sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Papiloamele cutanate nu trebuie ignorate

Papiloamele cutanate (verucile pediculate) sunt cele mai frecvente formaţiuni cutanate benigne. Se prezintă sub forma unor excrescenţe ale pielii. Unele sunt pediculate, altele sunt sesile cu o bază mai largă de implantare. Culoarea lor variază de la galben deschis spre brun închis.

Papiloamele au origine virală fiind cauzate de un anumit tip de virus HPV (Virusul papiloma uman) care se caracterizează printr-o evoluţie benignă, transformarea lor malignă (cancerul) fiind foarte rară.

Papiloamele cutanate nu produc dureri. Au o creştere lentă, sunt asimptomatice şi pot fi localizate oriunde pe corp.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cel mai frecvent sunt prezente în zona cervicală (zona gâtului) sau sub braţe (axilar) dar şi în alte regiuni cum sunt toracele, submamar sau inghinal. Aceastea pot apare şi în zona feţei, ducând la un aspect inestetic. Dacă sunt neglijate, pot determina un deficit funcţional al zonei în care apar.

De asemenea, ele se pot irita sau rupe prin frecarea cu haine sau bijuterii sau traumatiza devenind dureroase, sângerânde, putându-se dezvolta infecţii.

Papiloamele sunt extrem de frecvente în populatia generală, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Aproape jumătate din populaţie are sau va avea cel puţin un papilom. Incidenţa creşte odată cu înaintarea în vârsta.

Aparţia papiloamelor ţine de o predispoziţie genetică, însă acestea pot fi cauzate şi de o imunitate scăzută a organismului.

De asemenea, afecţiuni precum greutatea corporală crescută, diabetul, afecţiunile tiroidiene pot provoca apariţia lor.

Papiloamele pot fi eliminate prin electrocauterizare, radiofrecvenţă, laser, microchirurgie, îngheţare.

Cu toate acestea, medicii nu pot garanta că un alt papilom nu va creşte într-un alt loc, decât cel în care s-a aflat cel eliminat.

 

 

Politica