizări aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor în luna iunie, au fost disponibilizate aproximativ 2.000 de persoane".

Complexul Energetic Oltenia are în prezent circa 15.000 de angajaţi.

Producătorul de energie deţine 12 grupuri, cu o putere instalată totală de 3.600 MW, din care funcţionali sunt doar 3.000 MW. Două grupuri din cele 12 nu funcţionează – blocul 5 de la Rovinari, oprit pentru modernizare, şi altul a cărui activitate va fi reluată în septembrie, notează Mediafax.

Lucrările de retehnologizare a grupului energetic 5, din cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari, au fost sistate, după Consiliul de Supraveghere al CEO nu a mai fost de acord cu realizarea investiţiei care avea ca scop reducerea poluării.

Asta deşi a fost organizată o licitaţie, lucrarea a fost atribuită, valoarea investiţiei urmând să fie de 140 milioane de euro.

„CS a aprobat, în dată de 25 mai 2015, executarea lucrărilor de demontare şi demolare (faza I a obiectivului de investiţii), fapt confirmat de directorul general Laurenţiu Ciurel.

Aprobările următoarelor faze de execuţie ale obiectivului de investiţii vor fi făcute în funcţie de planul de restructurare, reorganizare şi eficientizare al companiei raportat la Strategia Energetică Naţională.

În dată de 17.08.2015, CS nu a aprobat începerea lucrărilor la Instalaţiile Electrice şi de Automatizare aferente grupului energetic.

Pentru contractul atribuit în iunie 2015, nu era necesară aprobarea expresă a CS, deşi există o informare transmisă către aceştia, deoarece conform Actului constitutiv de la acea dată se supuneau spre aprobarea CS doar achiziţiile a căror valoare depăşeau suma de 30 milioane euro.

Lucrările prevăzute în acest contract sunt necesare pentru încadrarea emisiilor poluante în limitele prevăzute de Directiva 2010/75/UE (reducerea emisiilor de noxe), fiind iniţial cuprinse în proiectul general de modernizare şi retehnologizare a grupului energetic.

În contract există o clauză suspensivă care prevede că lansarea în execuţie se va face numai după ce achizitorul transmite contractorului un ordin scris în acest sens”, au precizat oficialii Complexului Energetic Oltenia.

 

Cărbunele, la Tribunal

Pe de altă parte, CEO este angrenat într-un proces cu BVA Coal SRL. Tribunalul Gorj a dat termen pe 2 septembrie. BVA Coal SRL cere în instanţă restituirea a opt bilete la ordin în valoare de 780 de mii de euro, garanţia de bună execuţie a contractului de livrare a 1,2 milioane de tone de cărbune la sârbi, prin intermediar.

BVA acuză CEO de nerespectarea contractului prin faptul că nu a putut să livreze zilnic 10 mii de tone de cărbune la granulaţia de 60 de mm, aşa că nu vrea să plătească şi a retras banii din contul cu pricina.

Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia au transmis însă un comunicat de presă în care susţin că s-a respectat contractul.

 

“Referitor la afirmaţiile care susţin că rezilierea contractului încheiat de CE Oltenia cu firma BVA COAL SRL pentru livrarea cărbunelui cu destinaţia Serbia s-a datorat nerespectării clauzelor contractuale de către CE Oltenia, precizăm următoarele:

• CE Oltenia a livrat cărbunele la granulaţia prevăzută în contract.

Menţionăm că nu a fost efectuată nicio livrare fără proces-verbal de recepţie a mărfii care atestă respectarea condiţiilor de livrare atât calitative, cât şi cantitative, întocmit în prezenţa delegatului cumpărătorului. Contractul prevede în mod expres că în cazul neprezentării delegatului cumpărătorului, cărbunele nu se livrează.

• Nu se poate pune problema incapacităţii CE Oltenia de a livra cantitatea de cărbune prevăzută în contract (cca 200 mii tone/lună), în condiţiile în care carierele Husnicioara, Lupoaia şi Roşiuţa pot livra cca 600 mii tone/lună.

Pentru a securiza contractul s-a pus condiţia ca plata cărbunelui să fie făcută în avans, astfel că CE Oltenia a livrat, de fiecare dată, cantitatea de cărbune corespunzătoare sumei încasate în avans de la BVA COAL SRL.

Prin urmare, CE Oltenia este îndreptăţită să considere neîntemeiate motivaţiile firmei BVA COAL SRL care se consideră „înşelată” de Complex”, se arată în comunicatul CEO.

 

 

 

Politica