vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Membri noi la Zoo Craiova, în viitor

Aproximativ 300 de animale trăiesc în Grădina Zoologică din Craiova. După o reabilitare care a durat aproape 8 luni, animalele au acum condiții mai bune de trai fiind apropiate cu habitatul lor natural. Leii şi tigri au acum adăposturi din beton, cu panouri radiante şi bazine de apă pentru scăldat.

Erbivorelor le-au fost construite adăposturi de lemn, iar păsărilor din metal.

Grădina Zoologică se află în administrarea RAADPFL Craiova. Rela Filip, directorul Regiei ne-a declarat că spațiul nu permite ca în Grădină să fie aduși noi membri. Însă, cu toate acestea, în viitor, familia animalelor se va mări, asta pentru că au acordul Federației Animalelor să dea naștere puilor. Doar că administratorii Grădinii Zoologice trebuie să le găsească o altă casă, la maturitate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Grădina zoologică din Craiova deține peste 300 animale din peste 300 specii. Oferta Grădinii Zoologice este deosebită după reabilitare. În primul rând respect norma de spațiu alocată unei familii, unui animal pentru că diferă de la specie la specie ceea ce trebuie să aibă. Facilitățile pe care le oferim, faptul că au apă la dispoziție permanent. Sunt animale care sunt dependente de a trăi foarte mult în apă. Prin această îmbunătățire zic că s-a atinst gradul de confort al lor. Înainte, cuștile animalelor și spațiul era subdimensionat, mult mai prost împărțit, astfel încât nu respecta normele în vigoare. În această clipă,datorită spațiului destul de mare, animalele din grădina zoologică se pot și înmulți cu specificația clară că în captivitate nu întotdeauna trăiesc puișorii. Încercăm să facem acest lucru pentru a atrage cât mai mulți copii, ea fiind deschisă permanent fără o taxă de acces așa cum se întâmplă în alte orașe. Principalii noștri vizitatori sunt copii, iar prin numărul mare al acestora încercăm să-i atragem mai mult în Grădina Zoologică, în Parcul Nicolae Romanescu ca să se bucure. Vom anunța când se va întâmpla acest lucru, să punem în valoare animalele, vrem să promovăm și Grădina Zoologică fiindcă este o oază de liniște. Spațiul destinat acum animalelor, nu este suficient pentru atâtea câte sunt, însă Federația Grădinilor Zoologice ne-a dat voie să le înmulțim, dar cu specificația că atunci când le dăm voie să se înmulțească să dăm contact în țară sau peste hotare cu o Grădină Zoologică care la maturitate ni-i primește.O să ținem cont și de acest lucru, însă având în vedere că avem specii destul de dorite, cred că este liber la înmulțire pentru toate speciile. Grădina este proiectată pentru speciile care se află deja în interior”, a precizat Rela Filip.

Poneii, repeziți cu biciul

Pe internet circulă un filmuleț cu un îngrijitor de la Grădina Zoologică care repezește cu un bici niște ponei. Internauții par puțin revoltați de felul cum acesta se comportă cu animalele. Directorul RAADPFL Craiova a lămurit situația.

“Există specii care nu pot fi separate pentru a putea fi făcută curățenie în cuștile lor, dar îngrijitorii de aici, sunt școliți, sunt îngrijitori de animale, cu ajutorul unei stinghii sau cu ceva îl îndepărtează astfel încât să facă curățenie. Vă spun clar, cei care lucrează aici, iubesc animalele, nu comit atrocități asupra lor. Trebuie să-i îndepărteze de cușcă, astfel încât să facă curățenie la cușcă. Nu există la cerb de exemplu, care este în vizorul nostru, un gard de separare ca să-l închizi și să-i faci curățenie, este un tot, cușca este în mijlocul spațiului liber astfel încât îl scot din cușcă cu ajutorul colegilor.Avem medic specialist, administrator, tehnician veterinar, și îngrijitori animale, 12-13 cadre, personalul este insuficient, dar oricum nu s-ar putea angaja atâția, oricum suntem destul de organizați.Ei acum îngrijesc animalele și sâmbăta și duminica și chiar au ore de tratament.Vreau să lămuresc și faptul că toate animalele sunt vaccinate, suntem controlați de DSVA”, a spus Rela Filip.

Planuri de viitor pentru Grădina Zoologică

„Ne dorim odată cu reabilitarea Parcului ca și zona înconjurătoare a grădinii să devină foarte frumoasă pentru că pe interior este așa cum ne-am dorit noi. Acum, așteptăm să se reabiliteze Parcul Nicolae Romanescu unde intră și această zonă. Ea nu a făcut parte din proiect și nici acum nu se poate investi pentru că va intra pe proiectul de fonduri europene. Noi administrăm Grădina Zoologică, adică administrăm încăperile, animalele, le tratăm, le hrănim pe deconturi la Primăria Craiova, nu facem construcții”, a declarat Rela Filip.

De asemenea, s-a vorbit despre faptul că animalele care sunt protejate printr-un gard electric ar putea să scape în cazul în care s-ar lua curentul.

“Dacă vor să sară ar trebui din fundul bazinelor și nu au cum. Singurul care ar fi putut să sară ar fi jaguarul, dar are cușcă și peste, la el este și acoperișul. Chiar dacă este sau nu generator, în caz de se ia curentul niciunul nu poate sări să depășească acea cantitate de apă. Este cu supraprotecție”, a mai adăugat Rela Filip.

Și constructorii spun că nu este nici un pericol în situația în care se oprește curentul electric.

„Nu sunt probleme cu gardurile. Sunt niște fire electrice care dau niște impulsuri, iar când se apropie animalul îl curentează, dar nu îl omoară, dă niște impulsuri electrice și fuge de acolo. Este o măsură suplimentară, oricum sunt gardurile metalice care înconjoară grădina, chiar dacă se ia curentul nu au cum, animalele, să treacă de ele, sunt și bazinele de apă, au 4 metri adâncime, nu pot să scape”, a declarat Alexandru Grigore, liderul de asociere din partea firmei care s-a ocupat de reabilitare.

Lucrările de reamenajare a Grădinii Zoologice s-au ridicat la aproape 3 milioane de lei.

 

 

Politica