vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Vâlcea rămâne neacreditat?

Spitalul Județean de Urgență din Vâlcea trebuie să primească acreditare la sfârșitul lunii septembrie, însă lucrările de reabilitare și nici fișele de autoevaluare nu sunt gata. În această situație, spitalul riscă să rămână fără acreditare în 2015.

Cererea de acreditare pentru SJU Vâlcea a fost depusă în 2011, în perioada când la conducerea unităţii s-a aflat economista Georgeta Sălişte. În vederea acreditării, fostul manager a încheiat, în 2012, un contract în valoare de       34 000 de lei cu o firmă de consultanţă, scrie adevarul.ro.
La mai bine trei ani de atunci, spitalul nu a reuşit să obţină acreditarea, iar noua conducere a unităţii medicale este presată să parcurgă toate etapele legate de întocmirea documentaţiilor până la data de 25 septembrie, când evaluatorii din cadrul Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (Co.N.A.S.) vor fi prezenţi în Vâlcea.  

„ Nu vreau să mă plâng de „greaua moştenire”, dar e trist ce s-a întâmplat, sunt lucruri care ar fi trebuit să fie făcute până acum, mai ales că cererea de acreditare s-a depus în 2011. Firma care a oferit consultanţă în vederea acreditării a realizat doar 25 % din ceea ce trebuia să facă, conform contractului. Dacă până pe 10 august reprezentanţii firmei nu sunt la spital, dacă firma nu face nimic, mă voi adresa instanţei”, susţine dr. Dan Ponoran, noul manager al SJU Vâlcea. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urma evaluării, spitalul poate fi inclus într-unul din următoarele niveluri de acreditare: acreditat, de încredere ridicată, de încredere scăzută sau neacreditat. Din cauza faptului că lucrările de reabilitare nu se vor finaliza până la vizita evaluatorilor, iar fișele de autoevaluare nu sunt gata, spitalul riscă să nu primească acreditarea în acest an ori să fie declarat spital de încredere scăzută. 

Conform legii, o instituție medicală cu un nivel de încredere scăzută sau neacreditată     trebuie să primească evaluatorii Co.N.A.S. în fiecare an, fapt ce ar aduce un efort financiar considerabil, pentru că este nevoie să achite o taxă în valoare de câteva sute de mii de lei. 
Pentru cererea de acreditare depusă în 2011, spitalul din Râmnicu Vâlcea a achitat o taxă de aproximativ 350 000 de lei.  Dacă nu va fi acreditat în toamnă, managerul spitalului vâlcean va trebui să depună o a doua cerere de acreditare pentru 2016 şi să plătească o nouă taxă.  

Politica