vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Călătoriile şi sănătatea picioarelor

A venit luna august, luna concediilor şi vrei sã mergi undeva sã te relaxezi. Tot anul ai aşteptat acest moment. Visai la el, din birou de pe scaun, în timp ce îţi beai cafeaua, seara în drum spre casă sau când ieşeai la cea mai apropiată pădure să faci un grătar. Însă, cei mai mulţi uită să se gândescă şi la sănătatea lor când vine vorba de călătorii.

Marea sau muntele? Apuseni sau Mamaia? În ţară sau afară? Cu trenul sau cu maşina? Au fost întrebări pe care ţi le-ai pus. Şi nu de puţine ori. O evadare la munte nu ar strica. Drumeţii, aventuri, liniştea şi aerul mai rece îţi dau poftă de viaţă. Dar parcă ai vrea să stai şi cu picioarele in apă să simţi briza mării şi nisipul cum îţi gâdilă tălpile. Fie mare, fie munte, tot pleci undeva.

Pe lângă aceste aspecte la care trebuie să te gândeşti din timp şi să le planifici, mai trebuie spus că sănătatea nu trebuie neglijată. Mai concret, sănătatea picioarelor. Te-ai gândit vreodată la acest lucru? Poate ai luat câteva pastile în rucsac, dar nu ţi-a trecut prin minte că picioarele pot fi afectate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dacă alegi să călătoreşti cu avionul, atunci rebuie să iei aminte la mai multe sfaturi. În călătoriile cu avionul există riscul apariţiei unei tromboze venoase. Acest lucru presupune blocarea circulației venoase de către un cheag de sânge (tromb).

Cine este predispus?

Persoanele cu varice, cei predispuşi la formarea cheagurilor de sânge, cei cu vârsta peste 50 de ani, precum și persoanele predispuse la: obezitate, boli cardiovasculare, intervenții chirurgicale recente, administrare de anticoncepționale, fumat, sarcină sau naștere recentă.

Pentru a-ţi proteja picioarele și a limita riscurile, există soluții simple și eficiente pe care trebuie să le aplicați înainte și în timpul călătoriei.

Măsuri preventive, conform agerpress.ro

Evitați statul cu picioarele încrucișate

Pentru a împiedica tromboza venoasă profundă (formarea cheagurilor de sânge), nu stați picior peste picior, ci încercați pe cât posibil să mențineți picioarele întinse.

Atenție la adormire

Evitați să dormiți mai mult de două ore în timpul călătoriei. Ridicați puțin picioarele în timpul somnului.

Nu rămâneți imobili

Încercați să nu stați prea mult timp nemișcați. În avion sau în tren, nu ezitați să vă ridicați pentru a vă întinde picioarele și chiar să faceți câțiva pași. În cazul călătoriei cu autocarul sau automobilul, sunt necesare opriri o dată la 2-3 ore, iar în acest interval mergeți pe jos cel puțin 5 minute.

Mișcați-vă pe scaun

Din când în când, faceți câteva exerciții de flexie-extensie a picioarelor, aproximativ 15 mișcări la fiecare oră.

Purtați îmbrăcăminte și încălțăminte confortabilă

Este foarte important ca îmbrăcămintea și încălțămintea să nu strângă picioarele pentru a preveni tromboza venoasă.

Hidratați-vă corespunzător

Beți foarte multă apă înainte, în timpul și după călătorie. Hidratarea corectă contribuie la fluidizarea circulației sangvine.

Fără alcool și fără tutun

Consumul de alcool și/sau fumatul favorizează deshidratarea și tulburările de circulație sangvină.

Evitați sedativele și somniferele

Pentru a nu dormi ore în șir și pentru a vă putea mișca, nu luați somnifere și nici sedative în timp ce călătoriei.

Consultați un medic

Înaintea plecării, mai ales dacă este vorba despre o călătorie îndelungată cu avionul, este indicat să consultați un medic. Acesta este în măsură a vă recomanda un tratament anticoagulant pentru a preveni apariția tromboflebitei. Tratamentul local cu heparină sodică lipozomală reprezintă o metodă modernă și eficientă pentru prevenirea complicațiilor în cazul persoanelor cu varice sau tromboflebită.

Reduceți senzația de picioare grele

În timpul călătoriilor este foarte frecvent disconfortul picioarelor. Heparina sodică lipozomală sub formă de spray este recomandată și pentru reducerea senzației de picioare grele, edemelor și durerilor de la nivelul gambelor.

Recomandările trebuie urmate. Asta dacă vrei să mai mergi şi data viitoare într-o călătorie, fie ea la mare, fie ea la munte.

 

 

Politica