miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fără contribuţie la sănătate

Legea ce scuteşte de plată contribuţia de sănătate apărută, marţi, în Monitorul Oficial, intră în vigoare, vineri. Astfel, vor fi scutite de plată mai multe categorii de persoane fizice. Codului fiscal i-a fost adusă astfel, o modificare. Scutirea se refera la perioada 1 ianuarie 2012 – 1 februarie 2015, când aceleaşi categorii de persoane beneficiază de scutirea la plată contribuţiei de sănătate. 

Ce spune legea

Primordial, sunt scutiţi de contribuţie cei care au realizat venituri mici. Pentru acestea legea a recalculat contribuţia la sănătate a impozitului, la nivelul salariului minim pe economie. Spre exemplu, din această categorie mai fac parte copiii care au încasat dobânzi bancare pentru alocaţia şcolară. De asemenea, pentru venituri nesemnificative din dobânzi, este obligatorie plata contribuţiei la sănătate, calculată la nivelul salariului minim. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Care sunt categoriile de persoane ce beneficiază de scutire la plata contribuţiei de sănătate?

Potrivit legii, sunt feriţi de taxe copii cu vârstă de până la 18 ani şi tinerii cu vârstă de până la 26 de ani, dacă au fost înscrişi în sistemul de învăţământ, inclusiv cel universitar sau pentru o perioadă de 3 luni de la terminarea studiilor.

Însă, se datorează contribuţia la sănătate, dacă:

-în aceeaşi perioadă de timp au avut venituri din activităţi independente sau agricole,

-soţul, soţia sau părinţii unei persoane, ce nu au realizat venituri proprii şi care se aflau în întreţinerea unei persoane asigurate,

-persoanele cu handicap, pentru veniturile primite in baza Legii nr. 448/2006, sau pentru venitul ce reprezintă un salariu minim brut pe ţară realizat din alte surse,

-femeile însărcinate si lăuzele, dacă acestea nu au realizat venituri sau dacă veniturile realizate au fost mai mici decât salariul minim pe economie

-bolnavii cu afecțiuni incluse in programele naționale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecțiuni.

-alte categorii de persoane ce beneficiază de drepturi stabilite prin legi speciale, cum ar fi veteranii de război, persoane persecutate politic, persoane descendente ale celor ce și-au pierdut viaţa în revoluţie. 

Cum se anulează ,,obligaţia la sănătate"?

Pentru cei ce nu beneficiază de anularea din oficiu a plăţii contribuţiei, aceştia vor solicita de la Casa de Sănătate, un document din care sa rezulte calitatea de asigurat fără plata contribuţiei. Alături de acest act, se va ataşa şi o cerere, ce vor fi depuse la ANAF. Lista persoanelor fizice ce ar putea să se regăsească în această scutire a contribuţiei la sănătate va fi transmisă de către Casa de Sănătate către ANAF.

Anularea deciziei de impunere

Dacă organul fiscal a decis impunerea plăţii anterior apariţiei acestei legi pentru plata contribuţiei de sănătate, iar aceasta a fost comunicată contribuabilului, organul fiscal are obligația să anuleze decizia de impunere, chiar dacă primul act administrativ fiscal se află inclusiv în exercitarea căilor de atac. 
În situaţia în care cineva a fost obligat să plătescă contribuţia de sănătate, conform prevederilor normative anterioare, atunci organul fiscal nu mai are dreptul să impună o decizie. 

Alt aspect important este acela că, cei  ce au fost scutiţi de plată, conform legii, iar aceştia au plătit la asigurările de sănătate, au dreptul la restituirea sumelor achitate. Pentru ca să se restituie banii trebuie urmat art. 117 din Codul de procedură fiscală. Legea îi ajută pe cei ce cu venituri mai mici, chiar decât un salariu minim, pentru aceştia, valoarea contribuţiei lor fiind mai mare decât venitul.  

Oarecum ciudată este perioada acoperită de lege, respectiv perioada ulterioară datei de 1 ianuarie 2012, respectiv dacă legiuitorul tot acordă scutire la plata contribuției, atunci ar fi trebuit să acorde pentru toată perioada neacoperită de intervenţia prescripţiei fiscale. În anul 2015, perioada ce nu se află supusă prescripţiei fiscale începe de la 1 ianuarie 2010 până la zi, conform art. 91 din Codul de procedură fiscală. În anii 2010 și 2011, persoanele aflate în aceleaşi situaţii datorează contribuţia la sănătate.

Politica