joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Piramidele din Valea Stăncioiului, monumente naturale

Piramidele din Valea Stăncioiului, sau Piramidele de la Goranu, reprezintă o rezervaţie geologică spectaculoasă, un fenomen geomorfologic activ, unic în ţara noastră. 

Acestea se află într-un cadru natural impresionant, pe valea pârâului Stăncioi în  judeţul Vâlcea, pe teritoriul administrativ al municipiului  Râmnicu Vâlcea. Goranu este un cartier din Vâlcea, iar rezervaţia se găseşte în partea estică a acestuia, la 4 km de centrul oraşului.

Rezervaţia, monument al naturii, declarată arie protejată prin  Legea nr. 5 din 6 martie 2000, se întinde pe o suprafaţă de 12 hectare între  Valea Stăncioiului  şi Dealul Cornetu. Locul este denumit de localnici  "La Ciuroaie". Aici poate fi observat un ansamblu de piramide, constituite din  rocă sedimentară, nisipuri, argile, pietrişuri, formate în urma  eroziunii diferenţiate a solului prin acţiunea apei (spălare, şiroire) şi a aerului (îngheţ, dezgheţ, vânt), aşa cum arată site-urile www.voceavalcii.ro. şi www.viatavalcii.ro. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conglomeratele slab cristalizate au o înălţimi ce depăşesc, uneori, 80 de metri şi oferă un peisaj neobişnuit, îmbinat cu zone de adâncituri de peste 10 metri în versantul văii şi forme cu aspectul unor  imense tuburi de orgă. Structurile au culori diferite. Unele sunt gri, altele sunt galbene sau roşii. 

Piramidele din Valea Stăncioiului au fost descrise pentru prima dată de profesorul universitar Gheorghe Niculescu, în anul 1957. De asemenea, sunt descrise de profesorul  Gheorghe Ploaie, într-una dintre cărţile sale:  "Şiroirile sau piramidele de pământ de la Goranu sunt formaţiuni specifice, unice în România. Deosebit este chipul uman modelat în una din râpele de pe versantul drept al văii. Această râpă, de mici dimensiuni, este deosebită de celelalte 11 din cuprinsul văii prin prezenţa celor două formaţiuni asemănătoare căpăţânilor de zahăr. Pe cea din stânga distingem, cu puţină imaginaţie, un chip uman, iar pe cea din dreapta observăm şiroiri incipiente deja adâncite în versant, care pot închipui degetele adunate ale unei mâini. În cele zece sectoare  de eroziuni de pe Valea Stăncioiului se întâlnesc diferite forme: creste, piramide, turnuri, jgheaburi etc". 

Rezervaţia naturală unde se află Piramidele din Valea Stăncioiului rămâne unul dintre cele mai atractive obiective turistice din zona Râmnicului. 

Documentar AGERPRES 

Sursa foto: ctmsomesul.ro

Politica